Ediţia online a publicaţiei „Adevărul” (www.adevarul.ro) transmite cititorilor o analiză care priveşte modul de îmbogăţire a multor români de la Revoluţie încoace. Conform „Forbes România”, 83% din averile celor mai bogaţi 100 de români au fost adunate pe baza relaţiei dintre oamenii de afaceri şi autorităţile statului, aceştia deţinînd active care reprezintă 10% din PIB. Printre afacerile cele mai profitabile se numără marile exploataţii agricole şi serviciile IT, care s-au dezvoltat fie prin privatizări, fie prin relaţii privilegiate cu instituţiile publice. Dintre afaceriştii care au reuşit să ajungă în clasamentele publicaţiilor economice internaţionale se află Ion Ţiriac, Dinu Patriciu, primul întreprinzător care a constituit o afacere privată în România după ’89, Ioan Niculae, proprietarul grupului Inetragro şi Frank Timiş, cunoscut drept primul om de afaceri care s-a ocupat de proiectul Roşia Montană.

Deşi în anul 2009 Ion Iliescu a declarat că „trebuie să spargem acest capitalism de cumetrie care s-a format în România, unde un grup de indivizi interesaţi parazitează finanţele statului, naţionalizând pierderile lor şi reţinând profitul”, acest capitalism de cumetrie există încă, şi alte state din lume confruntîndu-se cu acest fenomen. În Hong Kong, averile miliardarilor prieteni cu politicienii reprezintă aproape 60% din PIB-ul ţării, în Rusia aproape 20%, iar în Statele Unite, sub 5%.

 

Din ediţia online a publicaţiei „România Liberă” (www.românialibera.ro) cititorii află că, potrivit Societăţii Academice Române (SAR), economia ţării va avea o evoluţie mediocră. Astfel rezultatele vor înregistra o creştere de 2,75%, acestea fiind inferioare celor din 2013, atunci cînd economia a ajuns la o creştere de 3,5%. Conform experţilor, cauzele sînt viitoarele alegeri care vor duce la instabilitate politică şi vor crea un context european defavorabil. Într-un raport al SAR, România se află pe ultimul loc la absorbţia fondurilor europene în perioada 2007-2013. Tot în această perioadă, statul român a plătit către bugetul UE 9,2 miliarde de Euro, dar a primit prin intermediul tuturor tipurilor de fonduri nerambursabile peste 21 miliarde euro.

În publicaţia „Evenimentul Zilei” (www.evz.ro) se vorbeşte astăzi despre precheziţiile care vor avea loc în interiorul Ligii Profesioniste de Fotbal, din Bucureşti şi Ilfov, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. În cadrul acestora, procurorii estimează un prejudiciu de trei milioane de euro. Astfel, în cursul zilei de astăzi poliţiştii sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii vor face 11 percheziţii şi vor pune în aplicare şapte mandate de audiere a persoanelor vizate. Anchetatorii au mers şi acasă la Mitică Dragomir, fostul preşedinte al LPF.