Biroul Executiv al Consiliului de Administrație al „Universității Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a aprobat în data de 10 martie 2017 în ședință de Senat noile cuantumuri ale burselor acordate studenților, începînd cu semestrul al doilea al anului universitar 2016 – 2017. Potrivit hotărîrii, bursa de merit a devenit 730 de lei pe lună, bursa de studiu integrală 630 de lei pe lună, bursele de studiu parțiale și cele sociale au ajuns la valoarea de 580 de lei pe lună, iar bursa de performanță științifică și cea pentru studenții cu domiciliul în mediul rural a ajuns la 1000 de lei pe lună.

În data de 2 martie 2017 a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministerului Educației Naționale nr. 3392 din 27 februarie 2017 privind stabilirea criteriilor generale de acordare a burselor și a altor forme de sprijin material pentru studenții și cursanții din învățămîntul superior de stat, învățămînt cu frecvență.

Cuantumul burselor sociale

Așa cum prevede și Legea Educației Naționale nr.1/2011, dar și prezentul ordin, studenții care beneficiază de bursa socială pot primi în același timp și orice alt tip de bursă reglementat, iar cuantumul burselor sociale nu poate fi mai mic decît cuantumul minim propus anual de către Consiliul Național pentru Finanțarea Învățămîntului Superior (CNFIS), ținînd cont că acestea trebuie să acopere cheltuielile minime de masă și de cazare.

În comparație cu numărul de cereri, numărul mic de burse sociale acordate pînă acum studenților nu depășea valoarea minimă de 276 de lei, ceea ce însemna că unui student nu îi acoperea decît nevoile minime, iar pentru a intra în posesia bursei existau anumite criterii stabilite în care venitul pe membru de familie nu trebuia să depășească salariul minim pe economie. Cuantumul salariului minim brut pe ţară luat în calcul la acordarea burselor sociale pentru semestrul I, în anul universitar 2016-2017, a fost stabilit la suma de 1.250 lei/lună. „Pînă acum, dat fiind faptul că aceasta nu avea un cuantum tocmai suficient pentru a acoperi toate cheltuielile survenite, mă descurcam destul de greu, nu reușeam decît să achit plata căminului pe luna respectivă, ceea ce îmi epuiza jumătate din cuantumul total oferit de bursă, restul rămînîndu-mi pentru cheltuielile legate de mesele de la cantină, cărți și foarte puțin pentru lucrurile materiale legate de nevoile personale. Însă, acum, cu noua lege, mă pot întreține singură fără să mai am nevoie de vreun sprijin financiar. Noua lege privind creșterea burselor a fost cea mai bună inițiativă luată în ultimii ani și constituie un mare avantaj pentru noi”, a declarat Ștefana Dumitriu, studentă în anul al doilea la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice.

Dacă în anii precedenți bursele sociale nu se cumulau, începînd cu semestrul al doilea al acestui an universitar un student care primește bursă socială poate beneficia concomitent de oricare categorie de bursă fară să mai existe regula de a renunța la una dintre cele două. „La nivel de Universitate s-a votat să se cumuleze bursele. Dacă ne raportăm la cele sociale, acestea s-au mărit de la 270 de lei la valoarea de 580 de lei, iar noutatea este că studenții care sînt în posesia acestei burse pot beneficia în paralel de orice tip de bursă de studiu. De exemplu, un student poate adera în același timp și pentru o bursă parțială, tot în valoare de 580 de lei și spre urmare, va acumula un total de 1.160 de lei, lucru care este foarte important pentru noi studenții”, a declarat Costel Marian Dalban, reprezentantul studenților în Biroul Executiv al Consiliului de Administrație UAIC.

Facultățile de la UAIC au început deja să afișeze la secretariate listele cu studenții care beneficiază de burse sociale, precum Facultatea de Litere, unde se acordă 145 de burse sociale, Facultatea de Drept, 45 de burse, Facultatea de Geografie și Geologie, 112 burse, Facultatea de Matematică, 42 de burse, la Facultatea de Istorie, 29 de burse. „La bursele sociale s-a aplicat hotărîrea conducerii Universității potrivit căreia un student, pentru a-și păstra bursa socială și pentru a se cumula trebuie să aibă un minimum de 20 de credite pe semestru”, a precizat ec. Bogdan Constantienovici, administratorul șef al UAIC.

Bursele sociale se acordă pe baza prevederilor regulamentului stabilit de către Senatul Universității, la propunerea Consiliului de Administrație, ca urmare a consultării cu reprezentanții studenților, inclusiv cu organizațiile studențești din universitate. Pentru obținerea unei astfel de burse se întocmește un dosar, care cuprinde o serie de acte justificative, iar beneficiarii acestui tip de bursă sînt, în mare parte, studenții orfani de ambii părinți și cei din plasament, studenții care solicită bursa medicală și care suferă de boli maligne și cei care au un venit pe membru de familie de maximum 1.250 de lei.

Sursă foto: iasi4u.ro