Din publicația online Evenimentul Zilei aflăm că bucureștenii ar putea rămîne fără căldură și fără apă caldă începînd cu luna următoare datorită imposibilității Regiei Autonome de Transport și Distribuție a Energiei Termice locale(RADET) de a repara avariile.„Vom fi nevoiți să izolăm avariile. Nu sunt bani pentru că nu s-a achitat subvenția, iar Electrocentrala București a cerut blocarea conturilor, fiind mai multe luni poprire de 100%, de aceea nu s-au remediat avariile”, a explicat liderul sindical al angajațiilor Regiei, Ioana Stoica. Acesta a adăugat că dacă nu se vor debloca conturile și nu se va plăti subvenția instituția va intra în colaps financiar, iar din această cauză multe cartiere din București vor rămîne neîncălzite termic și fără apă caldă. Soluția ar fi chiar în mîna statului care, potrivit liderului sindical, ar trebui să își îndeplinească promisiunea făcută cu mai bine de un an de zile în urmă și să treacă ELCEN-ul în proprietatea privată a municipiului București astfel încît să poată să fuzioneze cu RADET. Oficialii primăriei capitalei au anunțat că astăzi în sedința de guvern se va propune spre aprobare transferul acțiunilor Elcen din proprietatea privată a statului spre cea a municipiului urmînd ca datoriile Radet de 3 miliarde de lei către aceasta să dispară.
Jurnalul Național ne informează că Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să prelungească șederea în arest preventiv a oamenilor de afaceri Nicolae Dumitru și Dorin Cocoș, a fostului ministru Gabriel Sandu și a primarului din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, cu 30 de zile. Decizia nu este însă una definitivă, ea putînd fi contestată oricînd de avocații celor mai sus enumerați. Dorin Cocoș, Gheorghe Ștefan și Nicolae Dumitru sînt acuzați de trafic de influență și spălare de bani, iar Gabriel Sandu de luare de mită în formă continuă și spălare de bani, în dosarul Microsoft.
Același ziar ne informează că tinerii pot obține finanțare nerambursabilă în valoare de 25.000 de euro printr-un program numit România start-up. „România Hub” este un program care nu dispune de bani de la bugetul statului și se ocupă cu asistența, mentoratul și consilierea antreprenorială și se adresează în principal absolvenților din mediul universitar. “România Hub este un program fără buget, nu am cheltuit niciun leu pentru acest program (de la bugetul de stat – n.r.). De aceea am încheiat 75 de protocoale cu universităţi, mediul de afaceri, instituţii publice, am avut peste 5.000 de participanţi la cele 105 evenimente. Am mers în principal către studenţi, am reuşit să ne promovăm toate programele – cele patru programe pentru firme start-up (nou-înfiinţate – n.r.), programul pentru locuri de muncă subvenţionate pentru absolvenţi şi altele. Am reuşit să mergem către ei în mod direct”, a declarat George Brezoi, secretar de stat în DIMMMAT. Programul Start-up din cadrul „România Hub” va fi lansat pînă la sfîrșitul acestui an și este format din două componente: una de formare antreprenorială și una de finanțare.
Ziarul Financiar ne anunță că de la 1 Ianuarie 2015 Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF) va reduce cotele aplicate pieței de capital și pensiilor private. Astfel, comisionul de 0,38% al sectorului de pensii private se va reduce cu 21% ceea ce înseamnă că va ajunge la un procent de 0,3%. Cota lunară a activului net al fondului de pensii private se va reduce de la 0,008% la 0,0078%(cu 2,5% mai puțin), iar cota activului net al fondului de investiții se va reduce cu 6,2%. În această ultimă categorie intră și Fondul Proprietatea și SIF-urile.
Din publicația online Libertatea aflăm că din orașul Thonis-Heracleion despre care se credea că este doar o legedă și care a fost găsit în anul 2001 pe fundul Mării Mediterane de o echipă condusă de arheologul Franck Goddio s-a găsit o adevărată comoară. Sub un strat gros de nămol s-au găsit peste 64 de vase cu aur și artefacte, statui înalte de 5 metri cu înfățișare de zei, sarcofage cu animale mumificate și plăci înscripționate în egipteană și în greaca antică. Potrivit ziarului, descoperirea este una foarte impresionantă avînd în vedere că, îngropat în mîl, orașul nu a fost erodat de apele mării, iar obiectele găsite au fost conservate foarte bine. După părerea arheologului care a descoperit orașul înghițit de ape mai trebuie încă vreo 200 de ani pentru a elucida întregul mister.
Din Gazeta Sporturilor aflăm că Ioan Neculaie, patronul echipei de fotbal FC Brașov, vrea să dea clubul gratis din cauza problemelor financiare.”Nu închid clubul, dar îl dau şi gratis. Am bani de recuperat, dar nu voi găsi pe nimeni care să îi plătească.Nu ne ajung banii din drepturile de televizare. Marile nenorociri ale fotbalului sînt impozitele şi taxele.” Acesta a mai adăugat că nu vrea nici să vadă echipa în liga a doua sau a treia, și nici să fie legat de falimentul unui club cu o așa istorie și că acestea sunt singurele motive pentru care mai bagă încă bani în club. Deși prin ziare se speculează că diverși investitori ar fi interesați de preluarea clubului, patronul FC Brașov infirmă zvonurile și spune că nu a fost contactat de nimeni în legătură cu acest subiect.
Niciun comentariu