In plina sarbatoare a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) si a Universitatii de Arte „George Enescu” (UAGE), pe data de 30 octombrie a.c., in Sala Cub a Teatrului National „Vasile Alecsandri” din Iasi, la ora 18.00 a avut loc spectacolul sincretic „Timp si devenire”. Sala s-a dovedit a fi neincapatoare pentru sutele de spectatori interesati de arta. Prezenti in numar foarte mare, unii tineri au fost nevoiti sa se aseze si pe scari. Murmurul continuu ce stapanea sala de spectacol a fost brusc intrerupt de un intuneric iar, dupa cateva secunde de liniste, lumina pala a reflectoarelor a dezvaluit doua siluete care au interpretat „Gaudeamus Igitur”. Dupa acest moment, au intrat pe scena, cantand, si studentii de la Departamentul de Teatu al UAGE.
Rememorarea timpurilor de demult
Cu muzica Cvartetului Cantabile pe fundal, au intrat in scena doi moderatori care au spicuit din decretul semnat de domnul Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza si au mentionat personalitati pregnante care s-au aflat la conducerea UAIC sau au fost profesori ai acesteia, printre care: Gh.I.Bratianu, Ioan Cantacuzino, Garabet Ibraileanu si Titu Maiorescu, membri ai Academiei Romane. Prezenti la aniversarea celor 150 de ani de UAIC, rectorul Vasile Isan si Viorel Munteanu rectorul UAGE si-au amintit de anii tineretii raspunzand nostalgic la intrebarile unuia dintre moderatori. Acestia au trebuit sa mentioneze un profesor care a contribuit la formarea lor ca persoane si si-a pus amprenta asupra caracterului lor. Rectorul UAGE si-a amintit de profesorul apropiat inimii sale, regretatul Vasile Spatarelu, la care a apreciat „apropierea fata de studenti si pregatirea profesionala”. Rectorul UAIC a mentionat ca cel mai apropiat profesor al sau a fost Mihai Teodosia, la care a apreciat generozitatea si eruditia.
Programul spectacolului sincronic „Timp si devenire” a fost alcatuit din doua scenete si trei monoloage, toate interpretate de studentii Departamentului de Teatru din cadrul UAGE.
La final, trei studenti din cadrul Facultatii de Arte Plastice, Decorative si Design a UAGE au prezentat cele trei portrete realizate chiar in timpul spectacoului. Portretele au fost inmanate persoanelor ale caror chipuri au fost schitate. Doua dintre ele au fost daruite rectorului Viorel Munteanu si actorului Emil Coseru.
Stefana Suchar, Ancuta Stempel
Niciun comentariu