Anul 2010 a fost un an bogat in evenimente sportive. Fara Jocuri Olimpice, insa plin de Campionate Mondiale si Europene, turnee de tenis, toate cu intamplari memorabile care ar putea umple candva paginile unei carti. Pentru fanii sportului au fost, ca de obicei, si evenimente mai putin dorite. Unii jucatori au decis ca este momentul sa se retraga din competitie si sa lase locul celor mai tineri. Alti sportivi s-au ales cu accidentari si au trebuit sa stea departe de teren o vreme indelungata. Ce este imbucurator insa, revenirile in sport incep sa ia amploare, fie ca e vorba de tenis sau de alte intreceri sportive. Se pare ca rugaciunile unora de a-si mai vedea idolii pe teren sunt ascultate. Cum altfel am mai putea-o vedea pe sprintena Justine Henin jucand cu prietena si rivala ei de o viata, Kim Clijsters?
Elena Dementieva lasa un loc gol imens in tenis
Sezonul competitional 2010 a inceput in tenis cu doua turnee amicale care au luat startul in primele zile ale anului: Capitala World Tennis Championship si Cupa Hophman. Disputata la trecerea dintre ani, in perioada 31 decembrie 2009 – 2 ianuarie 2010, a doua editie a turneului amical din Abu Dhabi (Capitala World Tennis Championship), care are la start sase jucatori de top din tenisul masculin, a fost castigata de spaniolul Rafael Nadal, dupa victoria in fata suedezului Robin Soderling (7-6 7-5). Anul a inceput bine pentru Rafael Nadal, care dupa ce suferise in 2009 prima infrangere pe zgura pariziana de la Roland Garros, in fata suedezului Soderling, a trecut prin una din cele mai nefaste perioade din cariera. Cu trei titluri de Mare Slem castigate (Australian Open, Wimbledon, US Open), 2010 a fost anul spaniolului Rafael Nadal. La 24 de ani, numarul 1 mondial, Rafael Nadal, are noua titluri de Grand Slam, cu sapte mai putin decat rivalul sau, elvetianul Roger Federer.
Cea dea 22-a editie a Cupei Hopman, care a avut loc in Australia, s-a desfasurat in perioada 2 ianuarie – 9 ianuarie. Cupa a fost cucerita de echipa spaniola Martinez Sanchez/Tommy Robredo, care a trecut in finala cu 2-1 echipa Marii Britanii formata din jucatorii Andy Murray si Laura Robson. Spania a castigat pentru a treia oara Cupa Hophman (1990, 2002, 2010).
Pentru tenismenul argentinian Juan Martin del Potro, 2010 a fost cel mai negru an din cariera sa profesionista inceputa in urma cu cinci ani. Castigator al US Open-ului in 2009, del Potro se anunta ca fiind unul din pretendentii la podiumul tenisului mondial. Accidentat la incheietura manii drepte la finele anului 2009, argentinianul a luat parte in 2010, la doar trei turnee ATP. Astfel, cu 180 de puncte adunate in ultimul sezon, Juan Martin Del Potro a cazut de pe pozitia a patra pe locul 257 ATP.
Din anul 2004 rusul Nikolay Davydenko nu a mai incheiat un sezon in afara primilor zece jucatori ai lumii. Dupa sase ani, in 2010, cel mai bun jucator rus in ultimile sezoane a terminat pe locul 28 ATP. Prin urmare, la sfarsitul anului, statutul de cel mai bine clasat jucator rus i-a revenit lui Mikhail Youzhny (nr.10 ATP).
Anul 2010 a fost pentru jucatorul ceh Tomas Berdych, cel mai bun an din cariera profesionista inceputa in 2002. Considerat de unii, urmasul lui Ivan Lendl, jucatorul ceh in varsta de 25 de ani, incheiase sezonul precedent pe pozitia a 20-a. Cehului i-a revenit in 2010 pozitia a sasea dupa un sezon de exceptie, care a culminat cu prima finala de Grand Slam, disputata in luna iulie, la Wimbledon. Desi in sferturi si semifinale, Berdych a trecut de Roger Federer, respectiv Novak Djokovic, in finala Wimbledon-ului, „taurul furios” – Rafael Nadal nu i-a lasat prea multe sanse, la capatul unui meci care s-a incheiat in trei seturi, mai disputate de cat arata scorul (6-3, 7-5 , 6-4).
Fostul numar 1 ATP, Roger Federer, a avut o prima parte a anului, plina de rezultate dezamagitoare. In luna iulie, dupa turneul de Grand Slam de la Wimbledon, elvetianul a cazut pe pozitia a treia, loc ocupat ultima oara in noiembrie 2003. Detinator a nenumarate recorduri in tenis, printre care prezenta in 24 de semifinale consecutive intr-un turneu de Mare Slem, elvetianul Roger Federer a cucerit doar cinci trofee in 2010. Desi a avut un sezon oscilant, acesta a incheiat anul intr-o nota triumfatoare, cu o victorie de moral in fata „eternului rival”, spaniolul Rafael Nadal, in finala Turneului Campionilor de la Londra.
Tenisul feminin a avut si el parte in 2010 de reveniri, accidentari si suprize, unele placute altele mai putin. Imbucurator pentru fanii tenisului, jucatoarea sarba, Ana Ivanovic, a revenit in mare masura la forma care a consacrat-o. Dupa ce a castigat Roland Garros-ul in 2008, si a ocupat locul 1 mondial, Ivanovic a reusit contra-performanta ca in urmatorul sezon si jumatate sa etaleze un tenis care sa o duca in afara primelor 50 de jucatoare ale lumii. Sprijinta de noul antrenor, elvetianul Heinz Gunthardt (la care ulterior a renuntat), Ana Ivanovic a reusit sa revina, in a doua parte a sezonului 2010, intre primele jucatoare ale lumii, si sa incheie anul pe pozitia a 17-a in clasamentul WTA.
Desi isi anuntase retragerea din circuitul WTA in mai 2008, jucatoarea belgiana Justine Henin a revenit in elita tenisului la mai putin de doi ani. Decizia s-a datorat intr-o oarecare masura si succesului inregistrat de compatrioata sa, Kim Clijsters, care revenita in 2009 pe teren, a reusit sa castige ultimul mare turneu al anului, US Open-ul.
Justine Henin si-a facut in scurt timp simtita prezenta in turneele de tenis, insa accidentarea suferita la cotul mainii drepte la Wimbledon, a insemnat un mare impiediment in revenirea ei. Belgianca a jucat, in prima luna a anului, finala de la Australian Open, insa accidentarea de la Marele Slem londonez avea sa o tina departe de terenul de tenis pana la finalul sezonului.
Una dintre cele mai frumoase si de succes jucatoare din tenisul feminin, rusoaica Elena Dementieva (29 de ani), s-a retras la finele anului 2010 din tenis. Vestea a venit chiar pe terenul de tenis, la Turneul Campioanelor de la Doha, in prezenta celorlalte competitoare. Ca jucatoare profesionista de tenis, Dementieva a concurat 12 sezoane in circuitul feminin WTA. Elena Dementieva a cucerit pe parcursul carierei 16 trofee la simplu si sase in proba de dublu. Cea mai inalta pozitie ocupata la simplu a fost locul trei, in aprilie 2009, iar in proba de dublu locul cinci (aprilie 2003). Jucatoarea rusa a atins varful carierei la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, acolo unde a cucerit aurul olimpic.
O alta jucatoare rusa, Dinara Safina, in varsta de 24 de ani, a avut un sezon dezamagitor in care nu a castigat niciun titlu WTA. Dupa doua sezoane de exceptie (2008), (2009) pe parcursul carora a ocupat locul intai timp de 26 de saptamani, si-a facut aparitia un sezon neprielnic in care jucatoarea a revenit la rezultatele oscilante avute dinaintea anului 2008. Sora mai mica a fostului tenismen Marat Safin, a incheiat anul pe locul 63 WTA si a ramas cu 12 titluri in palmares.
Cu un numar de 8035 de puncte cumulate dupa 22 de turnee la care a participat in 2010, locul intai a revenit in premiera tinerei jucatoare, Caroline Wozniacki. La doar 20 de ani, Caroline a devenit prima jucatoare daneza din istorie care reuseste aceasta performanta. In sezonul precedent, la varsta de 19 ani, Wozniacki incheia anul pe locul patru WTA. Antrenata de tatal ei, Piotr Wozniacki, tanara jucatoare a cucerit sase trofee in 2010, jumatate din titlurile stranse in palmares, dintre care niciunul de Mare Slem. In turneele de Grand Slam cea mai buna performanta pentru Wozniacki a fost finala disputata la US Open, in compania belgiencei Kim Clijsters.
SUA arata la CM de ce au inventat baschetul
Anul 2010 a ramas in baschetul profesionist, mai ales prin Campionatul Mondial de baschet disputat in Turcia. Cea de-a 16-a editie a Campionatului Mondial de baschet s-a desfasurat intre 28 august si 12 septembrie si a avut la start 24 de echipe: 10 din Europa, cinci din America de Sud, patru din Asia, trei din Africa si doua din Oceania. Cu cateva zile inainte de startul competitiei din Turcia, doi sarbi si doi greci au fost suspendati pentru cateva meciuri, in urma incidentelor din meciul amical dintre reprezentantele Serbiei si Greciei. Totusi, asta nu a impiedicat Serbia, una din favoritele competitiei sa ajunga pana in semifinale. In sferturile de finala sarbii au eliminat a doua favorita a turneului, Spania (92-89), in reeditarea finalei Campionatului European din 2009, desfasurat in Polonia. Eroul partidei a fost sarbul Milos Teodosici (Olympiakos Piraeus), care cu trei secunde inainte de final, a marcat un cos caracteristic de trei puncte. Ibericii veneau la turneul final din Turcia din postura de campioni europeni in 2009 si campioni mondiali la turneul precedent din 2006. Privata de absenta liderului Paul Gasol (Los Angeles Lakers), echipa Spaniei a dat semne de inconstanta inca din faza grupelor, acolo unde a pierdut surprinzator doua meciuri, impotriva Frantei si Lituaniei. Totusi spaniolii s-au calificat cu trei victorii in optimile de finala, de pe locul secund. Doar trei echipe au terminat faza grupelor fara sa piarda vreun meci, echipa gazda – Turcia, SUA, si Lituania.
Una din favoritele la castigarea trofeului, SUA a zdrobit in optimile de finala Angola cu scorul de 121-66, in cea mai mare diferenta inregistrata la acest Campionat Mondial. Americanii au trecut in sferturi, iarasi fara mari emotii, de Rusia, 89-79, intr-un meci in care Kevin Durant (MVP-ul turneului) a marcat 27 de puncte. Reprezentativa Lituaniei a fost una din surprizele placute ale acestei editii. Astfel, dupa ce a incheiat grupa D pe primul loc (5-0), in fata mult mai valoroasei nationale a Spaniei, balticii au ajuns in semifinalele turneului, unde aveau de infruntat SUA. In sferturi, Lituania a intrecut din postura de outsider, Argentina (104-85), condusa de Luis Scola (Houston Rockets), cel mai bun marcator al competitiei, cu o medie de 27 de puncte pe meci.
Antrenorul SUA, Mike Krzyzewski, a surprins publicul dar si multi adversari, cand a prezentat lotul pentru mondial, fara jucatorii de baza, care cucerisera titlul olimpic in 2008. Mai mult, printre cei 12 jucatori selectati pentru Campionatul Mondial din Turcia nu se regasea niciun participant la Jocurile Olimpice de la Beijing. Astfel, in absenta unor jucatori cu experienta, cel mai varstnic component al echipei SUA, era Chauncey Billups (33 de ani, Denver Nuggets).
Lipsita de superstaruri, cu tinerii de 21 de ani, Kevin Durant si Derrick Rose ca lideri, americanii au pornit totusi din postura de favoriti la castigarea Campionatului Mondial.
Kevin Durant (Oklahoma City), cel mai bun marcator in sezonul NBA 2009-2010, si-a aratat din plin aptitudinile pe teren, in meciul din semifinale cu Lituania (89-74), cand a inscris pe tabela nu mai putin de 38 de puncte.
Dupa 16 ani de asteptare, de la ultimul trofeu, fara a pierde vreun meci in competitie, SUA (singura nationala cu jucatori doar din NBA) a castigat aurul mondial pentru a patra oara. Americanii au invins in finala echipa Turciei (81-64). Gazdele turneului trecusera la limita, in semifinale, de echipa Serbiei (83-82), care a constestat o faza controversata din finalul meciului. In lupta pentru locul al treilea, Lituania a cucerit prima medalie la un Campionat Mondial, dupa ce a invins Serbia, cu scorul de 99-88.
Campionatul Mondial din 2010 a ramas in memoria unora si prin gafa monumentala a baschetbalistului american Rudy Gay (Memphis Grizzlies). Intr-un interviu acordat la turneul final, intrebat cum se simte in Turcia, baschetbalistul american a raspuns :„Turcia este un oras in care ma simt foarte bine”. Starnind mirarea jurnalistilor acestia l-au mai intrebat o data, insa acelasi raspuns „Turcia este un oras…”.
La cateva saptamani dupa succesul echipei masculine de baschet a SUA, reprezentativa feminina a reusit si ea sa castige Campionatul Mondial, dupa ce a invins in finala Cehia, gazda competitiei, cu scorul de 89-69. SUA a castigat aurul mondial la feminin pentru a opta oara.
Claude Onesta, reuseste tripla de aur
Cele 16 echipe de handbal masculin calificate la Campionatul European din 2010, s-au intrecut pentru trofeu, in Austria, intre 19 si 31 ianuarie. A noua editie a campionatelor europene de handbal masculin, a fost gazduita de cinci orase austriece : Graz, Linz, Innsbruck, Neustadt, si Viena.
Franta, echipa antrenata de Claude Onesta, a venit la acest turneu final din postura de castigatoare a aurului olimpic in 2008, si a Campionatului Mondial din 2009. Avandu-l pe Thierry Omeyer intre buturi si cu Narcisse, Karabatic, sau Abalo in teren, cea mai puternica nationala de handbal din lume a surprins neplacut in faza preliminara a competitiei, acolo unde a intalnit in Grupa D, Spania, Cehia si Ungaria. Echipa „cocosului galic” a inceput Campionatul European cu un egal (29-29) in fata Ungariei, echipa lipsita de aportul unui jucator important, László Nagy (FC Barcelona), care a decis sa renunte la echipa nationala.
Desi a furat un punct campioanei mondiale in prima partida, Ungaria a parasit inca din faza preliminara turneul, fiind invinsa in celelalte doua intalniri din grupa de Cehia si Spania. Francezii au trecut la limita in meciul doi de Cehia (21-20). Thierry Omeyer, cel mai bun portar la Jocurile Olimpice de la Beijing, a fost omul meciului, cu 24 de interventii salvatoare. In ultima confruntare a grupei, Franta a terminat la egalitate 24-24 disputa cu Spania, campioana mondiala din 2005, meci in care starul francezilor, Nikola Karabatic (Montpellier HB), a marcat cinci goluri.
Germania s-a deplasat la acest mondial cu o echipa mult inferioara nivelului din cel mai bun campionat de handbal din lume (Bundesliga). Nemtii nu au beneficiat la turneul final de serviciile unuia din cei mai buni jucatori, Pascal Hens (HSV Hamburg) – accidentat. Echipa Germaniei a trecut in runda principala a turneului, dupa ce a terminat Grupa C, cea mai puternica a fazei preliminare, cu trei puncte, in spatele Poloniei si a Sloveniei. Tot in grupa C – Suedia, cea mai titrata echipa din istoria handbalului masculin, campioana mondiala si europeana de patru ori nu a reusit sa treaca de runda preliminara a turneului, unde a pierdut toate meciurile.
O alta tara nordica, Danemarca, campioana precedenta a europeanului din Norvegia (2008), a terminat Grupa B pe locul al doilea, la egalitate de puncte (4) cu Islanda, dar cu un golaveraj inferior. In aceeasi grupa, echipa gazda, Austria, s-a calificat de pe locul al treilea, in runda principala, dupa ce a invins in ultimul meci al grupei Serbia, cu scorul de 37-31. Calificarea Austriei in detrimentul Serbiei, a insemnat una din cele mai mari surprize ale competitiei. Avantajul terenului propriu si suportul adus de fani au facut ca Austria sa incheie turneul pe pozitia a noua, in fata unor echipe mult mai valoroase ca Ungaria, Slovenia sau Suedia.
Croatia, vicecampioana europeana in 2008, a trecut fara probleme de runda preliminara, dupa ce a incheiat Grupa A, din care au mai facut parte Norvegia , Rusia si Ucraina, cu trei victorii din tot atatea meciuri. Golgeterul croatilor in faza preliminara a turneului a fost Ivan ÄŒupić, cu 15 goluri, jucator in Bundesliga la clubul Rhein-Neckar Löwen.
La startul competitiei, pe 19 ianuarie, se aflau 16 echipe repartizate in patru grupe. Dupa cinci zile, in grupele principale ale campionatului au mai ramas doar 12 natiuni, patru echipe parasind turneul: Ucraina, Serbia, Suedia si Ungaria. Franta s-a trezit din letargie in a runda principala a competitei, si a terminat grupa a doua de pe prima pozitie, unde a invins fara mila reprezentantele Germaniei, Sloveniei si Poloniei.
Croatia, condusa de pe banca de antrenorul Lino Červar si din teren Ivano Balić (RK Zagreb), a incheiat de pe primul loc Grupa I principala, dupa ce a inregistrat un rezultat de egalitate (26-26 Islanda) si doua victorii (26-23 Austria, 27-23 Danemarca). Islanda si Polonia au terminat runda principala de pe locul al doilea, iar meciurile din semifinale aveau sa fie Croatia- Polonia si Franta – Islanda. Pe 30 ianuarie, in aceeasi zi cu semifinalele, intr-o confruntare mai mult a orgoliilor ranite, Danemarca a invins cu 34-27 Spania, in meciul pentru locurile 5/6.
Dupa doua meciuri in care favoritele la castigarea Campionatului European si-au respectat blazonul, in finala turneului s-au intalnit Franta si Croatia. Arena Wiener Stadthalle din Viena, cu o capacitate de 11.000 de locuri, a gazduit in ultima zi a lunii ianuarie, finala Campionatului European. Precedenta confruntare dintre cele doua natiuni avusese loc in finala Campionatului Mondial din 2009, disputat in Croatia, acolo unde au iesit scantei la propriu intre jucatori, datorita mizei confruntarii si tensiunii create pe finalul partidei. La capatul a 60 de minute intense, Franta a invins cu 25-21 Croatia, si totodata a devenit prima echipa de handbal masculin din istorie care reuseste sa detina in acelasi timp : aurul olimpic, mondial si european. Cele mai multe goluri au fost marcate pentru invingatori in finala, de Nikola Karabatic (5), jucator nascut in R.F. Yugoslavia, dar care joaca din 2000 in nationala Frantei. MVP-ul turneului a fost desemnat un fost coleg de-al lui Karabatic, cehul Filip Jicha (THW Kiel), cel mai bun marcator al editiei Champions League 2009-2010. Patru finalisti, doi croati (Manuel Strlek si Igor Vori) si doi francezi (Nikola Karabatic si Luc Abalo), au facut parte din echipa turneului.
Croatii au trebuit sa se recunoasca invinsi in a patra finala consecutiva si mai au de asteptat pentru o medalie. Pentru antrenorul francez Claude Onesta, victoria din finala Campionatului European cu Croatia, a insemnat a patra medalie de aur cucerita ca antrenor al „cocosului galic”.
Andrei Gorgos
Niciun comentariu