( ORASUL,11.00)  INVATAMANT-EVALUARE-PSIHOSOMATICA/  21 de prescolari ieseni au picat examenul psihosomatic
(CUZANET,
Iasi, 28 februarie) – Aproximativ 700 de copii ieseni au fost verificati psihosomatic in centrele de evaluare din Iasi. Dintre acestia, 451 au primit recomandare pentru clasa pregatitoare, 203 pentru clasa I, 34 pentru grupa mare si 21 de copii au fost orientati spre Serviciul de Evaluare Complexa.
,,Din punctul nostru de vedere, evaluarea psihosomatica este binevenita pentru ca exista diferente semnificative la nivelul dezvoltarii proceselor psihice ale copilului de 6 ani, respectiv de 7 ani. Solicitarile sunt diferite de la clasa pregatitoare fata de clasa I.E bine ca atat parintii cat si cadrele didactice care vor lucra cu acesti copii sa porneasca cu un start comun.Pana acum, in clasa I veneau copii de la 6 ani pana la 8 ani iar solicitarile erau aceleasi pentru toti. Bineinteles ca startul era diferit pentru fiecare copil in parte, existand posibilitatea ca evolutia lui ulterioara sa fie influentata de o decizie gresita de a fi sau nu inscris in clasa pregatitoare”, a declarat Elena Manuela Vlasie, director al Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala din Iasi.
 Pana pe 29 februarie copiii vor putea fi verificati in cele 17 centre din judetul Iasi si in cele 7 centre din municipu.Programul de evaluare se desfasoara intre orele 8.30 si 18.00. Cele patru etape de inscriere in clasa pregatitoare si in clasa I se desfasoara intre 5 martie si 9 mai 2012.

 

Primul examen, la 5 ani
,,In prima etapa se inscriu copiii la scolile de circumscriptie, iar in a doua etapa parintii asteapta ca sa opteze pentru o scoala.Optiunea lor pentru o scoala este  in functie de locurile care vor ramane dupa prima etapa de inscriere. Daca vor ramane locuri, se aplica o serie de criterii: starea de sanatate, ( un handicap) , apartenenta la familii monoparentale,  parinti  plecati in strainatate,  parinti  care lucreaza in invatamant, cazuri in care copiii au frati sau surori in acea scoala. Daca ajunge la un baraj, scoala isi va anunta criteriile specifice in perioada imediat urmatoare. Cred ca 90% va fi folosit curriculum de la grupa pregatitoare pentru ca invatamantul prescolar este singura treapta din sistem care are un curriculum nou, european din 2008.Probabil vor fi niste adaugiri dar baza va fi aceeasi. In general sunt cadre tinere cu dubla specializare. Se va merge pe aceasta linie a activitatii desfasurate prin joc”, a declarat Sonia Hudac, inspector in invatamantul prescolar,in cadrul ISJ Iasi.
Echipa de evaluare psihosomatica este formata dintr-un consilier scolar si un logoped. Prezenta parintilor in timpul evaluarii este obligatorie si exclude posibilitatea acestora de a interveni pe parcursul verificarii.
,,Ceea ce vede copilul este de fapt un dialog pe care il poarta cu niste adulti.Aceste evaluari verifica daca copilul are anumite capacitati dezvoltate.Nu ne referim numai la evaluarea cognitiva, ci sunt puse in evidenta si abilitatile motrice sau dezvoltarea socio-afectiva.Punem in evidenta achizitionarea anumitor categorii prin intrebari de genul <<prin ce se aseamana cainele cu pisica>>. Se vor mentine aceeasi linie directoare, aceleasi principii ca si la clasa pregatitoare.Ceea ce este major schimbat este ca clasa pregatitoare va face parte din ciclul scolar si nu din gradinita. Eu consider binevenita aceasta schimbare pentru ca in invatamantul romanesc, gradinita nu este obligatorie.Existau situatii in care veneau copii la scoala fara sa fi parcurs nici macar o zi de gradinita.Cu ajutorul clasei pregatitoare se asigura o egalizare in invatamantul obligatoriu.”, a declarat Elena Manuela Vlasie, director al Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala din Iasi.
Centrele de evaluare sunt organizate in cadrul gradinitelor. Limita maxima de copii evaluati ajunge la 70-80 de copii pe centru. Pe de alta parte, in Tatarasi au functionat doua comisii in paralel care au intrunit 80 de copii.

Consiliere si pentru parinti
Directorul CJRAE a mai spus ca ,,procesul s-a desfasurat fara incidente majore. Ceea ce noi ne-am fi dorit ca specialisti, ar fi fost faptul de a avea mai mult timp pentru a consilia si parintii. Multi dintre parinti vin cu ideea ca trebuie sa mearga la un invatator anume sau ca pierd scoala x, fara sa se gandeasca la nivelul copilului  pentru care ar fi mai bine sa ramana in grupa mare. Foarte multi parinti spun ca prescolarul  lor are informatii pe care le primeste din familie dar e nevoie si de alte abilitati si de o confirmare Am avut si cazuri in care, psihologic, copilul era perfect dezvoltat pentru o anumita varsta dar nu a avut avizul medicului.Trebuie sa aiba o adeverinta de la medic care sa ii spuna ca este apt pentru scolaritate. Pentru acei copii la care cele doua avize nu concordau, am facut recomandare pentru Comisia de Expertiza Complexa care dispune de specialisti atat in domeniul medical, cat si in domeniul psihologic.Aceasta poate da  un aviz definitiv. Noi nu ne putem lua responsabilitatea unui psiholog.”Din telefoanele  primite, cele mai ravnite scoli din Iasi sunt ,, Vasile Alecsandri”, ,,Garabet Ibraileanu”, ,,Scoala nr 13” din Alexandru, ,,Nicolae Iorga” din Nicolina, ,, B. P. Hasdeu” din Tatarasi si ,,Mihai Eminescu”. La dispozitia parintilor ,exista un telefon verde 0800 816 232 dar si aproape 8000 de brosuri distribuite in judet. Copiii care vor  implini 6 ani intre 1 septembrie si 31 decembrie 2012 trebuie sa se inscrie la  evaluarea psihosomatica inainte de a se inscrie in clasa pregatitoare./Adelina Fulga