Ieri, 23 octombrie a.c., incepand cu ora 11.00, in Sera Expozitionala a Gradinii Botanice “Anastasie Fatu” a avut loc deschiderea oficiala a celei de-a XXXIV-a editie a Expozitie “Flori de toamna”. In acest an, expozitia de flori a fost dedicata sarbatoririi implinirii unui veac si jumatate de existenta de catre Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC). Timp de trei saptamani, de pe 23 octombrie si pana pe 14 noiembrie a.c., vor putea fi vizitate, pe langa traditionalele aranjamente din crizanteme, si expozitiile de dovlecei decorativi, bostani, varza decorativa, ardei, fructe si seminte.
La ora 11 fix, Sala Expozitionala era arhiplina. Prescolarii insotiti de educatoare, elevii, studentii, cadrele didactice ale UAIC si multe alte persoane ce nu apartin mediului academic s-au adunat in aceasta zi de toamna pentru a fi martori la deschiderea expozitie anuale de crizanteme si tufanele. Cuvantul de deschidere i-a apartinut directorului Gradinii Botanice, Catalin Tanase, care a tinut sa multumeasca asistentei pentru prezenta in numar atat de mare. Pentru ca expozitia de flori a fost dedicata Jubileului Universitatii „Cuza”, a fost necesara si interventia rectorului, prof. univ. dr. Vasile Isan, care a amintit de “traditia expozitiei” si de “cat de incarcata este ea de simboluri naturale si istorice”.
“Gustul stiintei este amar la inceput, dar la sfarsit devine mai dulce ca mierea”
In continuare, biologul Camelia Ifrim a vorbit despre organizarea si rezultatele muncii depuse de intregul colectiv al Gradinii Botanice in desfasurarea acestei prezentari florale anuale, concluzionand astfel: “Gustul stiintei este amar la inceput, dar la sfarsit devine mai dulce ca mierea”.
In final a avut loc un scurt concert vocal- instrumental. Solistii Operei Nationale Romane din Iasi, Cristina Grigoras, Laura Magdalena Scripcaru, Mihail Frunza, acompaniati la pian de Vasilica Stoiciu Frunza, au cantat despre flori, natura si iubire pe muzica si versurile marilor compozitori.
Universitatea in simboluri florale
“Fiind vorba de sarbatoarea Universitatii, am considerat ca merita sarbatorita fiecare facultate in parte. Am vazut Universitatea ca pe o familie a stiintelor de pe vremea lui Aristotel, definita prin simboluri”, a precizat Camelia Ifrim. Astfel, pentru a aduce cele 15 facultati de sub egida UAIC cat mai aproape de vizitatorii Gradinii Botanice, gradinarii au realizat 15 simboluri specifice.
Facultatea de Biologie a fost reprezentata de inima verde a naturii care trebuie protejata si care bate la unison cu inimile oamenilor. Facultatea de Chimie a fost redata printr-o legatura chimica, Dreptul printr-o colivie si o balanta, iar Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor printr-o cheie si un cufar din crizanteme galbene ce simbolizeaza aurul (banii). Cele trei mingi florale din afara serei simbolizau Facultatea de Sport, in timp ce atomul era simbolul Facultatii de Fizica. Facultatea Geografia si Geologia era ilustrata de roza vanturilor (punctele cardinale), Informatica de un creier artificial si Istoria de un covor moldovenesc cu motive florale. Facultatea de Litere era reprezentata printr-o carte din care ies litere ca intr-un vartej, Facultatea de Matematica prin figuri geometrice, Psihologia printr-un copac ce simbolizeaza unicitatea omului, Teologia Ortodoxa prin monograma lui Iisus, iar Teologia Romano- Catolica printr-o inima rosie cu spini.
Multe din aceste simboluri au fost completate de lucrari din ceramica realizate de Ionela Mihuleac si grupate in expozitia “Pamantul care canta”.
La expozitia de blitzuri
Inca de dimineata au inceput sa apara la Gradina Botanica autocare cu turisti, dar si ieseni dornici sa vada o noua expozitie de flori. Au stat linistiti si au ascultat cuvantul de deschidere rostit de coordonatorii expozitiei, au ascultat cu atentie melodiile interpretate de solistii Operei din Iasi, dupa care s-au retras pentru a admira creatiile florale.
Copiii, adunati in numar foarte mare, nu si-au putut ascunde bucuria. “Uau! Uau!” erau exclamatiile ce se auzea de fiecare data cand vedeau cate un ornament de crizanteme. Acestia au fost impresionati si de dovleceii decorativi si bostanii care erau expusi intr-o sera alaturata.Varza decorativa de pe aleile gradinii a strarnit zambete pe sub mustati si comentarii glumete: “Ce-ar fi sa aducem vreo doi iepuri pe aici?”.
Niciun colt al expozitiei de toamna nu a ramas neatins de bliturile aparatelor de fotografiat. Dupa ce au vizitat si pozat toate serele Gradinii Botanice, oamenii au plecat, avand in gand de mesajul transmis la expozitia de fructe si seminete “Viata incepe cu noi pentru voi”.
Andreea Marosac
Niciun comentariu