În fiecare an, evenimentul care dă startul festivalului studenţesc FEstudIS este parada organizaţiilor studenţeşti. Miercuri, 6 mai a.c., a avut loc cea de-a XV-a paradă, o adevărată defilare de culori, bannere, strigăte şi fluierături. Traseul pe care l-au parcurs asociațiile a început la ora 18.00 şi a avut ca puncte de plecare cele două centre studențești: Tudor Vladimirescu și Copou. Punctul de întîlnire al asociaţiilor a fost în Piața Palat, de unde cele două parade au plecat împreună către Casa de Cultură a Studenților.
Întrucît o regulă importantă a paradei este ca fiecare asociaţie să emane originalitate, acestea s-au conformat întru totul. Memebrii Asociaţiei Studenţior Informaticieni Ieşeni (ASII) au arătat că nu sînt buni numai în ale informaticii, ci şi în ale distracţiei, debordînd de energie şi împărţind-o şi cu ceilalţi. Îmbrăcaţi în roşu, cu nişte tricouri inscripţionate cu textul „25 de ani”, informaticienii au reuşit să facă atmosferă cu ajutorul fluierelor, a trompetelor, dar în primu rînd cu ajutorul muzicii ce răsuna din boxele amplasate pe o camionetă ce semăna a car alegoric. Fico, mascota acestora, a fost si el prezent la paradă, animînd defilarea cu dansurile lui.
Societatea Studenţilor Farmacişti Iaşi s-a remarcat în mulţime prin halatele albe cu care erau îmbrăcaţi membrii acesteia, dar şi prin mascotele colorate, în formă de stea, şi chiar pastilă. Un personaj atipic pentru o defilare studenţească a fost Einstein, care i-a însoţit pe studenţii farmacişti în paradă. Liga Studenţilor de la Istorie a fost condusă în marş de o domnişoară îmbrăcată în costum popular, care îşi croia serioasă drumul prin mulţime. Asul din mîneca studenţilor Economişti au fost fetele care strigau dintr-o maşină decapotabilă. Îmbrăcaţi în verde, membrii Ligii Studenţilor Economişti au fluturat steaguri, pompoane, şi au mărşăluit pictaţi pe faţă în alb şi verde.
O prezenţă cel puţin ciudată la parada de anul acesta a fost Liga Studenţilor de la Geografie şi Geologie, care a avut nişte invitaţi stranii. La bustul gol, pictaţi pe faţă şi pe corp şi fluturînd tot felul de ciomege, neandertalii au fost o dovadă a originalităţii studenţilor geografi. O altă idee orginală, de data aceasta aparţinînd Asociaţiei Aparenţele, a fost o Dacia Solenza transformată într-un copac. Pictată în verde şi maro, cu un copac care îi ieşea prin cupolă, opera de artă a atras privirile spectatorilor.
Studenţia, între Tudor şi Copou
În cealaltă jumătate a Iaşului studenţesc, ligile de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” nu s-au lăsat mai prejos cînd a venit vorba de distracţie. Acestea s-au înarmat, la rîndul lor, cu fluiere, trompete, tobe, bannere şi steaguri şi au pornit spre Piaţa Palat.
Membrii Ligii Studenţilor Electronişti au defilat fluturînd banner-ul care le anunţa prezenţa şi plimbînd nişte litere mari şi verzi deasupra capului. Studenţii de la Chimie nu au vrut să lase nici în ziua paradei FestudIS echipamentul de inginer chimist acasă. Aceştia s-au îmbarcat într-o maşină vişinie şi au reuşit să atragă atenţia prin ţipete şi fluierături. Liga Studenţilor de la Mecanică a fost pata de culoare galbenă dintr-o insula de studenţi, tinerii defilînd cocoţaţi pe maşini. Picătura care a umplut paharul a fost mascota studenţilor de la hidrotehnică care a înfăţişat, bineînţeles, o picătură de apă.
„Cea mai tare organizație studențească din Iași”
Odată întîlnite în Piaţa Palat, ligile din ambele jumătăţi ale Iaşului studenţesc au pornit, la pas, spre Casa de Cultură a Studenţilor, acolo unde li se pregătea un concert al clubului „Susţine artiştii ieşeni” şi mult-aşteptatul concurs „Cea mai tare organizaţie studenţească din Iaşi”. Anul acesta, din cele 38 de asociaţii participante, primul loc a fost ocupat de Asociaţia Studenţilor şi Absolvenţilor Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii din Iaşi, fiind al treilea an în care aceştia cuceresc podiumul.
FEstudIS este un eveniment studențesc cu tradiție în toate centrele universitare. Pe parcursul a 13 zile, studenţii vor participă la concursuri sportive, concerte, concursuri de Miss & Mister, seri de dans şi muzică, spectacole de teatru şi multe alte evenimente, cu scopul de a le permite studenţilor de a-şi exprima în diferite moduri spiritul competitiv şi pofta de distracţie.
Niciun comentariu