In fiecare an, mii de prichidei se inghesuie cu emotie pe portile gradinitelor. Fie ca aleg oferta avansata de stat, fie ca merg pe varianta invatamintului particular, parintii cauta cei mai bun si mai competitiv pentru copilul lor. In dorinta de a-i asigura micutei printese sau „zmeului” cea mai buna educatie, multi aleg varianta invatamintului privat. Putini stiu insa ca invatamintul privat, fie el si cel prescolar, are foarte multe capcane. O prima capcana: acreditarea, care atesta faptul ca gradinita functioneaza legal, ca personalul angajat are studii de specialitate si ca micutul care va absolvi cursurile va avea o diploma recunoscuta care-i va permite accesul la invatamintul primar. Lipsa acreditarii transforma gradinita intr-un simplu babysiter si ii lasa pe cei mici fara drept de inscriere in ciclul primar.

In Iasi, functioneaza peste 20 de gradinite particulare recunoscute de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Exista insa si institutii care poarta numele de „gradinita” fara a fi insa acreditate de minister. Este cazul gradinitei care functioneaza in cadrul Bisericii Adventiste, unde invata 15 copii. Desi nu are acreditare si nici macar autorizatie provizorie, gradinita functioneaza de mai bine de trei ani, fara ca vreuna dintre autoritati sa-i bata la porta macar pentru un control de rutina. Despre existenta acestei institutii de invatamint, autoritatile au aflat de la reporterii CUZANET. „Nu putem face nimic pentru ca nu prevede legea” – a fost pe scurt raspunsul sefilor ISJ si al celor de la Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP).

In ilegalitate de peste trei ani

In curtea Bisercii Adventiste de pe strada Sararie, intr-o cladire micuta, lipita de salasul de cult, ferita de zgomotul strazii, isi deapana visele copilariei 15 prichindei. Gradinita Bisericii Adventiste functioneaza, dupa afirmatiile cadrelor didactice, din luna noiembrie a anului 2010. Sau cel putin de atunci institutia este avizata de Directia de Sanatate Publica, care atesta faptul ca exista conditii de igiena corespunzatoare. Din declaratiile mamei unuia dintre copiii care studiaza aici si din discutiile de pe forumul www.parinti.com, gradinita ar functiona de fapt de mai bine de trei ani. Infiintata initial pentru copiii familiilor de rit adventist, la initiativa pastorului acestei biserici, gradinita si-a deschis treptat usile pentru toti micutii, indiferent de confesiune. Institutia are o sala de clasa, o sala de mese, un dormitor cu citeva paturi, un grup sanitar pentru cei mici si un hol. La gradinita predau patru educatoare. Doua dintre ele sustin ca fac voluntariat, iar doua au carte de munca. Tot voluntariat afirma ca face si o doctorita care vine sa vada periodic copiii.

Voluntariat pe bani

Gradinita are doua grupe, iar micutii au varste cuprinse intre trei si sase ani. La fiecare grupa sunt doua educatoare. In grupa mica sunt inscrisi patru prichindei , iar la grupa mare 11 copii. Cei mici sunt adusi de parinti in fiecare dimineata deoarece “gradinita nu dispune de fondurile necesare”, spune educatoarea Elena Moldovanu, pentru a cumpara o masina cu care sa poata transporta copiii. In fiecare luna, parintii dau pentru educarea copiilor 280 de lei, bani din care sunt platite si educatoarele mai sustine Elena Moldoveanu. Programul gradinitei, spune educatoarea, se desfasoara pana la ora 14.00. Educatoarele au intre 24 si 35 de ani. Cea mai tanara a absolvit Facultatea de Psihologie in anul 2010. Asa ca, educatoarea de 24 de ani mai este si psiholog.

Mancare vegetariana si „educatie pozitiva”

Dintre cei 15 copiii, patru dintre ei sunt de religie adventista, unul de religie baptista, iar restul sunt de religie ortodoxa. Educatoarele sunt platite din banii stransi de la cei 15 copii, care vin zi de zi pentru a invata poezii si pentru a primi o educatie. Ele sustin ca semneaza condica, au un catalog cu prezenta, ba mai mult, “copiii fac orele dupa programa de la Minister, iar pana obtinem aprobarea o sa invatam asa…”, a declarat Elena Moldovanu, educatoarea gradinitei. Pe hol se afla o masa la care mananca copiii. Desi educatoarea sustine ca acei copii isi aduc mancarea de acasa, se pare ca li se cere sa aduca doar hrana vegetariana.

Desi fiecare unitate de invatamant din Romania are un director Elena Moldovanu sustine ca acea gradinita nu are director. Cel care raspunde de ordinea interiora este un „domn de religie adventista” pe nume Dumitru Costin. Titulatura lui Dumitru Costin este de „presedinte”. Incercarile repatate ale reporterilor CUZANET de a discuta cu „presedintele” gradinitei adventiste au esuat. Raspunsul venit din partea educatoarelor la intrebarea „cind ajunge Dumitru Costin la gradinita” a fost de fiecare data acelasi “are in oras o firma si trebuie sa se ocupe de ea” a spus educatoarea Elena Moldovanu.

Parintii dau de gol educatia “la negru”

Sedinte cu parintii se organizeaza doar daca au o problema de discutat, iar cu mamele sau tatii copiilor, educatoarele se vad atunci cand ii iau pe micuti acasa. ”Vom face aici gradinita cu program prelungit, daca am obtinut acum aprobare de la DSP… Cei de la DSP ne-au spus sa ne orientam pentru gradinita cu program prelungit daca tot avem spatiu unde se poate manca”, a mai declarat Elena Moldovanu, educatoarea gradinitei. Initial au fost doar cativa copii adventisti apoi, prin parintii lor au aflat si alte persoane care si-au adus copiii in acest loc “unde sunt invatati sa isi canalizeze gandirea doar spre lucruri pozitive”, a mai adaugat educatoarea.

Parintii par a fi multumiti de programul desfasurat la acea gradinita, desi nu prea au timp sa povesteasca tot ceea ce fac copiii lor. “Sunt multumita de programul desfasurat, de activitatile pe care le fac aici. Cand pleaca acasa li se dau buline, fac desene care sunt puse la panoul de pe hol, sunt invatati sa multumeasca dupa ce mananca…”, a declarat N.G. una dintre mamele copiilor. “De trei ani imi aduc la aceasta gradinita copilul si sunt foarte multumita de programul educational. La patru ani deja stia sa citeasca si sa scrie.”a spus C. I, o alta mama. Inainte de vacanta de Craciun copiii nu au putut face serbare deoarece doi dintre ei au avut scarlatina, asa ca serbarea de iarna a fost mutata dupa vacanta.

Pisica aruncata de autoritati in ograda „victimelor”

Contactata telefonic de reporterii CUZANET, inspector general scolar Liliana Romaniuc a spus ca “am trimis pe cineva la fata locului, iar persoanele care lucreaza acolo au spus ca vor face demersuri la ARACIP. Noi nu putem lua nicio masura, insa am anuntat ARACIP-ul, iar de aici, ei vor verifica.” La rindul lor, reprezentantii Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP) au spus ca nu au ce masuri sa ia pentru, ca ei nu pot face evaluarea decat daca sunt chemati de unitatea respectiva de invatamant si nu pot spune daca au fost sesizati sa faca aceasta evaluare. Acestia au mai adaugat ca aceste controale trebuie facute de inspectorat si nu de ei. „Eu cred ca parintii sunt vinovati de situatia asta. Daca parintii nu au facut nicio reclamatie eu nu am ce fac. Parintii stiu de aceasta situatie? Eu nu pot decat sa sesizez ARACIP-UL si atat!” a mai adaugat inspector general Liliana Romaniuc.

Ana Ioana Catanoiu

Gradinita adventista nu este singura „uscatura” din invatamintul particular din Iasi. Sunt multe astfel de institutii de invatamint in Iasi, unde educatie se face “la negru”. Entuziasmati de faptul ca au conditii moderne de studiu, parintii nu se mai uita la portofel si isi duc zilnic micutii la astfel de gradinite, cazind intr-o capcana cu urmari grave asupra viitorului copiilor lor. Si asta pentru ca, fara absovirea grupei pregatitoare la o gradinita acreditata – grupa obligatoriu de frecventat, potrivit legii – copilul nu poate fi inscris in clasa I.