Reprezentanţii de la spitalele de boli infecţioase din Iaşi, Chişinău şi Bălţi au participat ieri, 13 martie a.c., la ce-a de-a patra întîlnire din cadrul programului de management transfrontalier al bolilor infecţioase.
Conform acestora, principalul obiectiv al proiectului este lansarea unei baze de date care să monitorizeze pacienţii care prezintă boli infecţioase. „Am pus cap la cap, cei care se vor ocupa, pe de o parte de bolile virale, pe de altă parte de patologia bacteriană, astfel încît să facem unităţi de supraveghere a ciruclaţiei acestor germeni, pentru ca la momentul oportun să ştim cu ce arme să ne îndreptăm împortiva lor”, a declarat prof. Adrian Streinu-Cercel, iniţiatorul acestui proiect.
De asemenea, profesorul a amintit faptul că printre obiectivele acestui program se numără şi abordarea acestor boli din punct de vedere didactic şi ştiinţific prin care să se urmărească stabilirea unui management de viitor în controlul patologiei infecţioase. „Analizînd programele de studii şi direcţiile de cercetare, împreună vom descoperi o soluţie care va facilita controlul infecţiilor pe această arie”. a completat profesorul.
La Muzeul Unirii au mai fost prezenţi Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, prof. dr. Adrian Streinu Cercel de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” (INBI) din Bucureşti, dr. Tiberiu Holban de la Spitalul de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă” din Chişinău şi Dr. Gheorghe Plăcintă de la Universitatea de Medicină „N. Testemiţanu” din Chişinău.Ce-a de-a patra întîlnire a programului de management transfrontalier al bolilor infecţioase a fost organizat de Academia Europeană HIV-SIDA împreună cu INBI, Spitalul Clinc „Sfînta Parascheva” din Iaşi, Univeristatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” şi Consiliul Judeţean.
Acest proiect a fost lansat în octombrie 2013 la Iaşi, prima întîlnire avînd loc în 6 noiembrie 2013 la Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi.
Niciun comentariu