Cabinetele medicale din campusurile studentesti ale Iasului ramin cu dozele de vaccin in frigidere: de la inceputul anului si pina acum, conform Directiei de Sanatate Publica Iasi, s-au vaccinat in jur de 250 de studenti.
Virusul sesiunii, mai convingator decit A/H1N1
Medicii din cabinete cred ca numarul e mic pentru ca studentii fie s-au vaccinat in timpul vacantei de iarna, apelind la medicii de familie din localitatile din care provin, fie inca nu s-au prezentat pentru vaccin din cauza examenelor din aceasta sesiune. Totusi, in universitatile din Iasi, campaniile de prevenire a imbolnavirii au fost lansate la inceputul lunii decembrie 2009, dar dozele de vaccin primite atunci de cabinetele medicale nu au fost epuizate nici pina astazi: din totalul de 750 de doze, peste 550 au ramas nefolosite. La Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), la Cabinetul Medical Studentesc din caminul C8 al Complexului “Titu Maiorescu” in perioada 4 – 17 ianuarie a.c. au fost administrate in jur de 80 de doze de vaccin, iar in saptamina 18-22 ianuarie a.c. nu s-a vaccinat nimeni, conform precizarilor medicului primar dr. Carmen Carare. “Noi ii asteptam in continuare. Nici un student care s-a vaccinat nu a prezentat efecte secundare”, a spus aceasta.
Nici la Universitatea Tehnica “Gh. Asachi” nici un student nu s-ar fi plins de efectele secundare ale vaccinului antigripal, insa saptamina trecuta doar cinci studenti au decis sa se vaccineze. “Cind a fost isteria in Bucuresti, cu cozile alea, daca inainte venea unul pe zi, atunci veneau trei sau patru pe zi. Acum nu mai vin probabil pentru ca sint in sesiune”, a explicat dr. Dan Leca, medicul de la Policlinica studenteasca din Campusul “Tudor Vladimirescu”. Din informatiile acestuia, la Universitatea Tehnica “Gheroghe Asachi” numarul celor vaccinati anul acesta a ajuns la 95 de persoane, dintre care zece cadre didactice si cinci persoane din cadrul personalului auxiliar, restul fiind studenti. “Anul acesta n-a fost inregistrat nici un caz de imbolnavire in rindul studentilor nostri, dar se anunta un nou val de imbolnaviri la sfirsitul lunii”, a adaugat dr. Dan Leca.
Medicii da, medicinistii ba
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” (UMF) situatia nu este diferita. “Avem in total 190 de studenti care s-au vaccinat, iar dupa vacanta, putin mai mult de 90. In ciuda nebuniei de la Bucuresti, nu pot sa spun ca s-a intensificat ritmul vaccinarilor. Se apropie si sesiunea iar studentii nu prea mai au timp sa vina. In plus, a fost vacanta si studentii s-au mai vaccinat si acasa, pentru ca, intre timp, medicii de familie au primit si ei vaccinuri”, a afirmat dr. Adriana Popescu, medicul de la Cabinetul Medical Studentesc din Complexul “30 decembrie” al UMF.
Acelasi lucru se petrece si la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara “Ion Ionescu de la Brad”, precum si la Universitatea de Arte “George Enescu”, unde s-au administrat 105 doze in acest an, insa doar 40% au fost solicitate de catre studenti, restul au fost facute cadrelor didactice. “Din cele 250 de doze primite pe 2 decembrie, mai avem 75 si nici nu cerem in curind. Studentii nu par sa fie interesati. Vaccinul ramine singura metoda eficienta de prevenire a contaminarii cu virusul A/H1N1. Toti studentii ar trebui sa isi faca vaccinul”, a completat medicul primar al Cabinetului, Liviu Teodor Capatina.
Statistici la nivelul Iasului
Conform unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, facut public vineri, 22 ianuarie, Romania este singura tara din Europa in care numarul de imbolnaviri si al deceselor este in continua crestere. Gripa porcina a inceput sa stirneasca panica in rindul populatiei odata cu moartea actorului Toni Tecuceanu, decedat pe 5 ianuarie. Evenimentul a determinat un numar mare de persoane sa se vaccineze, creind astfel cozi la portile spitalelor care efectuau vaccinari. In Iasi, conform comunicatului de presa emis de Directia de Sanatate Publica, numai in saptamina 11 – 17 ianuarie au fost vaccinate 32.859 de persoane, mai mult de jumatate din numarul total al vaccinarilor efectuate in municipiu incepind cu data de 31 noiembrie 2009. Dintre cele 62.680 de doze de vaccin impotriva virusului de tip AH1N1, doar 549 au fost administrate studentilor, pina la data de 17 ianuarie.
Alex Varninschi
Catalin Hopulele
Niciun comentariu