Japonezii nu se sperie usor de cutremure. Sunt invatati din scoala cum sa reactioneze in caz de urgenta, pentru ca la ei pamantul se zguduie de multe ori pe an,dar fara sa faca zeci de mii de victime cu fiecare seism. De vineri insa, fortele naturii au pus stapanire pe Tara Soarelui Rasare. Pamantul si apa de acolo se misca haotic, iar populatia alearga nauca, incotro vede cu ochii un adapost ferit de vapoarele sau masinile care vin din larg si se izbesc de casele lor. Mame zapacite, cu copii in brate, plang ca nu isi gasesc restul familie, pe care apa i-a dus an larg sau pe care daramaturile i-a ingropat de vii, iar batranii speriati de puterea vremii se aduna si stau impreuna cu vecinii sa nu-i prinda un alt cutremur singuri, fara aparare. Pe Ana, zguduitura a gasit-o dormind. Ieseanca isi terminase tura de serviciu, ajunsese acasa si, deodata, prin somn, a simtit cum fuge cu tot cu pat la vale. Era prima unda, din cele cinci pe care le-a simtit in acea zi.

„Eu dormeam si m-am trezit deodata ca se misca casa foarte tare, parca eram pe barca. Nu stiam ce sa fac, sa fug, sa stau. Am iesit afara dupa care am intrat in casa si iar a inceput. A durat doua sau trei minute si simteam ca nu se mai termina”, spune Ana despre primul cutremur din ziua de 11 martie din Japonia. Era o dupa amiaza linistita, tocmai venise de la munca cu metroul si se odihnea cand a inceput pamantul sa se clatine. Primul seism de pe costa nord-estica a statului nipon a masurat 8,9 grade pe scara Richter si a fost urmat de multe alte replici pe care ieseanca le-a simtit de fiecare data desi orasul in care locuieste de cinci ani, Kawasaki-city, se afla in vestul tarii. „Dupa ce s-a terminat primul, al doilea a inceput imediat si a tinut si asta unu-doua minute. Apoi s-a sfarsit si dupa ceva timp a inceput iar. Deci de la ora doua amiaza pana dimineata s-a zguduit intruna si nu am dormit deloc”. In total au fost alte cinci cutremure care au speriat-o pe tanara vanzatoare intr-un fast-food japonez, care de vineri nu a mai mers la lucru de frica sa nu ramana blocata in masina sau in metrou asa cum au patit cei care ieseau de la serviciu atunci.

Valuri negre cutreiera pamantul

A doua zi, cand zgaltaitura s-a oprit cat de cat, Ana si-a facut curaj si a iesit din casa, sa mearga la un magazin dupa provizii, numai ca, din lipsa de curent, magazinele mari erau inchise iar in non-stop-uri „mancarea principala disparuse. Orezul, alimentele care se gatesc repede si astea uscate se terminasera. Nu mai era nimic, decat dulciuri si bauturi”. Pe langa acestea, de frica altor replici care sa intrerupa curentul electric, japonezii cumparasera „bateriile si lanternele”, fara sa mai ramana una de vanzare. Pe strazi, oamenii erau panicati, nu mai mergeau cu autobuzul sau cu metroul pentru ca toate mijloacele de transport nu mai circulau din ajun. O parte mergeau la munca, in cladirile care nu au fost avariate, iar altii, batranii mai ales, impresionati de ce se petrecuse cu o zi inainte „plangeau de ce poate face natura si de dezastrul ce a venit peste ei, desi, cu opt luni in urma, am fost anuntati ca va fi un cutremur foarte mare, dar nimeni nu a crezut ca va fi asa”. Geamurile cladirilor erau sparte, asfaltul crapat in unele locuri, „dar nu foarte tare cum aratau la televizor din unele zone unde puteai intra cu totul in crapatura” si in unele locuri puteai vedea masini abandonate de proprietari in timpul cutremurului.

„Eu inca sunt socata. Nu imi dau seama inca de ce se intampla, chiar daca am mai prins aici cateva cutremure mici; unul de patru grade, la cinci dimineata, acum un an si inca alte cateva dar foarte mici”, marturiseste tanara, fara sa se gandeasca totusi sa revina in tara in curand desi ceilalti romani pe care ii cunoaste „sunt foarte speriati si multi vor sa plece acasa pentru ca se tem de toxinele care ajung in aer in trei zile de la explozia nucleara”. In Romania va reveni si prietena ei, Cristina, care merge la parinti, sa-si fereasca fetita ce o are din casatoria cu un japonez de norul toxic. Dupa primele miscari de pamant, la televizor „am vazut in direct valurile ce veneau spre mal, cum luau case, masini, vapoare. Lumea incerca sa fuga cu masina si cand vedeau ca era foarte aglomerat traficul s-au dat jos si fugeau, iar pe unii i-a prins rafala”, povesteste Ana, in timp ce acum, spune ea, la posturile de televiziune, din ora in ora autoritatile anunta ca numarul mortilor si al disparutilor creste. Oamenii au ramas in trenuri, in aeroporturi peste noapte, fiecare statea in locul unde i-a prins dezastrul, pentru ca „ei sunt obisnuiti cu cutremure si sunt calmi, nu chiar asa de stresati”, mai spune romanca. Si trenul cel mai rapid de la ei, cinkansen, s-a oprit automat fara sa fie accidente, „iar in timp ce a fost cutremur a inceput putin sa ploua, iar in unele locuri unde a fost tsunami ningea”.

Imediat dupa ce a vazut imaginile si-a amintit de colegul de munca din zona aceea. In prima zi nu putut da de el pentru ca toate retelele telefonice cazusera. Duminica insa „am vorbit cu un japonez care il cunoaste si a zis ca este bine”. In ziare scrie despre un sat mic, Kukusima – Ken de unde „au disparut 10.000 mii de persoane cu tot cu case”, iar politia nu ii mai gaseste dupa tsunami. De asemenea, specialistii niponi vorbesc in media despre faptul ca „tara se duce in jos, iar oceanul se ridica peste ea”, cutremurul de vineri fiind „de trei sau patru ori mai mare decat cel din Indonezia si ca un astfel de seism se intampla o data la 500 de ani”.

Cand se cutremura si sfintii

Duminica, la biserica ortodoxa din Yokohama, la care merge, in timpul slujbei, deodata alarma a inceput sa tipe si in cateva clipe cladirea a inceput sa se zguduie, „nu foarte tare dar tot m-a speriat si mi-am amintit cum mergeau casele, masinile si vapoarele pe apa, de ziceai ca sunt jucarii de plus aruncate. Este ceva strigator la cer”, spune Ana, infricosata de ceea ce a vazut zilele trecute. Isi mai aminteste si de o sala de clasa in care pe tabla era scris ceva, iar reporterul, aflat langa un morman de bucati cazute de pe acoperisul scolii spunea ca „au murit nu stiu cati copii”, desi micutii sunt instruiti ce sa faca an caz de cutremur inca din primele clase. Acum, dupa ce sute de familii au ramas fara case, autoritatile le pun la dispozitie mancare si medicamente in adaposturi special amenajate in scoli, „care au fost pregatite dinainte de cutremur pentru posibilii sinistrati in cazuri ca acestea, pana vad ce fac cu ei si cum ii ajuta”. De luni, „zice ca o sa ne intrerupa lumina cate 3 ore zilnic, timp de sapte luni”, ca masura de conservare a energiei, din moment ce mai multe reactoare nucleare au suferit avarii din urma cutremurului.

Pe coasta pe care a fost tsunami, populatia a ramas fara apa potabila, fara curent electric si fara posibilitatea sa ajunga undeva de unde sa-si poata procupa alimente. Se estimeaza a fi „an jur de 15.000 de morti plus alte cateva mii de disparuti. Oricum, e dezastru ce a ramas in urma acolo. Zona aia zici ca este o foaie mazgalita si rupta, asa arata casele de acolo”. In partea aceea, zona sinistrata este „ca in filmele de groaza”: gramezi de masini una peste alta, lemne de la case, vapoare mari venite pe mal iar, printre ele, oameni buimaciti. Un barbat care se afla in masina „zice ca in spatele lui era valul mare si cand s-a intors, nu si-a mai vazut sotia”, in timp ce o batrana de sub daramaturi striga dupa ajutor. Un barbat s-a suit pe casa cu un carton in mana pe care scria „sa ai aduca lapte la copil, ca nu mai are decat pentru o zi”, iar o femeie a marturisit plangand ca a plecat de la serviciu sa isi salveze familia, „dar cand am ajuns nu mai erau”. Altii se vaita „ca le-a murit toata familia sau nu mai gasesc pe nimeni de ai lor”, in timp ce, dintr-un tren care era sus pe un pod, jandarmii coborau oamenii unul cate unul. Armata a mai gasit si un alt supravietuitor care le-a spus ca apa le-a spart geamul de la masina si ca „valul negru” a trecut peste el, lasandu-l doar cu cateva zgarieturi. „E ceva infiorator”, exclama tanara, care marturiseste ca nu a mai vazut asa ceva. „Eu inca sunt innebunita de cap. Ce a fost mi se pare un vis!”

Iulia Ciuhu

***

Vineri linistea arhipeleagului nipon situat pe „Centura de Foc” a Pacificului a fost intrerupta de un cutremur de magnitudinea de 8,9 pe scara Richter care a fost insotit la scurt timp de alte replici, ce au continuat si nici pana azi, nu s-au oprit. Epicentrul seismului a fost localizat in largul oceanului la 380 de kilometri fata de capitala japoneza, Tokio, iar unda de soc a provocat valuri inalte de 10 metri, tsunami, care au distrus mai multe localitati aflate pe coasta de nord-est a tarii. Imediat dupa, armata impreuna cu fortele speciale au intrat in stare de urgenta si au inceput sa caute supravietuitorii printre daramaturi, in timp ce traficul feroviar, aerian si terestru a ramas blocat, iar telecomunicatiile au cazut citeva ore. In sprijinul lor 49 de state si-au oferit ajutorul, printre care SUA, Rusia, China si Australia.

Conform specialistilor de la Institutul American de Geofizica (USGS) cutremurul de pe data de 11 martie s-a pozitionat pe primul loc in istoria seismelor din ultimii 100 de ani din Japonia, cele din 1896, 1923 si respectiv din 1995, atingind pragul maxim de 8,5. Inca nu se stie numarul victimelor date disparute sau cele care au murit, bilantul comunicat pina acum depasind 10.000 de persoane, in contextul in care cifrele cresc repede de la un buletin de stiri la altul. De asemenea, in urma zguduiturilor terestre s-a inclinat si yenul japonez in raport cu dolarul american, ce-a de-a doua putere economica in lume confruntandu-se astfel cu „cea mai dificila criza de dupa cel de-al II- lea Razboi Mondial”, dupa cum a declarat premierul Japoniei, Naoto Kan, care si-a exprimat insa, increderea in capacitatea natiunii sale de a depasi aceasta situatie.

Pe de alta parte, Agentia de previziune seismicaTakashi Yokota a avertizat populatia ca in zilele urmatoare „exista un risc de 70% sa apara o replica de magnitudine 7 sau peste”, atentionarea fiind valabila pina miercuri,16 martie, dupa care „probabilitatea aparitiei unor noi seisme se reduce gradual, la 50%”.(hotnews.ro). Totodata, pentru aceeasi perioada Agentia de Meteorologie japoneza a emis o alerta de tsunami pentru Rusia, Guam, Taiwan, Filipine, Indonezia, Hawaii si Japonia.