Bursele Erasmus+, cele mai populare burse de studiu din România, atrag anual sute de studenți care aleg să plece în străinătate pentru cinci – șase luni, echivalentul unui semestru, sau chiar și un an întreg. Deplasarea îi ajută să se întoarcă acasă cu experiența schimbului cultural european și a studiului în universități occidentale de prestigiu. Și studenții de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) optează an de an pentru acest tip de burse, considerînd că le marchează pozitiv atît evoluția academică și profesională, cît și pe cea personală.
Un nou pas către educație
La începutul anului 2016, Comisia Europeană a publicat statisticile privind învățămîntul superior din perioada 2007-2013, perioadă în care Erasmus era parte a programului european „Învăţare pe tot parcursul vieţii”. Astfel, în acest interval, în România au studiat 11.251 de studenţi străini. 31.052 de tineri din România au beneficiat de mobilităţi Erasmus pentru studiu în acelaşi interval. Primele cinci universităţi din România care au trimis studenţi în alte ţări pentru studiu au fost Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Transilvania” din Braşov şi Universitatea „Politehnica” din Timişoara. Principalele cinci ţări ca destinaţie au fost Franţa, Spania, Italia, Germania şi Ungaria. Pe 11 martie 2014 a fost lansat oficial în România programul Erasmus+, care se desfășoară în perioada 2014 – 2020 și reprezintă o variantă îmbunătățită a celui anterior.
Comparativ cu 2016, an în care bugetul Erasmus+ pentru învăţămîntul superior din România a fost de 27.275.638 de euro pentru proiecte de mobilitate şi parteneriate strategice, bugetul alocat pentru proiecte de mobilitate fiind de 25.938.096 de euro, dintre care peste 20 de milioane au fost direcționate mobilităţii pentru studenţi, în anul 2017 au fost alocate fonduri suplimentare în valoare totală de 300 de milioane de euro, majorare ce reprezintă o creștere bugetară record față de primul an al programului Erasmus+. Potrivit Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), în anul 2017, bugetul României pentru programul Erasmus+ este de 67.68.059 de euro, din care 50.326.698 de euro pentru proiecte de mobilitate, 17.347.345 de euro pentru proiecte de parteneriat strategic și 276.182 de euro pentru proiecte de dialog structurat pentru tineri. Sumele alocate pentru fiecare sector și acțiune în parte pot fi consultate și aici. Această creștere a bugetului reprezintă o confirmare a impactului pozitiv pe care îl are programul asupra studenților, oferindu-le șansa de a călători, lucra, studia și a se forma în țările din întreaga Uniune Europeană.
Efectul Erasmus+ la „Cuza”
Potrivit statisticilor realizate de către Departamentul de Relații Internaționale de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în perioada 2014 – 2015 s-au efectuat 343 de stagii de studiu, iar în perioada 2015 – 2016 s-au efectuat 349 de astfel de stagii. În intervalul 2015 – 2016, studenții UAIC au învățat pentru un semestru sau un an academic în 140 de universități partenere din 23 de țări europene. O performanță remarcabilă este faptul că 153 de studenți (peste 40% dintre cei care au avut stagii de studiu în acest an) au acumulat la examenele susținute în străinătate mai mult decît cele 30 credite ECTS / semestru, respectiv 60 credite ECTS / an care certifică absolvirea integrală a examenelor aferente unui semestru / an de studiu. Proporția cea mai mare cu astfel de rezultate este la Facultatea de Drept (62%). Toți cei 153 de studenți au primit premii și diplome în cadrul evenimentului „UAIC TOP ERASMUS+ 2016”, organizat în luna noiembrie 2016. Pînă în prezent sînt înregistrate aproximativ 200 de stagii de studiu pentru perioada 2016-2017.
„Programul Erasmus+ este într-o continuă dezvoltare la noi în universitate, primim solicitări în permanență. Țările pentru care optează studenții să facă un stagiu de studiu dar și de practică sînt Spania, Italia, Polonia, Grecia, Franța și Germania. Sînt uimit să văd că încă din școala gimnazială tinerii sînt atrași de astfel de programe. Chiar miercuri (n.r.: 29 martie 2017) a fost prezent aici la universitate un grup de 40 de elevi și 15 profesori de la Școala Gimnazială «Elena Cuza» din Iași, care a derulat o activitate cu tema «Lumea nevertebratelor din lacuri», în cadrul proiectului Erasmus+ Ka2 (parteneriat strategic pentru educația școlară)”, a declarat lect. univ. dr. Gabriel Plăvan, coordonator Erasmus la Facultatea de Biologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Cum văd studenții studiul în străinătate
În funcție de numărul studenților care aleg să învețe într-o țară străină, pentru un semestru sau pentru un an, UAIC s-a aflat pe primul loc în topul universităților din România, încă din anul 2007, potrivit unei statistici realizate în perioada 2013-2014 de universitate.
Cei mai mulți dintre studenții UAIC aleg să aplice pentru o astfel de bursă deoarece consideră că îi ajută să se dezvolte profesional, să își cunoască potențialul și să își dezvolte diferite aptitudini. „Perioada în care am fost plecat cu Erasmus+ a însemnat o schimbare majoră în modul meu de a gîndi, trecînd de la frustrare și depresie cîteodată, la un mod de gîndire asemeni unui învingător, în mai puțin de un an. Am învățat să mă descurc singur, călătorind în diverse zone, să îmi pun la punct cheltuielile devenind mai frugal. De asemenea, de a avea mentalitatea de Robin Hood, furînd «părticica de aur», ce aveau ei mai bun și la ce excelau, și implementînd-o la mine. Experiența asta m-a ajutat foarte mult, mi-am făcut zeci de prieteni din diferite țări, astfel încît ne putem ajuta reciproc în viitorul apropiat”, a declarat Petrică Mercorea, student la UAIC.
În ceea ce privește impactul programului la nivel personal, studenții mărturisesc că reușesc să își lărgească orizonturile de cunoaștere, învață să se adapteze și să devină mai toleranți cu persoane din medii diferite sau aparținînd altor culturi. „Pentru mine a fost întîi o oportunitate și apoi o experiență plină de lecții de viață. Am învățat să mă adaptez mai ușor la mediul nou și să comunic mai ușor cu persoanele din jurul meu. Sînt sigură că pe viitor mă va ajuta foarte mult experiența acumulată în timpul acestui program, fiindu-mi mai ușor să îmi găsesc un loc de muncă și de asemenea avînd mai multă încredere de sine. Mi-aș dori să am o carieră într-o altă țară sau măcar să am oportunitatea de a vizita alte țări cînd lucrez”, a spus Maria Evrika Daim Cojocariu, studentă la Facultatea de Geografie și Geologie de la UAIC.
Programul Erasmus+, șansa realizării unei cariere de succes
Bursele „Erasmus” reprezintă și o ocazie pentru studenții români de a afla cum se învață profesia pentru care ei se pregătesc într-o țară străină. „Acest tip de program creează oportunități diverse, toate cu impact asupra devenirii profesionale viitoare, precum accesul la biblioteci mai bine dotate, expunerea la alte sisteme de predare și evaluare, experiența interculturală ce sporește toleranța la diversitate și de regulă lărgește cercul social al bursierului, dar și posibilitatea de practică, măcar observațională, în instituții de profil, care să lărgească orizontul profesional. În sine, experiența deplasării, contribuie mult mai mult la competențele transversale cu care orice student ar trebui să părăsească băncile universității, pentru a deveni mai apoi angajabil”, a declarat lect. univ. dr. Oana Dănilă de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UAIC.
Pentru a putea beneficia de o astfel de bursă de studiu, fiecare student trebuie să îndeplinească anumite criterii de selecție și să își întocmească un dosar de candidatură care să cuprindă toate actele necesare pentru deplasare. Un stagiu de studiu poate fi combinat cu o perioadă de stagiu de practică, doar în anumite condiții, cum ar fi: studentul trebuie să fie selectat pentru ambele stagii înainte de plecarea la universitatea partener; stagiul trebuie să aibă loc sub conducerea aceleiași instituții de învățămînt superior unde studentul va realiza și perioada de studiu; cele două activități trebuie să aibă loc în perioade consecutive, iar cuantumul grantului alocat pentru întreaga perioadă a mobilității combinate este cel stabilit pentru un stagiu de studiu în țara respectivă și este plătit din grantul alocat facultății pentru stagiile Erasmus de studiu. Durata unui astfel de stagiu combinat este între 3 și 12 luni, astfel că este posibil să se combine, spre exemplu, o lună de stagiu de practică cu două luni de studiu.
Foto: Gabriela-Simona POPOVICI
Niciun comentariu