(ORASUL/SOCIAL, 14.30) COPII-ABUZ-PARINTI/ In 2008, doar trei parinti au fost decazuti din drepturile parintesti pentru abuzuri repetate aplicate minorilor.
(CUZANET, Iasi, 13 noiembrie) In acest an, in judetul Iasi, trei parinti au fost decazuti din drepturile parintesti. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului este sesizata saptamanal de noi cazuri de abuz asupra minorilor de catre parinti, masura decaderii din drepturile parintesti este una exceptionala si se pune in aplicare numai atunci cand se constata ca este vorba despre un abuz repetat sau despre neglijenta. Purtatorul de cuvant al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului(DGASPC) Iasi, Tiberiu Bantas a declarat ca „legea este destul de ingaduitoare cu parintii care isi abuzeaza copii. Acest proces de decadere din drepturi este unul greoi si se ajunge aici numai dupa ce toate incercarile de consiliere a parintilor de catre asistentii sociali nu au dat niciun rezultat.” Judecatorii au decis ca barbatul din Miroslava care isi tinea cei doi copii in lanturi sa fie decazut din drepturile parintesti. Va reamintim ca minorii u fost gasiti in stare critica de jurnalistii unui post de televiziune local care a sesizat asistentii sociali din sat. Pentru a putea fi eliberati din lanturi, au fost folosite aparate speciale de descarcerare. Dupa ce au fost eliberati, copii au ajuns in grija asistentilor sociali. Un al doilea caz este cel al barbatului din satul Ion Neculce care si-a pierdut dreptul de a-si mai creste copii din cauza conditiilor mizere in care minorii au fost gasiti de catre asistentii sociali. O hotarare judecatoreasca l-a obligat pe tata sa renunte la toti cei 5 copii. Minorii au fost internati intr-un centru de plasament. O femeie din Iasi a fost decazuta din drepturile parintesti dupa ce impreuna cu concubinul isi tortura copilul. Minorul era batut frecvent de catre cei doi si ars cu tigara.
Tiberiu Bantas, purtator de cuvant la DGASPC Iasi a declarat ca ”exista situatii cand parintii decazuti din drepturi doresc sa-si ia inapoi copilul. Atunci se declanseaza o ancheta sociala pentru a se stabili daca copilul poate fi incredintat inapoi parintelui, insa numai dupa ce stabileste ca nu mai exista niciun fel de pericol pentru copil.”/ Alina Iosub
Niciun comentariu