Anul acesta se pare ca a fost de bun augur pentru cercetatori. De la fenomene revolutionare in medicina la trenul solar si planeta cu diamante, anul 2011 a adus unele dintre cele mai importante, dar si ciudate descoperiri.

Modificarea ADN-ului

Una din cele mai importante descoperiri ale anului 2011 in domeniu medicinii este cea privind sistemul imunitar. Sistemul imunitar permite organismului sa se apere prin eliberarea de anticorpi in fata virusilor si a germenilor. Trei oameni de stiinta, nu britanici cum ne-am fi asteptat, Bruce Beutler (SUA), Jules Hoffmann (Franta) si Ralph Steinmann (Canada) au descoperit noi medicamente si vaccinuri de lupta impotriva deficientei imunitare precum astmul, poliartrita reumatoida si maladia lui Crohn. Acestia “au revolutionat intelegerea sistemului imunitar descoperind principiile cheie ale activarii sale”, se arata in comunicatul comitetului Nobel. Americanul Beutler si francezul Hoffmann au descoperit „proteinele receptoare care recunosc micro-organismele (nocive) si activeaza sistemul imunitar, prima etapa a raspunsului imunitar al organismului”, adauga comitetul Nobel. (hotnews.ro).

O alta descoperire importanta este cea facuta de niste cercetatori de la universitatile Harvard si Massachusettes Institute of Technology. Acestia au ajuns la concluzia ca AND-ul poate fi modificat, fapt care putea ajuta la vindecarea rapida a multor boli.

Cvasicristalul si premiul Nobel

Cercetatorul israelian Daniel Shechtman a descoperirit anul acesta cvasicristalele, el modificand fundamental conceptia pe care o aveau chimistii despre un corp solid. Asamblarea atomilor în cvasicristale este foarte compacta si le permite acestora sa întareasca structurile unor materiale cu utilizari comerciale, precum tigaile pentru prajit si diverse masini cum ar fi motoarele diesel, ce sunt supuse unor temperaturi si presiuni foarte înalte. Pâna la aceasta descoperire, oamenii de stiinta considerau ca într-un corp solid atomii trebuie sa se combine respectând un model simetric, care se poate repeta periodic pentru a forma un cristal. Aceasta descoperire, denumita cvasicristal, corespunde „fascinantelor mozaicuri din lumea araba, reproduse la nivelul atomilor: o forma regulata care nu se repeta niciodata”, conform comunicatului Nobel, informeaza hotnews.ro

Primul tren solar si planeta cu diamante

Anul acesta au avut loc revolutionari si in domeniul Cosmologiei. Trei cercetatori, Saul Perlmutter, de la Universitatea Berkeley din California, Brian Schmidt de la Universitatea Nationala din Australia si Adam G. Riess, de la centru din cadrul Johns Hopkins University din Baltimore, au descoperit 50 de supernove si, cercetandu-le, au observat faptul ca expansiunea Universului se accelereaza, informeaza The Guardian. Acestia au creat o harta a spatiului cosmic prin localizarea mai multor stele din categoria supernovelor (stele care au explodat), aflate in colturi indepartate ale Universului.

Astronomii au descoperit o planeta cu diamante la propriu. Noua planeta are o densitate mult mai mare decat a oricarei planete descoperite pana in present, fiind alcatuita in esenta din carbon aflat in stare cristalina. Altfel spus, planeta este alcatuita preponderant din diamant. Din pacate, se afla la o distant de 4000 de ani lumina de Pamant. Si tot anul acesta, cercetatorii au descoperit o planeta similara Pamantului, pe care au botezat-o Kepler-22b, pe care ar putea exista viata.

Iar Belgia, a inaugurat anul acesta primul tren solar. Acesta este alimentat cu energie solara captata la un tunel lung de 3,6 km, avand pe acoperisul sau 16.000 de panouri solare ce acopera o suprafata de 50.000 de metri patrati.

De crezut, de necrezut

Anul acesa, cercetatorii au dat dovada de inventivitate peste masura. Astfel, una dintre cele mai caudate inventii este dispozitivul care face posibil sarutul la distant. Un grup de studenti din Laboratorul Kajimoto din Japonia au inventat un dispozitiv ce foloseste un motor rotativ, asemeni unui pai, pentru a stimula un sarut pe Internet. La celalalt capat, paiul partenerei sau al partenerului se misca in conformitate cu miscarile imprimate de utilizator. Astfel se obtine senzatia tactile care ofera impresia unui sarut real.

Se pare ca avem in jurul nostru mai multe diamante decat am crede noi caci, un cercetator din Marea Britanie a descoperit ca flacara lumanarilor contine milioane de particule de diamante. Si chiar de va vine sa credeti sau nu, oamenii de stiinta austraelieni au descoperit ca melodiile celor de la AC/DC ii calmeaza pe rechinii din specia Marele Alb. Se pare ca acestia devin mai prietenosi, iar melodiile lor preferate sunt „Back in Black” si „You Shook Me All Night Long”.

Alexandra FILIP