Cate nu ii sunt date omului sa auda in calatoria sa cu personalul, de la Targu Ocna pana la Iasi! Frigul din tren si plictiseala care te cuprind in cele 6 ore de calatorie te fac cauti vorba cu ceilalti calatori. Asa l-am cunoscut pe domnul Ilie Tudorache. Slabut, la vreo 50 de ani, gata sa-ti povesteasca, in drumul sau spre casa, pana la Adjud, cum e sa imbatranesti facand aceeasi meserie.
Ilie Tudorache a fost sondor-sef la o firma de foraj. Dupa ce compania la care lucra s-a privatizat, au inceput sa apara noutati in regulamentul de ordine interioara: noi teste de competenta, reguli de protectie a muncii mai stricte, program de munca marit, criterii salariale schimbate si limba oficiala, engleza. „Ne-am acomodat cu toate. Am stiut de la inceput ca daca se schimba conducerea vor aparea reguli noi, dar sa ne schimbe si limba in care vorbim, a fost prea mult”, spune domnul Tudorache cu necaz. Muncitorii au fost obligati sa invete limba engleza, pentru a putea discuta cu investitorii. Au avut profesori anume angajati.
„Munca murdara aduce bani curati”
A muncit in industria forajului de la 19 ani si spune ca viata de santier nu e rea, „ daca stii sa ti-o indulcesti”. A calatorit cati altii in zece vieti si a lucrat in Siria, Libia, Dubai, Bulgaria si Grecia. A tinut pasul cu timpul si a spus toturor celor care au avut timp sa il asculte ca „munca murdara aduce bani curati”. S-a mandrit cu meseria lui si a facut-o cat a putut de bine, pentru ca i-a placut munca pe santier, chiar daca a fost mai mereu plecat de acasa.
N-o sa uite niciodata cum e viata in containere de fier, cu paturi etajate, cu resouri improvizate si cu mancare rece. Pana la urma, limba engleza l-a doborat. „E grea. Cuvintele se pun in propozitie de la cap la coada, sau cam asa ceva. Am stat cu carnetelul in buzunar sa notez ce nu stiu, dar nici asa nu am putut pricepe prea multe. La gramatica am invatat pe dinafara Past Simple si Past Perfect„, povesteste domnul Tudorache.
Dupa trei luni de cursuri, muncitorii din companie au dat un test de competente lingvistice, pentru termenii tehnici. 100 de oameni au fost dati in somaj. Domnul Tudorache s-a numarat printre ei si acum se intoarce acasa, cu trenul. „Mi-am luat din rampa sculele si bratul de hartii pe care mi l-au dat”. Pentru el, a fost ultima zi de lucru.
Anca Burniche
Niciun comentariu