Romania, „The land of choise, tara care iti ofera tie dreptul de a alege si de a gasi propriiile solutii de iesire din criza. Recesiunea financiara face victime in cele mai neasteptate moduri. Unii au renuntat la vile si masini scumpe, unii s-au spinzurat pentru ca nu mai aveau cu ce sa plateasca ratele pentru acestea la banca, iar altii, cei mai ingeniosi, au hotarit sa-si scoata organele la vinzare. Criza financiara a ingrosat rindurile celor care, zi de zi, isi vind sanatatea pentru citeva mii de euro. Pe timp de criza, bursa neagra a transpanturilor de rinichi a gasit teren fertil in Romania. Reporterii CUZANET au discutat cu cativa dintre romanii care-si vand sanatatea in schimbul unor sume de bani si-au realizat un mercurial al pietei negre a transplaturilor de rinichi.

Foto: Managerul Spitalului Clinic ”C.I. Parhon” din Iasi, dr Adrian Covic

„Sunt in cautarea unui rinichi compatibil”

Pe Georgiana din Galati am gasit-o pe oferta.ro . „Caut rinichi grupa H pozitiv, contra cost. URGENT!…ROG FOARTE MULTA SERIOZITATE!!!”. Este anuntul disperat al unei feite care cauta pentru tatal ei un rinichi. „Eu, la 14 ani ai mei, cea mai mare dorinta e sa il vad pe tatal meu ca nu se mai chinuie asa. Sunt nopti in care nu pot adormi cind ma gandesc la asta si pling foarte mult si sora mea mai mica la fel gindeste” a marturisit Georgiana pentru care boala tatei s-a transformat un cosmar din care familia eu nu poate iesi. „De mic tatal meu a avut doar un rincihi sanatos unul de la nastere a avut probleme. Era mai mic si nu a functionat bine parintii tatalui meu nu au stiut de acel rinichi pana la varsta de 25 de ani cind si cel bun dadea semne sa cedeze” a povestit fetita.

In 1999 tatal ei, Paul Cristian Mistret a facut primul transplant cu un rinichi B3 de la tatal lui. La trei luni dupa transplant, a aflat ca are diabet zaharat tip 1 insulino-dependent.

Diabetul l-a facut din cauza imunosupresoarelor, a medicamentelor pe care le lua pentru a mentine rinichiul in corp. ” Trei ani a facut tratament cu insulina apoi a luat o pauza de 3 ani, crezand ca diabetul a disparut, dar nu a fost asa. In prima zi de Pasti a anului 2007 a intrat in coma diabetica”, isi aminteste fetita care a fost alaturi de tata in cele mai grele momente. De atunci a inceput si grefa renala sa dea semne de oboseala, crescindu-i tensiunea arteriala. „In mai, tata a aflat ca trebuie sa faca dializa. La inceput facea dializa de doua ori pe saptamina, si ii era foarte rau, iesea mereu din dializa cu tensiunea peste 20. Vine acasa mai mult mort decat viu”, povesteste fetita.Bunicul Marianei, cel care si-a donat rinchiul pentru fiul sau, nu a avut probleme de sanatate. „Dupa zece ani de la operatie a inceput sa-i cresca tensiunea arteriala din cauza alcoolului pe care il consuma in cantitati foarte mari, ia medicamente de tensiune cu vin”, a povestit Georgiana. Acum tatal ei se afla pe lista de asteptatre pentru ce de-al doilea rinichi la Institutul Fundeni. A acceptat sa vorbeasca pentru ca, spune ea „as recurge la orice cale doar sa-l ajut

pe tatal meu”.Insa, m-a rugat frumos sa scriu ca familia ei nu are nevoie de bani, si nici nu cerseste mila: „Nu ne trebuie bani si nu vrem sa cersim bani sau sa imi  faceti un CV de genul acesta. Cu asta ne descurcam. Noi vrem un rinichi compatibil”. Astfel, au strins toti banii si au pornit in cautarea unui donator. Pentru ca listele de asteptare pentru un transplant sunt pre lungi ca sa mai apuci rindul in viata, Familia Mistret a recurs la o alta piata de organe, cea in care rinichii se vind precum piesele de schimb la bazar.

Un rinichi cit o masina buna

Pe aceeasi pagina de web, anuntul lui Marian, tot din Galati. „Vind rinichi grupa A2. Rog neseriosii sa se abtina”, un numar de telefon si o adresa de mail a lasat Marian din Galati pentru cei care ii vor dori rinichiul. La cei 23 de ani ai sai, Marian viseaza la o viata fara griji pentru el si sora lui, singura care i-a mai ramas pe acesta lume. Cu parintii morti, unul de cancer si altul de hepatita, Marian nu a invatat sa pretuiasca sanatatea si acum este hotarit sa o dea la altii. Vrea sa-si vinda un rinichi , iar din banii obtinuti sa-si cumpere o masina si sa-si traiasca „viata linistit, ca nu am somn noaptea” asa cum a spus chiar el. Nu are prietena iar primul lucru pe care il spune unei fete este „Nu am masina si nici nu sunt bogat”.A lucrat in Italia pentru ca sora sa poata termina „Facultea de Contabilitate”, desi el a facut doar scoala profesioanala. S-a intors din cauza crizei finaciare si acum nu stie incotro sa o apuce. La intrebarea ce planuri, ce vise are, Marian a raspuns simplu dar neasteptat „Sa supravetuiesc”. A povestit ca de vise e satul si nu i s-a intimplat niciodata vreo minune. „Pot sa ma si spinzur ca am toate calitatile, vreau sa ajung sus dar ma tot amagesc si eu, cind dau de realitate, dura e” a marturisit Marian. A gasit si un client, tocmai din Birlad, dar nu are bani sa ajunga pina acolo.”Il vind cu 15 mii de euro, desi am auzit ca si cu 10 mii vind unii, asta nu e un pret mare” isi estimeaza Marian sanatatea. Sustine ca este constient de riscurile la care este expus si ca nu da inapoi „Daca ar afla sora mea m-ar lua la bataie. Vreau sa dau un rinichi pentru ca stiu ca nu o sa patesc nimic ” a afirmat Marian care crede ca o sa traiasca la fel de bine si cu un rinichi.

Inchisoare de la 3 la 7 ani

Traficul de organe este interzis prin lege in Romania.. Unde sunt legile atunci cind tineri, precum Marian isi etaleaza organele pe anunturi online de vinzari-cumparari. Intr-un interviu acordat unei televiziuni italiene Victor Zota, managerul Spitalului Fundeni a declarat „Oamenii sunt disperati si posteaza anunturi pe Internet pentru ca nu sunt legi”.

Nu avem o lege functionala a transplantului in Romania. Potrivit legii aflata in vigoare, nu se pot preleva organe de la un pacient aflat in moarte cerebrala fara acordul familiei. In Parlament, exista din luna mai a anului trecut un proiect de lege care, daca va fi aprobat, ne va transforma pe toti in potentiali donatori de organe. Societatea civica si Biserica dezaproba proiectul si cer gasirea unor metode care nu incalca vointa persoanelor. In toata aceasta telenovela, mor zilnic oamneni in asteptarea unui rinichi.

In momentul de fata, pe lista de asteptare pentru transplant de rinichi la Institutul Clinic Fundeni se afla peste 700 de pacienti si asta in conditiile in care Agentia Nationala de Transplant a inregistrat, in 2008, doar 51 de transplanturi cu organe prelevate de la donatori in moarte cerebrala. Managerul Spitalului Clinic ”C.I. Parhon” din Iasi, Adrian Covic recunoaste ca legea tranplantului in Romania este proasta: „Daca nu are donator viu, e mare durata de asteptare. Romania are o rata mica de transpalnt de la cadavru pentru ca legea este proasta iar sistemul medical nu reuseste sa efectueze prea multe recoltari de la cadavru. Pina acum, am recoltata de la cadavru doar 4 sau 5 rinichi pentru transpant”.

Prin urmare, pacientii cauta colac de salvare in anunturile de mica publicitate care sunt invadate de oferte de vizare cumparare de rinichi. Toate la „preturi de criza”. Primul caz de vinzare de organe online dovedita si condamnata in justitie a fost intre o cetaeanca din Anglia si un american. 50.000 de dolari era suma. In Romania, una din cele mai bine dezvoltate tari in acest domeniu nu s-a sesizat nici un caz de vinzare sau cumparare, cel putin asa sustin oficialitatile. Fata de alte organe rinichiul se vinde cel mai bine, vinzarea sau cumpararea insa se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 7 ani.

Preturi de criza

Aproximativ 85% dintre donatorii de rinichi din Romania sint vii, a constatat Consiliul Europei in statisticile sale, o cifra alarmanta care nu pune insa prea multe semne de intrebare. Cine sunt acesti donatori vii? Am aflat pe anunturile online care acum, pe timp de criza, mai mult ca niciodata, au cunoscut o perioada de inflorire. Pe Oferta.ro am gasit pagini pline cu anunturi postate la rubrica sanatate. „Donez rinichi sau lob de ficat, grupa A2, RH pozitiv ” 200 de mii de euro cere George din Bucuresti pentru rinichiul sau. „Vind rinichi sau lob de ficat grupa B3, analize facute la zi la Fundeni. Pret negiciabil si avantajos”. La telefon, Lucian din Buzau si-a estimat rinichiul la 17 de mii de euro, pret initial, pe care a promis sa il scada pina la 15 mii, numai dupa ce face cunostinta cu potentialul donator. „Donez rinichi A RH negativ, tinar, 20 de ani, perfect sanatos, analize facute inclusiv cele de compatibilitate” scrie Serban din Falticeni in anuntul sau. Tinarul este gata sa-si vinda rinichiul „intr-o stare perfecta” la pretul de 20 de mii de euro. Tot pe paginile de anunturi online l-am gasit si pe Danut, in virsta de 28 de ani. Nefumator, perfect sanatos, acesta isi estimeaza rinichiul la suma de 30 de mii de euro. Ne-a povestit ca nu o face pentru bani ci pentru ca „te simti bine cand stii ca ai ajutat pe cineva” spune Danut, care crede ca pretul rinichiului lui este mic in comparatie cu ofertele de pe „piata”. A povestit ca ar putea pleca sa-si vinda rinichiul in strainatate unde ar putea primi pentru el mai multi bani, insa nu vrea.”Eu in Spania pot sa primesc si 100 de mii pentru el, dar prefer sa-l dau la un roman” marturiseste tinarul. Din banii obtinuti vrea sa-si cumpere o casa. Desi munceste din greu crede ca ar stringe in 100 de ani banii pe care i-ar putea face intr-o zi pe un rinichi. Stie ca pentru o astfel de afacere ar putea face inchisoare ,dar spune ca toata lumea face asta. Intrebat daca crede ca va trai multi ani si sanatos in casa pe care o va cumpara din banii pentru rinichi Radu a declarat „Sunt sanatos si voi fi in continuare sanatos”.. Astfel, fie ca sunt constienti de riscurile la care se expun, fie ca nu, tinerii pe care i-am gasit prin anunturi, majoriatea cu virste cuprinse intre 20 si 30 de ani, isi vind rincichiul pentru o masina „beton” sau o casa bengosa, fara a se gindi prea mult la sanatate. Daca in toamna preturile la rinichi erau pina in 15 mii de euro, acum acesta au crescut dublu, ridicindu-se pina la 30 de mii de euro si mai mult. De vina criza financiara care si-a pus si ea cuvintul in aceasta afacere. Atfel, rinichii in Romania s-au ridicat la preturi europene. Daca in India sau Pakistan pretul unui rinichi este 2000 – 3000 de dolari, atunci in Europa preturile sunt de 20 de ori mai mari. In aceasta bataie a cifrelor, Romania este pe calea ce dreapta. Intr-o situatie similara se afla si spaniolii care nu-si pot plati ipotecile si ajung sa alimenteze piata neagra a transplanturilor. Dar cine le mai cumpara?

„Donator inrudit emotional”

Legea spune ca donarea se poate realiza intre pacient si rudele acestuia pina la rude de gradul doi. Ca si orice lege, care este interpretata corespunzator sau nu, si legea transpantului a cunoscut citeva modificari. A aparut notiunea de „donator inrudit emotioal” care este mai mult o scuza pentru comisiile de investigare a donatorilor. Aceasta declaratie vine sa o contrazica managerul Spitalului Clinic”C.I. Parhon” din Iasi, Adrian Covic. „ Este privita foarte sceptic notiunea de donator inrudit emotional. Avem numeroase cazuri de donare intre prieteni. Am vavut multe cazuri altruiste. Dar aceasta problema delicata ridica mari semne de intrebare, poate exista o mafie? Raspunsul este nu. Este o comisie individuala care ancheteaza aceste cazuri si le preda la Ministerul de Interne. Donatorul semneaza si isi da acordul in scris asupra unor analize si investigatii medicale si chiar asupra interventiei chirurgicale” a declarat Adrian Covic. Astfel, daca pacientul se duce la spital de mina cu un potential donator ,pe care l-a gasit pe internet si declara ca acesta este prietenul lui, atunci transplantul se relizeaza si toata lumea este fericita, pacientul ca are un rinichi nou, donatorul ca a ramas cu suma frumusica in buzunar si spitalul care a mai bifat inca un transplant pe lista de merit.

Din datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), pentru circa 20% din cele 70.000 de transplanturi de rinichi care se efectueaza anual in lume se folosesc organe „vindute”. In conditiile in care 10% din locuitorii planetei au probleme cu rinichii si doua milioane de cazuri de insuficienta renala apar in fiecare an, OMS estimeaza ca cererea de organe va continua sa creasca.

Pe linga criza financiara, romanii mai au o problema care i-a impins spre „piata nearga de organe” – mentalitatea. Felul in care acestia isi materializeaza sanatatea intr-o casa luxoasa sau o masina scumpa. Scorul este de 1 la 1. Insa cine rugineste prima, sanatatea sau masina?

Victoria Cantir