(ORASUL, 19.00) DECLARATIE- CIUHODARU/ Criza economica  ar putea bloca fondurile pentru Spitalul de Urgente Iasi
(Cuzanet,
Iasi, 21 ianuarie) – 95 de miliarde lei vechi. Atat costa finalizarea lucrarilor la Spitalul de Urgente Iasi. Coordonatorul Unitatii de Primire Urgente (UPU) si prospat deputat, dr. Tudor Ciuhodaru, nu uita promisiunile facute in campania electorala pentru alegerile parlamentare din noiembrie, anul trecut. Acesta se declara pesimist, insa, in ceea ce priveste alocarea fondurilor pentru Spitalul de Urgente: "Se militeaza pentru definitivarea Spitalului de Urgente. Nu uit ceea ce am promis in campanie si as fi ultimul care nu si-ar respecta cuvantul, mai ales ca provin dintr-un cadru medical si lucrurile astea chiar ma intereseaza. Spitalul este aproape gata si eu am deja niste cheltuieli. Se pare ca pentru terminarea acestui spital mai trebuie 95 de miliarde de lei vechi. Insa, ma indoiesc ca, in contextul unei crize economice, care afecteaza din ce in ce mai tare Romania, ar fi disponibili acesti bani."
Ciuhodaru spera ca ministerul Sanatatii sa contribuie la finalizarea spitalului dupa ce se va stabili bugetul pe acest domeniu."Incercam sa vorbim de parteneriat public privat, pentru ca se pare ca sunt oameni care sunt interesati sa ajute la finalizarea Spitalului de Urgente. De preferat este sa fie cat mai multe surse financiare. In momentul in care se va definitiva bugetul, speram ca Ministerul Sanatatii sa ne ajute, avand in vedere ca ni s-a promis acest ajutor. Nu vrem ca sa vina ca celelalt ministru si doar sa vada spitalul. Trebuie sa fie facut, nu vazut. In momentul de fata cladirea tine de ministrul Sanatatii", a mai aratat Tudor Ciuhodaru.
Programul promovat in campania electorala,"Stop Lazarescu", este in strans legat de anularea finalizarii lucrarilor pentru Spitalul de Urgente. Ciuhodaru pune in balanta numarul mare de pacienti si numarul insufiecient de paturi din spital: “In aceste zile, la noi a fost o adevarata abundenta de pacienti. Suntem un spital care are 180-190 de paturi, in comparatie cu 30.000 de pacienti pe an. Lucrurile nu sunt chiar bune. Este programul Stop Lazarescu care se refera tocmai  la plimbarea pacientilor de la un spital la altul. De asta este necesara finalizarea lucrarilor pentru Spitalul de Urgente. Banii care se pierd pe naveta pacientului de la un spital la altul ar trebui investiti in acest program, prin care am rezolva doua obiective:cel financiar prin economisirea unor sume consistente de bani  si cel medical: prin diagnosticarea imediata a pacientilor."
Spitalul are in spate o adevarata istorie in ceea ce priveste lucrarile de constructie. „Nu exista  un termen de finalizare pentru Spitalul de Urgente. Ba chiar mai mult, acesta  detine un adevarat record in longevitatea construirii: sunt 11 ani de cand se incearca construirea acestui spital", a declarat Tudor Ciuhodaru./ Anca-Gabriela Cornea