Ieri, 25 octombrie a.c., la ora 18.30 a avut loc in sala Aula Magna „Mihai Eminescu” prezentarea monedei si a medaliei aniversare a Universitatii „Al. I. Cuza” (UAIC). Totodata s-au lansat si volumele dedicate aniversarii si proiectia filmului documentar despre istoria UAIC . La festivitate au participat rectorul universitatii, prof. univ. dr. Vasile Isan, prorectorii prof. univ. dr. Constantin Salavastru si prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, decanul Facultatii de Istorie, Florin Platon, directorul centrului de cercetare al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, Andrei Corbea Hoisie si directorul studioului TVR Iasi, Vasile Arhire. Au mai fost prezenti in sala profesori si studenti, colaboratori sau nu, la documentarea realizata pentru implinirea a 150 de ani de invatamant universitar.
Rectorul UAIC a deschis seara adresand cateva cuvinte participantilor. „Ne-am straduit din rasputeri sa prezentam un adevar despre ceea ce s-a intamplat in universitatea noastra intr-un veac si jumate, despre ceea ce s-a petrecut si cei care s-au petrecut in universitatea noastra, intr-o perioada de timp, care poate sa para scurta fata de venerabila existenta a universitatilor apusene, dar care in Romania este aproape o existenta miracola.”
Vasile Isan: „Medalia jubiliara este o expresie a ideii de adevar care s-a mentinut in permanenta in mediul universitar iesean”
Prof. unvi. dr. Vasile Isan a dat cuvantul prorectorului prof. univ. dr. Constantin Salavastru care a vorbit despre medalia jubiliara. Medalia realizata la BNR nu a fost adusa la Iasi pentru ca nu era terminata, ea urmand sa apara in decursul acestei saptamani. „Medalia jubiliara este o expresie a ideii de adevar care s-a mentinut in permanenta in mediul universitar iesean, pentru care s-au sacrificat personalitati ale stiintei si culturii din universitatea noastra. Ideea de adevar a cerut eforturi deosebite, a cerut intotdeauna renuntari, a cerut un sacrificiu care unoara li s-a parut un gest de trufie. Trebuie sa avem recunostinta pentru cei care s-au sacrificat in numele ideeii de adevar si cel putin generatia noastra incearca, prin aceasta medalie, sa exprime acest lucru. In al doilea rand, medalia jubiliara ar vrea sa spuna ceva despre ideea de valoare pe care Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» a cultivat-o in permanenta. In al treilea rand, trebuie sa avem rabdarea de a da celor care merita gesturile noasre de recunostinta pentru cei care s-au sacrificat pentru valorile mari ale culturii si stiintei.”
Apoi, prof. univ. dr. Andrei Corbea Hoisie a discutat despre seria de carti reprezentative pentru fiecare facultate. S-au scos 11 volume la care se vor mai adauga si cate o carte reprezentativa pentru medicina, stiinte agricole si inginerie. „Fiecare facultate a universitatii a trebuit sa aleaga drept ilustare a prea plinului intelect produs de respecrtiva facultate de-al lungul celor 150 de ani, un nume si o carte. S-au ales autori de pe intreaga perioada a celor 150 de ani.”
Prof. univ. dr. Gheorghe Iacob a vorbit despre anuarul scos de universitate cu prilejul aniversarii. Cartea are un numar mare de autori, cate 4 sau 5 de la fiecare facultate a universitatii. „Vor fi probleme cu receptarea anuarului. Desi am verificat datele cu semnaturi si stampile, chiar eu am gasit destul de multe inexactitati. A mai fost o carte care nu a putut fi finalizata deoarece sapte facultati nu si-au facut treaba, nu s-au ridicat la nivelul celorlalte texte scrise de celelalte facultati.”
Decanul Facultatii de Istorie, prof. univ. dr. Florin Platon, a prezentat cea de-a doua carte scoasa cu ocazia celor 150 de ani, „Istoria Universitatii”.Cartea are 23 de autori si face parte dintr-o serie care a inceput la semicentenar si va continua cu generatiile ce vor urma. „Este o istorie scrisa de istorici. Prin aceasta Istorie, se evoca trecutul si pe cei ce au populat acest trecut si amintirea a ceea ce a trecut.”
„Cronica unei minuni durabile” sau Istoria Universitatii intr-o ora si zece minute
Directorul studioului TVR Iasi, Vasile Arhire, a spus cateva cuvinte despre filmul realizat de TVR Iasi, impreuna cu profesorii de la universitate despre istoria Universitatii „Alexandru Ioan Cuza.” „Filmul are o calitate de la care trebuie sa pornim judecarea lui:este facut cu multa sinceritate.” Filmul a fost realizat de Liviu Tudorache si Violeta Gorgos si dureaza 1 ora si 10 minute. Filmul se numeste „Cronica unei minuni durabile”. Printre cei care au luat cuvantul pentru a istorisi in film povestea de 150 de ani a universitatii se numara: prof. Ion Toderascu, prof. Gheorghe Popa, rector in perioada 1992- 2000, prof. Dumitru Oprea, rector in perioada 2000-2008, prof. Viorel Barbu, rector in perioada 1981-1989, prof. Gheorghe Iacob, prof. Daniel Condurache, prof. Vasile Isan, rector al UAIC, studenti, masteranzi si doctoranzi. In film sunt prezentate atat evenimentele istorice care au marcat Universitatea dar si realizarile din ultimii ani, de dupa caderea comunismului: construirea caminelor Gaudeamus si Akademos, a Scolii „Junior”, reconstructia corpului I.
Activitatea s-a incheiat cu participarea la un mini cocktail al invitatilor.
Catalina Popescu, Cristina Purice
Niciun comentariu