Cu siguranță mulți dintre noi am trecut măcar o dată prin fața clădirilor sau zidurilor aflate în paragină și reînviate prin picturi murale. Dar cine s-a întrebat cine sînt cei care fac asta? Cine sînt, de fapt, oamenii care se află de cealaltă parte a spray-urilor și a pensulelor? Unul dintre cei care fac artă stradală la Iași, redînd unor ziduri triste farmec și frumusețe, se numește HarceaPacea. O personalitate căreia îi place anonimatul, fondator al organizației non-guvernamentale „Artipic Association”. Un artist care își dorește o susținere mai mare pentru a reuși să pună cît mai multă culoare pe zidurile orașului Iași.
„Deși ce fac eu este extrem de public, nu mă atrage ideea de a fi o persoană publică. Îmi place anonimatul”, spune artistul. De ce pseudonimul „HarceaPacea”? Cu toții știm că expresia „harcea parcea” simbolizează distrugerea, dezastrul, însă artistul este definiția păcii și a liniștii. Spune că desenează de cînd se știe, „Multe din amintirile din copilărie gravitau în jurul unui borcan plin cu creioane colorate și printre foi de hîrtie”, însă a devenit artist stradal de aproximativ 10 ani. Desenele sale sînt pline de culori vii. Prin lucrările pe care le semnează atinge problemele fierbinți ale societății. Se ghidează după istoricul fiecărui loc, astfel încît desenul său să devină cartea de vizită a spațiului în care este transpus. Luptă să facă orașul Iași mai frumos, mai colorat, să devină un punct de atracție estetică prin valorificarea tuturor locurilor, care, în prezent, sînt deteriorate sau chiar în paragină.
Pe drumul artei
„Încă din școala generală am dat de cultura hip-hop și vedeam prin videoclipuri graffiti-uri. Erau puține exemple prin Iași și m-a atras super mult ideea asta semirebelă”, spune artistul
Liceul a reprezentat punctul de pornire spre o lume colorată, însă odată cu începerea studenției, la Facultatea de Arhitectură „G.M Cantacuzino” din cadrul Universității „Gheorghe Asachi”, din Iași a pus stop desenatului, deoarece lucra foarte mult pentru proiecte de la facultate și nu își dorea să își ocupe timpul liber cu același tip de activitate. După doi ani de facultate s-a făcut tranziția spre proiecte care se făceau în software-uri specializate, deci s-a reapucat de desenat. „Văzusem pe internet tot felul de exemple de street art, care este derivat din graffiti, care nu constă doar în a-ți scrie numele peste tot pe unde prinzi, ci mai conține și componenta asta de mesaj social sau politic. E un fel de artă-manifest. Mă apucasem de ilustrații în creion cu niște desene cu o tentă politică, mai activistă pe care ulterior le-am făcut într-un format mai mare, ca niște afișe care erau pictate de mînă și le lipeam prin oraș. Acestea se numesc paste up-uri în terminologia specifică street art-ului. Însă aceste afișe aveau o durată de viață destul de scurtă, așa că m-am reapucat de spray, pentru că persistă”.
Prin intermediul Asociației „Artipic” a putut obține finanțări în scopul picturii în Iași și în același timp să ofere oportunitatea artiștilor aflați la început de drum să picteze și să fie și plătiți. Pentru un mural de o dimensiune considerabilă e nevoie de o bună finanțare și de un proiect, de aprobări și de o bună organizare – schele, materiale și culori. Pentru un mural care se întinde pe dimensiunile unui bloc de patru etaje, spre exemplu, e nevoie de suma de 10. 000 de lei. Timpul de lucru pentru finalizarea unui mural variază în funcție de ritmul de muncă al fiecărui artist, dar perioada standard este de aproximativ o săptămînă „E o săptămînă în care nu faci altceva decît să te trezești dimineața, te duci la perete, pauză de prînz în cazul fericit și după asta, cînd apune soarele te dai jos de pe schelă. Sînt și cazuri în care s-a stat și peste noapte, cu reflectoare, cu frontale”.
Vorbește prin culoare, trăiește din culoare
După ce a demisionat de la job-ul său conventional, de birou, în urma finanțării proiectului din cartierul ieșean „Dallas” – „InZIDerabilii”, în prezent HarceaPacea se întreține din activitatea sa artistică și din cea a ONG-ului pe care l-a înființat alături de alți apropiați ai săi. „Fac asta pentru satisfacțiile mele, altele decît cele materiale. E extraordinar să poți să trăiești din asta, dar vine cu foarte multă muncă în spate și foarte multă bătaie de cap raportat la un job convențional, iar beneficiile materiale și mai ales stabilitatea financiară sînt mult mai mici. Poate ai noroc să prinzi o lucrare bine plătită sau poate nu ai. Iernile, în domeniul meu, sînt crîncene, pentru că nu îți permite vremea să lucrezi”.
A luat parte la cîteva proiecte artistice foarte cunoscute în Iași și în zona Moldovei, printre care: „InZIDerabilii”, „ReintegrART”, „Solicitudine”, realizat în cadrul Street Delivery Iași; „Untitled & Alege-ți calea”, realizat în cadrul proiectului „Iași – oraș policentric”; „Zimbru Urban, Aspire, Discipolul Luminii, Devenire”, „The Gathering” „RegenerARTE”.
Frumusețea văzută prin ochii privitorului
Fiecare lucrare urbană ascunde în spatele său cîte o poveste. Simbolul sau semnătura cel mai des întîlnită în desenele artistului HarceaPacea este șobolanul cu mască de gaz. „E ca un fel de tag al meu. Șobolanul mi se pare reprezentativ pentru că e persistent, chiar dacă e nedorit, așa cum e fenomenul graffiti-ului pentru unii; e cel mai bun reprezentant al faunei urbane. Am împins toate celelalte animale din oraș, în afară de porumbeii, cărora mai degrabă le-am creat condiții să prospere”.
Spre exemplu, Proiectul „Solicitudine” a fost un omagiu adus cadrelor medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași în timpul pandemiei de Covid-19. Dar este și un mesaj de speranță și mulțumire în același timp. Muralul are în centru un personaj care poartă echipament de protecție, iar cu ajutorul mîinii dirijează un penson al cărui capăt se finalizează cu un bec ce are în interior un copac reinterpretat dintr-o mînă și un creier. Desenul a fost realizat cu ajutorul unei vopsele care purifică aerul, vopsea ce repreprezinta echivalentul a 100 mp de pădure.
Un alt proiect este cel de la Plaja Purcica, din capitolul „RegenrArte” care s-a finalizat cu un cîștig nesperat – acceptarea de către Primăria Municipiului Iași a cererii de a exista un perete stradal dedicat graffiti-ului și street art-ului.
O artă efemeră
Din păcate, există și lucruri mai puțin plăcute în ce privește acest tip de artă. De exemplu, celebra lucrare a astronautului din Complexul studențesc „Tudor Vladimirescu”, desenată pe zidurile Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”, este pe cale de dispariție. „Ăsta e caracterul efemer al street art-ului. Dacă desenul rezistă un an de zile, poți să fii mulțumit, din punctul meu de vedere”.
O altă problemă este legată și de faptul că la momentul actual nu există foarte mult sprijin din partea autorităților ieșene în ce privește dezvoltarea acestui tip de artă-manifest, comparativ cu ceea ce se întîmplă în alte orașe, precum Sibiu, Timișoara sau București. De aceea, lupta artistului pentru valorificarea acestui domeniu este semnificativă. „Fac ce mi-am dorit dintotdeauna să fac, dar vine și cu multe neplăceri la pachet. Am trecut deja de vîrsta de 30 de ani și oamenii încă au impresia că asta e ceva ce fac doar puștanii. Cu toate astea, mă bucur că ceea ce facem se bucură de atenție mediatică și oamenii chiar apreciază. Poate vor sesiza și cei de la administrația locală, ca să sprijine și ei fenomenul”.
Cu toate acestea, există speranță și încredere că oamenii vor fi mai deschiși în a înțelege și a aprecia manifestările de artă stradală. „E un trend mondial pe partea asta de picturi murale, artă stradală, care începe să fie văzut și la noi și să apară din ce în ce mai multe festivaluri dedicate, inclusiv sînt mai mulți oameni cărora le surîde ideea de a avea un perete pictat în curte”, spune cu optimism HarceaPacea.
Sursă cover foto: www.facebook.com/Street.Delivery.Iasi
Niciun comentariu