Taxele de școlarizare, costurile de trai și concurența sînt cîteva dintre motivele pentru care studenții străini preferă Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF), una dintre cele mai căutate universități de profil din țară pentru tinerii de peste hotare. Potrivit statisticilor, 70% dintre studenții străini care învață în România au ales universitățile de medicină și farmacie. Astfel, în anul 2014, UMF avea 2.359 de studenți străini înscriși, universitățile de profil din București, Cluj, Timișoara și Constanța situîndu-se pe locurile secundare, cu un număr între 1000 și 2000 de studenți străini.
Finanțarea
Taxele plătite de către studenți se ridică la suma de 5.000 de euro pe an, la care se mai adaugă și costurile de trai, precum chiria (între 400 și 600 de euro pentru un apartament de 2 sau 3 camere, în zone apropiate UMF). Cu toate acestea, străinii consideră taxele din România acceptabile, din moment ce universitățile, atît cele private, cît și cele de stat din țările lor de origine, pot avea taxe de pînă la 10.000 de euro pe an.
Mulți studenți străini de la UMF aleg România în principal raportîndu-se la partea financiară, dar și la oportunitățile pe care această universitate de stat le oferă. „Am ales Iași pentru că aici nu este examinare competitivă și pentru că îmi place să călătoresc, să descopăr culturi noi, oameni noi și pentru că universitatea ne oferă posibilitatea de a studia medicina în limba noastră”, spune Roy Michelin, din Franța, student în anul al III-lea la Facultatea de Medicină.
De unde vin studenții?
În România vin studenți din Europa (Marea Britanie, Franța, Grecia, Italia), dar și din țări precum Maroc, Israel, Tunisia, Pakistan, Liban, Siria, Irak. Deși vin pentru a se specializa în România, mulți dintre studenții străini de la UMF nu își doresc să rămînă în această țară pentru a profesa, ci vor să se întoarcă în țara de origine, așa cum spune și Abid Alamar, student în anul al II-lea la Facultatea de Medicină de la UMF Iași.
Deși au ales România și orașul Iași, unii studenți străini consideră că este loc de îmbunătățiri în centrul universitar în care urmează să își petreacă următorii ani din viață. „Sînt încă multe locuri neîngrijite și sărace care ar putea fi reconsolidate cu un efort economic din partea țării și a națiunii”, a declarat Giulia Castorani, din Italia, studentă în anul al V-lea la Facultatea de Medicină.
Studenții străini și profesorii români
Cei veniți de peste hotare au în general o părere bună despre profesorii de la UMF, considerîndu-i buni și comunicativi. „Îmi place foarte mult dorința de a aprofunda consistența materiei, dar și de a pune în practică teoria. De multe ori acest lucru este neglijat în țara mea. Studiind în limba engleză am avut posibilitatea de a cunoaște studenți din toate colțurile lumii”, a explicat Alessandra Caramia, studentă în anul al V-lea la Facultatea de Medicină, care subliniază că, în același timp, colegii se împart în cei amabili și cei care își văd doar propriul interes.
Studenții străini veniți la UMF Iași se simt uneori discriminați, povestind că profesorii fac uneori diferențe, chiar dacă nu foarte mari, între ei și cei din România. „Cu studenții românii profesorii sunt mai deschiși”, a declarat Abid Alamar, din Israel, student în anul al II-lea la Facultatea de Medicină.
În ce privește integrarea lor în sistem, aceștia au posibilitatea creării unor grupuri pentru practica din spital, unde își pot alege singuri membrii și-i fac mai uniți în fața greutăților pe care le presupun examenele sau interacțiunea cu profesorii.
Problemele de zi cu zi
Cei mai mulți studenți străini se simt acceptați de români, chiar dacă pentru unii pînă și o banală plimbare cu taxiul le dă de furcă, pentru că „taximetriștii profită de faptul că nu cunosc bine nici limba, nici orașul”, după cum a povestit Abid Alamar, student în anul al II-lea la Facultatea de Medicină. Însă sînt și cazuri în care aceștia consideră că „taxiurile sînt cele mai potrivite mijloace de transport pentru confortul și siguranța destinației”, a declarat Alessandra Caramia.
Mijloacele de transport în comun sînt accesibile, însă pentru un student străin nu există posibilitatea de a beneficia de abonamente reduse, tocmai din cauza apartenenței lui la alt stat.
Cum arată viața UMF-iștilor din alte state
O zi din viața unui student străin la Iași se împarte între studiul individual și cel de grup, care de multe ori se desfășoară în Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”. Aici, mulți studenți vin alături de prieteni și de colegi să studieze și să poată aprofunda cunoștințele, ori pentru a putea înțelege și asimila mai bine anumite noțiuni.
Mîncarea românească, deși considerată gustoasă de către majoritatea acestora, nu se compară cu bucătăria specifică zonei din care provin. Astfel, studenții din țări precum Israel sau Maroc preferă să mănînce fie ce gătesc, fie la restaurant. „Costurile pentru alimente se ridică pînă la suma de 500 de euro lunar”, a declarat Abid Alamar, student în anul al II-lea la Facultatea de Medicină.
„Deși sînt diverse sortimente și mîncăruri speciale în România, bucătăria italiană rămîne pentru mine cea mai bună din lume, dar cel mai mult îmi place aici în Iași faptul că sînt magazine non stop. La mine în țară nu găsești nici un magazin deschis după ora 21”, a declarat Alessandra Caramia.
Studenții străini mai profită și de oportunitățile puse la dispoziție de către organizațiile studențești de la UMF, în cadrul cărora au ocazia să socializeze și să își facă prieteni noi. Astfel, numeroși tineri veniți din afară participă la competiții de șah, tenis de cîmp sau baschet și se află printre primii în clasament.
Niciun comentariu