(ORASUL, 14.00) DIPLOME- “MEDICINA”- EXMATRICULARI- Diplomele false strica imaginea Romaniei in Uniunea Europeana.
(CUZANET, Iasi, 20 ianuarie) Universitatile de Medicina si Farmacie din Romania sunt, din nou, in atentia Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovatiei, din pricina scandalului numit de presa centrala si locala “Fabricile de Diplome”. La sfirsitul saptaminii trecute, mai exact simbata, 17 ianuarie, Ministrul EducaÅ£iei, Cercetării ÅŸi Inovării, prof. univ. dr. Ecaterina Andronescu, s-a întâlnit cu rectorii Universităţilor de Medicină ÅŸi Farmacie din Cluj Napoca, TimiÅŸoara, Târgu MureÅŸ, IaÅŸi ÅŸi Craiova. Un punct important al agendei discuÅ£iilor l-a reprezentat analizarea aspectelor reieÅŸite din raportul întocmit de Corpul de Control al Ministrului, cu privire la facultăţile de medicină. Ministrul a dezaprobat abaterile de la reglementările în vigoare, privind ÅŸcolarizarea studenÅ£ilor străini, constatate în mai multe universităţi ÅŸi a solicitat analizarea aspectelor negative în comisiile de etică ÅŸi în senatele universitare. Printre neregulile semnalate în raport menÅ£ionăm: programele de cursuri care nu au fost aprobate în structurile universităţii, înscrierea studenÅ£ilor străini fără echivalarea diplomelor de studii obÅ£inute anterior, de către Consiliul NaÅ£ional pentru RecunoaÅŸterea ÅŸi Echivalarea Diplomelor Universitare, abaterile de la înregistrarea ÅŸi regulile de gestionare a activităţilor didactice. La aceeasi intilnire, rectorii universităţilor de medicină ÅŸi farmacie au cerut reluarea anchetelor pentru identificarea vinovaÅ£ilor pentru eliberarea unor diplome false ÅŸi excluderea din învăţământ a celor implicaÅ£i în acest caz.
"Excluderea profesorilor inculpati din invatamint, cea mai usoara pedeapsa"
Prezent la intrunirea rectorilor de la Cluj, profesorul univ.dr, Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) “Gr. T. Popa” din Iasi a declarat pentru Agentia de stiri CuzaNet ca “au fost semnalate cazuri similare si la Universitatea de Medicina din Iasi, insa parchetul a decis neurmarirea penala. Unii dintre cei implicati si-au continuat cariera, ajungand chiar directori. Momentan nu mai au functii de conducere, insa isi mai desfasoara activitatea de profesor. Au fost cazuri in care unii au ajuns rectori si au dorit sa isi continue cariera si dupa 72 de ani". In aceasta s-au aflat profesorii Carol Stanciu si vasile Burlui de la UMF din Iasi. Profesorul Stanciu a fost exclus din universitate la varsta de 72 de ani insa a dat in judecata conducerea universitatii, deoarece, dupa cum sustinea <i-a fost luat dreptul la munca>. De asemenea, am cerut si ca anchetele sa fie reluate, chiar si din anul 2000, iar persoanele responsabile sa fie trase la raspundere, in caz contrar blamul ar fi pus pe seama universitatilor si nu a celor in cauza” a afirmat rectorul UMF din Iasi. Vasile Astarastoae atrage atentia ca "din cauza acestui scandal se poate ca in Uniunea Europeana sa nu mai fie recunoscute diplomele emise in Romania, ce ar insemna o degradare a imaginii asupra invatamantului medical din Romania”. Excluderea profesorilor inculpati din invatamant este, din perspectiva lui Vasile Astarastoae “cea mai usoara pedeapsa pe care o pot primi asemenea persoane care pot sacrifica prestigiul scolilor medicale din Romania, pentru interesul propriu". In replica, profesorul Vasile Burlui, fost rector al UMF a declarat : " nu am nici un comentariu. Haideti sa lasam lucrurile sa se desfasoare. Exista o justitie care lucreaza si si-a spus parerea si care poate sa-si mai spuna parerea. Este deschis dosarul pentru oricine ar vrea sa il consulte. Care este problema? Eu mi-am spus parerea atunci cind am fost intrebat. Ce sa mai adaug? De ce nu ar fi corect, daca lumea mai vrea sa mai afle. Poate unii au informatii suplimentare".
Registru al studentilor straini la Universitatea de Medicina din Iasi
Printre masurile adoptate de ministerul educatiei sunt examenele repetate pe care trebuie sa le sustina studentii straini si care atesta cunosterea limba romana. Rectorul Universitatii de Medicina din Iasi spune ca acum urmeaza sa fie facuta o centralizare a rezultatelor obtinute iar studentii care nu cunosc limba romana satisfacator de bine, vor fi obligati sa urmeze din nou cursuri de romana intensiva. Dupa finalizarea cursurilor, vor fi din nou supusi unor testari, iar cei care nu vor obtine rezultatele dorite, vor fi exmatriculati. Pentru a avea mai multa siguranta in acest sens, rectorul UMF din Iasi, a mai luat unele masuri: “Nu am avut cazuri asemanatoare in cadrul Universitatii din Iasi, insa paza buna, trece primejdia rea! Am adaugat aceste testari dar am luat si masura prin care profesorii sunt obligati sa comunice prezenta studentilor straini la lucrarile practice si la cursuri, pentru a evita astfel de situatii. Astfel, vom obtine o evolutie obiectiva prin respectarea regulamentelor in cadrul universitatilor. Am mai propus si alcatuirea unui registru al studentilor straini care vin la studii in Romania. De asemenea am cerut si ca anchetele sa fie reluate, chiar si din anul 2000, iar persoanele responsabile sa fie trase la raspundere, in caz contrar blamul ar fi pus pe seama universitatilor si nu a celor in cauza” ./Andreea Axinte
Niciun comentariu