Ieri, 16 noiembrie a.c., la ora 19.00, Universitatea de Arte „George Enescu” (UAGE) din Iasi a organizat, in Studioul de Muzica de Camera, un Recital de Lied Romanesc sustinut de baritonul Mihail Frunza, Vasilica Stoiciu- Frunza la pian, mezzo-soprana Maria Macsim si Codrin Nicoara la pian. Evenimentul face parte din seria manifestarilor dedicate „Festivalului Muzicii Romanesti” care se desfasoara la Iasi, in perioada 15-21 noiembrie a. c. . Editia a XIV-a, de anul acesta a festivalului sarbatoreste 150 de invatamant artistic modern de la Iasi si 90 de ani de la infiintarea Uniunii Compozitorilor Romani.
„Programul recitalului a fost unitar, desi vocile au fost diferite, mergand de la liedul romanesc interbelic reprezentat de Mihail Jora, Paul Constantinescu si ajungand pana la cele mai recente compozitii ale iesenilor. Au fost cateva lieduri in limba engleza realizate de compozitorul iesean Leonard Dumitriu si scrise pe versurile unui compozitor american. Muzica contemporana nu abunda, intotdeauna, in melodicitate, dar pe langa muzica a fost si o esalonare de poezie romaneasca de care ne-am adus aminte, care a sunat mai bine cantata. Cred ca a fost un moment deosebit pentru ca nici noi nu facem foarte des aceasta trecere in revista a intregii istorii a cantecului romanesc pentru voce si pian”, a declarat prof. univ. dr. Laura Vasiliu, decan al Facultatii de Interpretare Muzicala.
In deschidere, Mihail Frunza a interpretat lucrari precum „Povestea rozei”, „Priveliste blestemata”, „Ce sta vantul sa tot bata”, „Seara”, „Amurg de toamna” si „Inchinare” realizate de Martian Negrea, Mihail Jora, Paul Constantinescu, Achim Stoia, George Enescu si Vasile Spatarelu si compuse de Veronica Micle, Adrian Maniu, Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Cicerone Teodorescu si George Bacovia. Baritonul a fost acompaniat la pian de Vasilica Stoicu- Frunza. Au urmat mezzo-soprana Maria Macsim si Codrin Nicoara la pian care au cantat piese precum „In parcul Luxemburg”, „Zapada”, „A venit un lup din crang”, „Winter is the best time” ( „Iarna este cel mai bun anotimp” ) si „What is ambition compared to death” ( „Ce este ambitia comparata cu moartea” ) lucrate de aceeasi compozitori pe versurile lui Victor Eftimiu, George Cosbuc, George Calinescu, Mariana Dumitrescu si David Budbill.
„Consider ca acest concert este o mare bucurie, dar si o obligatie de a promova, de a patrunde si de a ne apropia muzica romaneasca. Aceasta este o valoare extraordinara care, inca, asteapta sa fie descoperita si festivalul este o ocazie in care muzica romaneasca poate fi oferita publicului. Din pacate, Festivalul Muzicii Romanesti nu este decat o singura data pe an. Mi-as dori ca artistii romani sa se indrepte cu mai mult curaj si incredere catre muzica, atat cea clasica, moderna cat si cea din zilele noastre”, a preciat Vasilica Stoicu- Frunza, interpret si consultant artisc al Filarmonicii din Iasi
La final au revenit pe scena baritonul Mihail Frunza si Vasilica Stoicu- Frunza care au inchis recitalul cu „Cantecul cantaretilor bolnavi”, o lucrare a lui Tudor Dumitrescu realizata pe versurile lui Lucian Blaga.
„A fost un pariu pe care l-am facut cu mine, insumi, un pariu pe care nu stiu daca l-am castigat sua nu. Publicul este cel mai in masura si distinsii profesori ai UAGE care au participat la recital sa aprecieze lucrul acesta. Mi-a facut o mare placere sa cant muzica romaneasca si a fost, din punct de vedere al cerintelor muzicale si vocale, un tur de forte pe care m-am straduit sa-l traversez cu bine si sa ofer publicului cate ceva din frumusetea acestor pagini de muzica”, a declarat Mihail Frunza, bariton si interpret al recitalului
Parteneri media la acest eveniment au fost TVR Iasi si Radio Iasi, iar accesul a fost permis tuturor doritorilor.
Georgiana Stoleru, Simona Toma, Roxana Maciuca
Niciun comentariu