(ORASUL, 15.00) DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA – MASURI / Noul sef al Directiei de Sanatate Publica cere imbunatatirea asistentei medicale de urgenta.
(CUZANET,
Iasi, 9 aprilie) – In cadrul unei intalniri dintre seful Directiei de Sanatate Publica (DSP), managerii spitalelor, coordonatorii Unitatilor de Primire a Urgentelor (UPU) – SMURD si reprezentanti ai Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) s-au stabilit cateva actiuni ce pentru ameliorarea asistentei medicale de urgenta. In primul rand, in fiecare spital se va infiinta un birou de informare, la care toti pacientii trebuie sa se adreseze, pentru a putea fi directionati spre ambulatoriu sau clinica. „Toata lumea merge in UPU, motiv pentru care toate UPU-urile sunt foarte aglomerate. Asistentii medicali vor sta la acest birou, si vor directiona pacientii in ambulatoriu, in UPU, sau la o anumita clinica. In acest fel, se mai decongestioneaza aglomeratia inutila”, a explicat dr. Vasile Cepoi, seful DSP. Toti asistenti medicali care vor sta la Biroul de Informare vor participa la cursuri de pregatire pentru asistenta de urgenta.

Traseu mai scurt

Pana luni, 13 aprilie, toti managerii spitalelor trebuie sa trimita o adresa catre DSP in care sa scrie care este cazuistica pe care o preia spitalul. Personalul medical de pe ambulante va stii unde sa duca pacientii, evitandu-se astfel plimbarea pacientilor din spital in spital. Cazurile care nu pot fi triate, vor fi duse in UPU de la Spitalul „Sf Spiridon”, unde se vor face toate investigatiile necesare. „Incercam sa realizam un traseu al pacientului cat mai scurt. Nu va mai conta ce spital este de garda, pacientul va fi dus exact acolo unde trebuie. De asemenea, toate clinicile vor transmite permanent catre UPU de la Spiridon numarul de paturi libere”, a mai spus seful DSP.

Pacientii din accidentele rutiere vor fi dusi doar la “Spiridon”

Pacientii cu leziuni multiple, de diferite specialitati, cum ar fi victimele unui accident rutier grav, vor fi dusi la spitalul „Sf Spiridon”, unde vor fi adusi si medici neurochirurgi si ortopezi. Pentru a fi posibil aceast lucru, la Spitalul de Neurochirugie si la Clinica de Ortopedie, se va infiinta inca o linie de garda. „Dupa ce Ministerul Sanatatii Publice va aproba liniile suplimentare de garda, la Neurochirurgie si la Ortopedie vor fi permanent cate doi medici. In caz de nevoie, unul dintre medici va fi adus, de o masina de la noi, in maxim 30 de minute. Medicii isi vor planifica in asa fel activitatea, incat unul din ei sa fie oricand disponibil sa vina la noi”, a spus conf. dr. Diana Cimpoesu, coordonator UPU-SMURD de la spitalul „Sf Spiridon”.

Intalniri lunare cu medicii de familie

Lunar, medicii din spitalele iesene, de diferite specialitati, se vor intalni cu medicii de familie, in vederea stabilirii unor modalitati de colaborare. „Intre medicii specialisti si medicii de familie, intotdeauna au existat neintelegeri. Prin aceste intalniri, se vor discuta lucruri ce tin de organizare, pentru ca pacientii sa nu mai fie plimbati din medic in medic si sa primeasca cate cinci retete cu medicamente care se bat cap in cap”, a spus dr. Vasile Cepoi. O astfel de intalnire a avut deja loc intre 100 de medici de familie si medicii specialisti de la Spitalul Clinic „C. I. Parhon”.

Centre de permanenta

Toti medicii de familie sunt obligati, prin lege, sa faca garzi in centrele de permamenta. In judet exista deja sapte centre de permanenta, iar primarii din judet vor colabora cu reprezentantii DSP pentru a identifica noi locuri in care ar putea sa mai fie infiintate astfel de centre. Fiecare medic va trebui sa faca cate 2-3 garzi pe an. „Medicii au inteles situatia, si in plus, garzile sunt platite, asa ca nu au de ce sa se planga. Nu o sa preia cazurile grave, o sa asigure un consult medical normal”, a spus dr. Cepoi. La solicitarea medicilor de familie, ar putea fi organizate si cursuri de medicina de urgenta./ Ana Oleinic