Aproximativ șase din zece moldoveni consideră că Republica Moldova se îndreaptă într-o direcție greșită. Vladimir Putin conduce topul liderilor în care au încredere moldovenii, pe cînd doar 6 % dintre cetățenii republicii și-au exprimat încrederea în președintele român, Traian Băsescu. Astfel de date îngrijorătoare prezintă ultimul sondaj realizat de compania cercetare Magenta Consulting pe un eșantion de 1104 de persoane din 80 de localități ale Republicii Moldova.
Sărăcie, șomaj și corupție
Deși mai mult de jumătate dintre respondenți consideră că economia țării a crescut și nivelul de trai s-a îmbunătățit, 77 % dintre cei intervievați clasează salariile joase drept cea mai stringentă problemă a Republicii Moldova. Percepția este îndreptățită, întrucît în acest moment, salariul minim în sectorul bugetar variază între 800 și 900 MDL (≈225 RON) pe cînd cuantumul minumului de existență este estimat la 1550 MDL (≈390 RON). Consecințe directe asupra prețurilor și a nivelului de trai o are deprecierea leului moldovenesc, generată de fluctuațiile pe piața valutară internațională. În februarie, moneda euro a înregistrat cel mai mare curs de la punerea sa în circulație în Moldova, de 18 lei și 39 de bani (≈4.43 RON). Lipsa locurilor de muncă și corupția completează topul problemelor cu care se confruntă țara de peste Prut.
Moldova vîslește între două ape
În materie de politică externă, moldovenii sînt polarizați, cu o pondere semnificativă, totuși, de indeciși sau neinformați. Dacă s-ar organiza un referendum pentru integrarea în NATO, un sfert din moldoveni ar vota „pentru”, pe cînd 37 % din respondenți ar pleda „împotrivă”. Circa o treime din participanți fie nu ar merge, fie nu ar ști pentru ce să opteze. Magenta Consulting a studiat preferința intervievaților între Uniunea Europeană și cea Vamală, iar rezultatele au prezentat o situație similară, la fel de nehotărîtă. 38 % dintre moldoveni susțin integrarea în UE, în timp ce 43 % preferă parteneriatului estic. În plus, mai mult de jumătate din populație consideră că România este țara care susține cel mai puternic integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
Trupele din Transnistria, nu „de ocupație”
Cu adevărat alarmante sînt datele ce prezintă opinia respondenților referitoare la trupele din Transnistria. 70% dintre respondenți nu consideră trupele din Transnistria ca trupe de ocupație și nu cred că Republica Moldova e pregătită să închidă frontiera cu Transnistria, chiar dacă aceste măsuri ar asigura integrarea țării în Uniunea Europeană. Trebuie amintit că Transnistria reprezintă o regiune separatistă pro-rusă din Republica Moldova ce și-a declarat independența cu sprijinul Moscovei în 1992, în urma unui război, însă independența acesteia nu este recunoscută de nici o țară. De atunci, Rusia menține militari în regiune împotriva voinței conducerii de la Chișinău și în pofida angajamentului din 1999 de a-și retrage trupele.
Timp puțin pentru multe schimbări
Dacă următoarele alegeri parlamentare s-ar desfășura în weekend-ul viitor, Partidul Comuniștilor (PCRM) ar acumula 47,2 %, pe cînd partidele liberale și democratice n-ar depăși fiecare în parte, pragul de 20 %. Comparînd aceste date cu rezultatele scrutinului din 2010, nu se onservă diferențe majore. Și asta după încheierea unui mandat de guvernare democratică. În urmă cu 4 ani, PCRM a acumulat 39 % ce i-au asigurat 42 de mandate în Parlament.
Conducerea pro-europeană de la Chișinău mai are jumătate de an pentru a influența alegerea cetățenilor. Autoritățile trebuie să ia în considerare influența mediatică a posturilor rusești pe teritoriul întregii țări, ce popularizează lideri precum Vladimir Putin sau Vladimir Voronin. Conform datelor furnizate de Magenta Consulting, 88 % dintre respondenți privesc televizorul zilnic, iar 66 % îl consideră cea mai importantă sursă de informare. În astfel de condiții, cetățenii din Republica Moldova trebuie să fie informați rapid și eficient asupra avantajelor pe care le oferă parteneriatul vestic și pașii întreprinși de guvernanți pentru integrarea europeană a țării.
Acest studiu a fost realizat la solicitarea postului românesc Realitatea TV și a ziarului Timpul din Republica Moldova. Magenta Consulting este o companie de cercetare și consultanță în afaceri, prima de acest fel din Republica Moldova acreditată de asociația internațională ESOMAR.
Sursă foto: Europa Liberă, Timpul
Niciun comentariu