(ORASUL, 07.00) INVATAMANT – PROTEST – TRATAT / Profesorii romani ameninta cu greva generala daca va fi semnat Tratatul fiscal european.
(CUZANET, Iasi, 01 martie) Ieri, 29 februarie, cadrele didactice din invatamantul universitar si preuniversitar, alaturi de politisti, lucratori postali si alti bugetari au amenintat conducerea ieseana ca vor face greva. Manifestarea s-a desfasurat la ora 14.00, in fata Prefecturii Iasi, unde s-au adunat in jur de 50 de persoane. Prin aceasta modalitate, bugetarii spera sa-I impiedice pe liderii Romaniei sa semneze Tratatul fiscal de la Bruxelles. Printre mesajele strigate ieri de catre prostestatari se numara: “Hotii!”, “Saracia e pe val, voi semnati tratat fiscal!”, “Unde sunt banii retinuti de bugetari?” si “Vrem sa muncim, nu sa cersim!”. La protest au fost prezenti si membri “Cartel Alfa”, o organizatie care reuneste 50 de federatii profesionale si cinci organizatii si care actioneaza pe principiul asocierii libere si voluntare a sindicatelor din Romania. In fruntea acestora s-a aflat presedintele Uniunii Sindicale “Cartel Alfa” in Iasi, Costica Trifan, care considera ca “nivelul de trai din Romania va scade dramatic daca va fi semnat acest tratat”.
Profesorii au amenintat cu greva generala in toate unitatile de invatamant, daca nu le vor fi ascultate nevoile. “Prin acest tratat, tara va intra in recesiune economica, iar toate investitiile facute nu ne vor mai fi de niciun folos. Lucrez in invatamant de peste 15 ani si am ajuns sa nu ma mai mandresc cu aceasta meserie”, a declarat Daniela Ucrainet, profesor de Chimie si Fizica. Ieri au avut loc prosteste nu doar in Iasi, ci si in alte judete precum: Bucuresti, unde peste 200 de sindicalisti s-au adunat in Piata Victoriei, Brasov, Tulcea, Sfantu Gheorghe, Prahova si Valcea. Tratatul va fi semnat vineri, 02 martie 2012, iar presedintele Romaniei, Traian Basescu, a plecat deja la Bruxelles. Semnarea de catre Romania a Tratatului UE a fost aprobata marti, 28 februarie, de catre Guvernul tarii. Intrarea in vigoare a Tratatului va aduce o consolidare fiscala importanta, in anii urmatori, pentru Romania. Tratatul stabileste ca limita a deficitului bugetar structural pragul de 0,5%, iar in cazul in care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% si nu exista riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, acest deficit structural poate sa ajunga la circa 1% din PIB. / Claudia – Mirela Danaila
Niciun comentariu