In editia online de astazi aflam despre o analiza, in care cercetatorii din domeniul istoric au cuvantul despre istoricul zilelor nationale ale Romaniei, sau despre cum Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate anunta sanctiuni drastice pentru spitalele care isi trimit pacienti internati sa isi cumpere singuri medicamente si despre locatarii unui bloc din Podu Ros care au pus mana de la mana si au incercat un proiect care avea sa le aduca numai avantaje.

Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro)

„Ziarul de Iasi” ne prezinta astazi o ampla si interesanta analiza, in care au cuvantul cercetatorii din domeniul istoric. 10 Mai a fost instaurata Ziua Nationala a Romaniei Moderne inca de la venirea pe tronul Romaniei a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen Tot pe aceasta data se organizau festivitati solemne dedicate proclamarii indendendentei Romaniei fata de Imperiul Otoman in urma razboiului ruso-romano-turc. De Ziua Nationala urma astfel a fi sarbatorita atat independenta statala, cat si instaurarea dinastiei. Incepand cu proclamarea regatului, pe data de 10 Mai 1881, se desavarsea simbolistica acestei zile pana la expulzarea brutal a acesteia in anonimat de catre Partidul Comunist Roman, incepand cu proclamarea Republicii Populare. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, noua orientare a tarii se materializa prin edificarea unor noi sarbatori. Incepand din anul 1945 se acorda o mare importanta zilei de 23 august, festivitatile fiind acaparate de Partidul Comunist sprijinit de Armata Rosie. Pana in 1947, ziua de 10 Mai continua sa fie sarbatorita cu fast, dar era umbrita de mobilizarea si interesul acordat de guvernul procomunist al lui Petru Groza pentru manifestarile sarbatoririi zilei de 23 august. In ce priveste stabilirea zilei de 1 decembrie ziua Marii Uniri, ca zi nationala, aceasta a venit oarecum firesc, dupa caderea comunismului singurele critici aduse acestei date, venite inclusiv din zona presedintelui Traian Basescu, sunt legate de faptul ca e o sarbatoare de iarna. Spunea acum cativa ani chiar presedintele tarii, romanul vrea sa petreaca in natura de ziua nationala, lucru care era posibil pe 23 august, dar nu mai este posibil pe 1 decembrie.

Evenimentul Regional al Moldovei (www.ziarulevenimentul.ro)

Editia online a cotidianului ne spune astazi despre decizia a Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate anunta sanctiuni drastice pentru spitalele care isi trimit pacientii internati sa isi cumpere singuri medicamentele, in aceasta situatie afandu-se si spitalul „Sf. Sava” din Iasi, care risca deja penalizari serioase. Decizia vine din partea presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Cristian Busoi care anuntat totodata ca va solicita caselor de asigurari de sanatate decontarea tratamentelor, desi acestea nu au fost administrate. Presedintele CNAS a precizat ca vor fi exceptate de la sanctiuni doar acele spitale unde apar cazuri accidentale, unde nu este un obicei sa fie trimisi pacientii sa-si cumpere medicamente sau diverse materiale sanitare. Sefii Casei Judetene de Asigurari Sociale de Sanatate (CJAS) Iasi sustin ca, in prezent unitatile sanitare pot fi sanctionate daca pacienti reclama ca au cumparat medicamente sau materiale sanitare. Presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor din Romania, Vasile Barbu, sustine ca de 5 ani exista o lege care le da dreptul pacientilor sa isi ceara inapoi banii dati pentru pilule si nu numai. Sunt inregistrate 396 de plangeri din partea pacientilor din toata tara, care au de recuperat sume intre 2.000 lei si 27.000 lei, in special pentru dispozitive medicale.

Buna Ziua Iasi (www.bzi.ro)

„Buna Ziua Iasi” scrie astazi despre locatarii unui bloc din Podu Ros care au pus mana de la mana si au incercat un proiect care avea sa le aduca numai avantaje. Oamenii au cerut ajutorul autoritatilor, dar au simtit pe propria piele cum este sa te lasi in baza altora si sa ramai cu mana intinsa, fara ca cineva sa te bage in seama. Astfel aamasi cu buza umflata, iesenii si-au dat seama ca, oricum ar incerca, mai bine renunta la ajutoare si isi iau viata in propriile maini. Pentru iesenii care locuiesc la apartament, reabilitarea blocurilor reprezinta o prioritate, avand in vedere costurile tot mai mari cu incalzirea locuintelor. Acest fenomen este intens discutat si la nivelul Uniunii Europene. Alesii locali au lansat doua planuri pentru reabilitarea blocurilor si au promis ca vor fi decontate trei sferturi din costuri pentru o mare parte din lucrari sau ca ii vor scuti de la plata impozitelor pe cei care suporta singuri cheltuielile. Iesenii au simtit insa pe pielea lor cum este sa colaborezi cu autoritatile in proiectele pentru eficientizarea energetica a locuintelor. Reducerea pierderilor de caldura este una dintre cele mai abordate teme la nivelul Uniunii Europene. Saptamana trecuta, la Primaria Iasi, a avut loc o intalnire la care au participat mai multi specialisti in domeniu. Cazul Iasului este unul foarte grav, tinand cont ca aproape 30 la suta din caldura se pierde si se plateste cu 30 la suta mai multi bani pentru incalzire. Nici cei care si-au facut reabilitarea din banii proprii nu se bucura prea mult de avantaje. Pe langa costurile pentru documentele energetice, care sunt obligatorii pentru scutirea impozitului pe cladiri, iesenii simt ca investitiile nu au adus si economiile promise.