In anul 2010, sportul romanesc a crescut ca nivel valoric doar la unele discipline din afara fotbalului. Rezultatele bune de la handbal, rugby sau scrima au fost contrabalansate de performantele negative de la fotbal, gimnastica si inot.

Mircea Sandu al VI-lea

Campionatul intern de fotbal a avut rezultate mai modeste chiar fata de anii precedenti. Scandalurile legate de arbitraj sau cele dintre conducatori nu puteau lipsi nici in 2010. Chiar daca jocul prestat de echipe nu a progresat foarte mult fata de anul trecut, de remarcat este numarul de suporteri care au umplut tribunele stadioanelor din tara. La acest capitol, formatiile Universitatea Craiova si FC Timisoara au castigat detasat.

Inceputul de an a debutat cu alegeri prezidentiale. Nu la sefia tarii, care fusese cu doua luni in urma, ci la conducerea Federatiei Romane de Fotbal (FRF). La carma unei astfel de institutii vor multi sa ajunga, dar paradoxal, au ramas in cursa doar doi candidati, Constantin Iacov si Mircea Sandu (foto). Cel din urma a castigat cu 192-67 la voturi si a obtinut al VI-lea mandat in fruntea FRF.

Un alt eveniment care a tinut prima pagina a ziarelor a fost depistarea pozitiva a lui Adrian Mutu cu sibutramina, intr-un moment in care avea evolutii bune pentru echipa sa de club, Fiorentina. Atacantul nationalei a fot suspendat noua luni de zile.
Echipa nationala a pornit calificarea pentru Campionatul European de Fotbal din 2012 tot cu acelasi selectioner Razvan Lucescu. In cele patru meciuri diputate in grupa de calificare, Romania a obtinut doar doua puncte si scaunul antrenorului sta sa se clatine.

CFR Cluj a reusit pentru a doua oara eventul

Sfarsitul sezonului 2009-2010 a gasit pe primul loc pe echipa CFR Cluj. Cu aceasta reusita, s-a ajuns la al treilea an consecutiv in care o echipa din provincie castiga campionatul intern. Cifra trei poate fi trecuta si in dreptul echipei din Gruia, care la sfarsitul lunii mai, a castigat, la Iasi, in fata echipei FC Vaslui, Cupa Romaniei pentru al treilea an la rand. Sezonul incheiat in vara a insemnat si o premiera pentru fotbalul nostru: Supercupa Romaniei s-a jucat pentru prima data intre echipele clasate pe locurile unu si doi. Invingatori au fost tot fotbalistii de la CFR Cluj, obtinand victoria la penaltiuri in fata formatiei Unirea Urziceni.

Luna august a insemnat atat startul sezonului 2010-2011, cat si primele meciuri in cupele europene pentru echipele romanesti. Dupa o pauza de un an, CFR Cluj ne-a reprezentat iar in grupele Ligii Campionilor, Unirea Urziceniu in play- off- ul aceleasi competitii, iar formatiile Dinamo Bucuresti, Steaua Bucuresti, FC Timisoara si FC Vasluiau evoluat, in functie de locul ocupat in clasament, in diferite tururi eliminatorii ale competitiei Liga Europa.

In cea mai importanta competitie intercluburi din Europa, CFR Cluj a terminat pe ultimul loc, cu patru puncte, intr-o grupa cu echipele Bayern München, AS Roma si FC Basel. Echipa ardeleana a iesit in evidenta doar prin reactia nervoasa a fostului antrenor, Sorin Cartu, care a spart, de nervi, geamul de la banca de rezerve in meciul cu Basel. Nici celelalte echipe romanesti nu s-au calificat in „primavara europeana”.

Oltchim a fost la doar un gol de a castiga finala Ligii Campionilor

Dupa mai multe incercari in anii precedenti, echipa de handbal feminin Oltchim Ramnicu Valcea (foto) a ajuns in finala Ligii Campionilor. Data de 14 mai 2010 putea insemna un nou trofeu pentru o echipa romaneasca in competitiile europene, dar acest lucru nu s-a intamplat deoarece norvegiencele de la Viborg s-au impus cu scorul de 32-31. Dupa o pauza de 14 ani, in care nicio echipa de handal nu jucase vreo finala la acest nivel, formatia valceana a devenit vicecampioana Europei.

Un alt rezultat bun obtinut de handbalistii romani au fost calificarile echipelor CSM Resita si Stiinta Dedeman Bacau in 16-imile Cupei Cupelor, respective Cupei Challenge. Nici constantenii de la HCM nu au ramas mai prejos si dup ace au castigat campionatul intern, s-au calificat in grupele Ligii Campionilor.

La nivel de echipa nationala, fetele antrenate de Radu Voina , s-au calificat la Campionatul European care s-a desfasurat in luna decembrie, in Danemarca. Dintr-o grupa cu Spania, Danemarca si Serbia, Romania s-a calificat in grupa principala a competitiei.

Rugbisti de Mondiale

Singura disciplina sportiva din Romania care a obtinut de 11 ori consecutiv calificarea la un turneu final de campionat mondial este rugbiul. In octombrie, „stejarii” au invins, in dubla mansa, echipa Uruguay-ului si in 2011 vor face deplasarea in Noua Zeelanda pentru a juca la competitia mondiala la care a avut o prezenta constanta.

Inceputul anului scolar i-a adus echipei de tenis de camp a Romaniei calificarea in primele 16 echipe ale Cupei Davis. Acest lucru a fost posibil dupa ce echipa Nationala si-a asigurat calificarea in Grupa Mondiala a Cupei Davis inca din ziua a doua a barajulului cu Ecuador, in care Victor Hanescu si Horia Tecau au dus scorul la 3-0 la general, dupa 6-2, 6-2, 6-2 cu Giovanni Lapentti/ Ivan Endara. In faza urmatoare a competitiei, tricolorii vor intalni, in deplasare, selectionata Argentinei. Un alt rezultat notabil al tenisului romanesc a fost finala de dublu de la Wimbledon in care Horia Tecau a pierdut-o fara drept de apel.

Echipele romanesti de popice au fost si ele la un rang inalt. CFR Cluj si Olimpia CFR ACB Iasi s-au calificat in optimile Ligii Campionilor. In competitie a ramas doar echipa clujeana, dupa ce formatia ieseana a fost exclusa din competitie de forul European dupa schimbari de regulament in timpul competitiei. Oficialii ieseni au facut recurs, dar hotararea a ramas definitiva.
Gimnastica artistic, sportul care a adus Romaniei atatea titluri mondiale si europene, a avut rezultate slabe in anul 2010. Nationala masculina de gimnastica a Romaniei n-a reusit sa se califice in finala pe echipe a Campionatelor Mondiale de la Rotterdam, de la jumatatea lunii octombrie. Tricolorii s-au clasat pe locul 9, cu 350,134 puncte, fiind depasiti de China, Japonia, SUA, Marea Britanie, Germania, Rusia, Coreea de Sud si Franta.

Nu numai in calificarile pentru finala pe echipe romanii s-au facut de ras, ci si in calificarile pentru finalele individuale. Doar Flavius Koczi a reusit sa se califice, gimnastul roman urmand a participa in finalele de la la individual compus, sarituri si sol. Marea dezamagire a fost Marian Dragulescu, care a ratat calificarea in finalele la sol si sarituri, probe pe care le-a castigat la editia trecuta a Campionatelor Mondiale. (informatiile din gimnastica au fost preluate de pe site-ul www.ziare.com)

Medalii si premii

In 2010 au existat si sportivi care au facut performanta notabile:
– Mircea Lucescu si Razvan Rat s-au calificat, cu echipa lor de club Sahtior Donetk, in premiera, in optimile Ligii Campionilor;
– Echipa nationala feminin de scrima a castigat Campionatul Mondial de la Paris; tot in aceeasi competitie, selectionata masculina a obtinul medalia de bronz;
– Luptatorul roman de K1, Daniel Ghita, s-a calificat pentru prima oara pentru un sportiv roman, in finala de 16 a celor mai buni luptatori. El a fost eliminat in primul meci al competitiei;
– Echipa nationala feminina de tenis de masa a devenit vicecampiona europeana, dupa ce a pierdut finala in fata Olandei, cu scorul de 1-3;
– La campionatele mondiale de kaiac-canoe de la Poznan (Polonia), Romania a obtinut doua medalii de aur, cucerite de canoistii Alexandru Dumitrescu si Victor Mihalachi, la 1.000 m si 5.000 m, si una de argint, prin locul secund reusit de canoe-4 la 1.000 m (Florin Simion, Nicolae Bogdan, Florin Comnici, Gabriel Gheoca).

Mihai Capraru