În „Ziarul de Iași” aflăm că începând cu luna viitoare alocația de plasament va crește de la 97 lei până la 600 de lei pentru fiecare copil. „Potrivit studiilor efectuate recent la nivelul Comisiei Europene şi al UNICEF, sărăcia este la copii mai ridicată în România decât în orice altă ţară europeană, iar circa 72-78% dintre copiii din România suferă de deprivare materială severă, aceasta fiind semnificativ mai intensă decât în toate celelalte state europene cu privire la aproape toate bunurile”, a justificat Guvernul adoptarea noilor prevederi.

Sistemul de asistenţă maternală şi cel de plasament familial cuprinde 2.164 de copii, pentru care efortul financiar suplimentar va fi de 1,1 milioane de lei lunar. „În cazul acestor categorii de copii este vorba de o creştere spectaculoasă, am putea spune. Această sumă completează alocarea deja existentă, de aproximativ 450 de lei lunar, care reprezenta drepturile copilului. Vorbim aici de alocaţia de hrană, de 10,5 lei pe zi, banii de rechizite, haine sau transport”, a precizat şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială, Florin Ion.

„Evenimentul Regional al Moldovei” scrie despre social-democratul Titus Corlățean care și-a prezentat ieri demisia din funcția de ministru de Externe pe fondul că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul al doilea. Mai mult, Corlățean a declarat că nu acceptă „ca MAE să fie implicat în jocul electoral al domnilor Băsescu şi Iohannis”.

Ponta a asigurat însă că măsurile dispuse de BEC şi de MAE vor fi sprijinite financiar de către Guvern, în baza unei hotărâri care urmează să fie aprobată astăzi, pentru ca aceste probleme să fie evitate la votul de duminică. Tot ieri, Ponta l-a nominalizat drept înlocuitor la şefia MAE pe Teodor Meleşcanu, fost şef al SIE.

Tot în „Evenimentul” aflăm că peste 400 de dascăli din 60 de unităţi de învăţământ preuniversitar ale judeţului Iaşi încearcă să-şi obţină pe cale juridică drepturile financiare pentru participarea la simulările examenului de Bacalaureat şi ale Evaluării Naţionale. Procesul a fost iniţiat de USLIP Iaşi şi este unic la nivel naţional. Deşi ar fi trebuit să afle un verdict încă de săptămâna trecută, ei s-au confruntat cu o nouă amânare.

„Este a cincea amânare, dar vorbim despre mai multe complete de judecată. Sigur vom avea un răspuns joi (13 noiembrie, n.r.), chiar dacă asta speram şi în urmă cu o săptămână”, a precizat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi.

Ziarul „Bună Ziua Iași” publică despre un puști de 17 ani, Radu Avasilcăi, care suferă de o tumoră celebrală malignă cu o evoluție foarte rapidă. Din luna martie au debutat primele simptome și abia în luna august s-a ajuns la un diagnostic real. A fost operat de sinuzită și purtat prin secțiile ORL, fiind suspect de otită. Părinții fotbalistului, elev la „Liceul cu Program Sportiv” din Iași și jucător la echipa de juniori CSMS Iași, sunt la capătul puterilor și caută cu disperare o soluție. Speranța lor stă în intervenția chirurgicala din Elveția ce costă 20.000 de euro.

„Eu sunt ospatar și am un venit de 1.000 de lei lunar. Omenește nu pot face prea multe. Nu am decât acest apartament și mă gândesc la o soluție pentru a putea pleca cu fiul meu în Elveția până de sărbători. Nu vreau sa acuz pe nimeni, dar luni întregi nu s-a pus un diagnostic corect. A fost tratat de sinuzită și otită, în timp ce tumora de pe nervul optic creștea în fiecare zi. Sunt tată și nu doresc nimănui să treacă prin aceste momente, când își vede copilul slăbit de puteri ieșind de la chimioterapie. Până de Crăciun trebuie să plecăm în Elveția altfel îmi pierd copilul. Are o vârstă la care viitorul mai are multe de oferit pentru el”, a spus Cristinel Avasilcăi, tatăl fotbalistului de 17 ani.

 

RO87RNCB0684143599090001 cont în lei deschis la BCR pe numele Avasilcăi Radu Ionuț

RO87RZBR0000060017229228 cont în euro deschis la RAIFFEISEN BANK pe numele Cristinel Avasilcăi

sursa foto: alba24.ro