Ieri, 18 noiembrie a.c., a fost sarbatorita la Iasi „Ziua Europeana a Informarii asupra Antibioticelor” (nr. ZETA). ZETA are scopul de a reaminti personalului medical si pacientilor riscurile consumului excesiv de antibiotice. La eveniment au participat reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica (DSP) si medici din cadul Spitalului Clinic de Boli Infectioase „Sf. Parascheva” din Iasi. Acestia au precizat faptul ca in Romania s-a inregistrat un consum peste medie a antibioticelor si ca zilnic sunt intregistrate 16 doze la o mie de locuitori.
Cresterea rezistentei micro-organismelor a devenit o problema serioasa a sanatatii publice, provocand decese si ingreunari ale sistemului de sanatate european. In agenda promotorilor sanatatii ramane o prioritate informarea publicului privind pericolele auto-administrarii antibioticelor. Folosirea prudenta a acestora pastreaza eficienta impotriva viitoarelor infectii bacteriene. Reprezentantii DSP au precizat faptul ca folosind inutil aceste medicamente, le este compromisa eficacitatea. Un mijloc important de combatere a abuzului este orientarea personalului din farmacii catre eliberarea antibioticelor pe reteta. Aceasta trebuie sa fie o regula respectata si urmarita in mod statornic. „Aceasta problema nu este regasita doar la noi in tara, fiind o realitate la nivel mondial. Un consum excesiv de antibiotice face ca organismul sa devina rezistent la acestea, la o urmatoare utilizare devenind ineficiente.”, a afirmat prof.univ.dr. Carmen Dorobat, manager al Spitalului de Boli Infectioase.
Potrivit DSP, contracararea rezistentei la antibiotice este posibila prin coordonarea eforturilor profesionistilor din sanatate cu cele ale publicului larg in privinta utilizarii prudente a antibioticelor.
Niciun comentariu