(ORASUL, 15.30) ZI INTERNATIONALA – PERSOANE CU DIZABILITATI/ La Scoala „Ion Holban” din Iasi, copiii care sufera de deficiente motorii sunt invatati sa–si croiasca un drum in viata.
(CUZANET, Iasi, 3 decembrie) – Scoala „Ion Holban” din Iasi reprezinta pentru copiii cu deficiente motorii o rampa de lansare. In ciuda handicapului fizic , acesti copii ajutati de cadrele didactice  se straduiesc sa invete o meserie de pe urma careia sa-si duca traiul mai tarziu. Sunt constienti ca sunt priviti cu scepticism de cei din jur, dar vor sa demonstreze ca sunt “oameni normali”. Complexati uneori de aspectul fizic, stiu ca numai prin munca vor reusi sa se ridice si sa arate ca mainile lor dibace pot sa fac multe minuni.
Astazi, de Ziua Internatioanala a Persoanelor cu Dizabilitati, reporterii CUZANET au realizat un material cu si despre copiii cu dizabilitati.

 

Arta ca terapie
Privesc lumea agitata care se plimba de colo , imbracata in haine frumoase  si coafata la moda,  insa  ei nu pot sa se bucura de ea cu adevarat. Sunt sute de copii cu deficiente motorii care trebuie sa-si accepte destinul. Ingnorati de noi toti, acesti copii ascund talente inca descoperite. Ei sunt cei care infrumuseteaza omul, atat in ceea ce priveste imbracamintea sau cosmetica, cat si sufletul, pentru ca mainile lor lucreaza cu dragoste fata de ceea ce fac. Drept dovada sta exemplul elevilor de la Grupul Scolar „Ion Holban” din Iasi
Aici, acestia  au posiblitatea sa deslusesca tainele unei meserii foarte cautate pe piata muncii. Astfel pe langa atelierele de patiserie si croitorie, la Scoala Ion Holban exista si patru alteliere de cosmetica-coafura-manichiura-pedichiura. Situat la parterul scolii, echipat cu toate instrumentele corespunzatoare  unui  salon profesionist, atelierul de coafura este gata sa creeze pe banda rulanta profesionisti.  Indrumati si ajutati de maistrii lor, copii isi dau toata silinta ca sa “fure”meserie . In acest atelier, fetele au posibilitatea sa invete sa tunda, sa coafeze si  sa faca manichiura si pedichiura la viitoarele cliente. Marturisesc ca le place ceea ce fac si spun ca si-au ales acesta specializare din ratiuni financiare:”Tot timpul se castiga bine din coafura. E si frumos, imi place, daca nu mi-ar place, nu mi-ar iesi atat de bine,” marturiseste o tanara de la Scoala Ion Holban. Tinerele fac practica unele pe altele, se tund, isi fac unghile, intr-un cuvant incearca sa devine profesioniste sub atenta indrumare a maistrilor. Chiar maistrul lor, omul de la care au invatat sa isi faca treaba cu seriozitate, spune ca la inceput, elevele au "folosit-o" pe post de material didactic. Maistrii au incredere in profesionalismul fetelor si se mandresc atunci cand vad ca au rezulatate. In fiecare zi, atelierul este plin cu cliente din afara scolii care vin cu incredere sa se tunda sau sa isi faca manichiura la preturi mult mai mici decat cele practicate in saloanele de infrumusetare din oras. La sfarsit toata lumea iese multumita, in special clientii. Pentru copii de la Scoala Ion Holban, orele de practica in aceste saloane sunt adevarate ore de terapie. Aici dau curs imaginatiei, talentului si indemanarii lor .
 
O sansa in plus de reusita
Intr-un alt atelier al Scolii Ion Holban, copii iau lectii de gastronomie. Cei de aici sunt persoane care sufera de un handicap asociat, insa mainile lor sunt pricepute sa faca multe lucruri. Timizi, cu o oarecare deficienta in exprimare si intarziere mintala , copii imi marturisesc cu greu ca le place acesta meserie. Incapabili sa poarta o discutie coerenta , copii viseaza sa lucreze ca ospatari la restaurantele din oras. Atelierul este dotat cu toate aparatele electrocasnice necesare unei bune desafasurari a orelor de gastronomie. Pe parcursrul celor 15 ore de practica pe care le desfasoara saptamanal , elevii indrumati de maistri stiu sa gateasca mai bine de 40 de sortimente de prajituri, la care se adauga alte cateva zeci de feluri de mancare. Imbracati in halate albe, copiii, sub atenta indrumare si supraveghere a maistrului, isi incearca priceperea. Putin stangaci, ei  reusesc in cele din urma sa duca la bun sfarsit lectia ce le-a fost data (tocatul varzei). In pauza, din bunatatile gatite de ei se infrupta atat elevii cat si profesorii. Preturile sunt accesibile fiecarui buzunar. „Foarte multi dintre ei sunt receptivi atunci cand le explicam ceva. Dat fiind handicapul lor, ei vor putea lucra ca ospatari. Ceea ce facem noi aici nu difera cu nimic  de ceea ce  fac cei de la invatamantul  de masa”, a spus Elena Gherghel, maistru in cadrul altelierului de pastiserie.
 
Creativitate fara frontiere
Dupa ce am vizitat atelierele de coafura si patiserie, trec pragul unui atelier de confectii. La Scoala „Ion Holban” sunt 8 ateliere de confectii. Deschid usa unui atelier situat la parterul scolii. In spatele usii, intr-o incapere plina de masini de cusut,  fiecare elev isi stie locul si atibutiile.  In fata masinilor de cusut adaptate  deficientelor lor, copiii incearca sa deslusesca tainele croitoriei. Cativa copiii taie, croiesc si rasucesc cu atata precizie de parca fac asta de cand se stiu. Din mainele lor ies halate, uniforme pentru colegii lor, dar si pentru alti copii care le solicita ajutorul.” Imi place sa croiesc. E bine, ca aici la scoala ne invata, asa o sa am o meserie in viata si o sa pot sa-mi castiga banii mei”, spune o fata care sufera de o deficienta locomotorie. Chiar daca acesti copii lucreaza mai incet fata de ceilalti „normali”, ei sunt unii dintre cei mai buni croitori. Pe langa sarcinele pe care le au de indeplinit, copii incearca sa realizeze si creatii inspirate din revistele de moda. „Nu imi iese tot timpul cum e in revista, dar vreau sa incerc, pentru ca sunt asa frumoase acolo”, spune o alta fata care sufera de o deficienta motorie.
 
„Acesti copii ne ofera adevarate lectii de vointa si profesionalism”
 Dintre cei 841 de elevi, cat numara Grupul Scolar Ion Holban Iasi, nu mai putin de 316 sunt elevi cu deficiente motorii. „In ciuda problemelor de sanatate, acesti copii sunt extrem de talentati. O parte din elevii nostri sunt angajati la diferite restaurante si saloane de coafura din oras. Ne mandrim cu ei, deoarece pe langa rezultatele scolare pe care le au, acesti copii ne ofera si adevarate lectii de vointa si profesionalism. Scoala noastra se poate lauda cu numeroase diplome, realizari si cu o promovabiliatate la bacalaureat destul de mare”, a declarat Mihai Barbu, sef compartiment productie la Grupul Scolar Ion Holban Iasi. /Alina Iosub