(ORASUL, 18 00) DISTRUGERE -MUNITIE/ Distrugere de munitie la Romanesti
(CUZANET, Iasi, 25 februarie) -In aceasta dimineata, miercuri, 25 februarie, echipa de pirotehnisti de la Detasamentul 2 al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Iasi a realizat a doua distrugere de munitie din acest an, pe un teren viran din comuna Romanesti, judetul Iasi. Cele 23 de elemente de munitie detonate au fost colectate la apelul localnicilor din zonele rurale ale judetului Iasi, care le-au descoperit in pamant, odata cu inceperea lucrarilor agricole de primavara. Cum sfarsesc "bombele" neexplodate la timp? Un reportaj realizat de reporterii CuzaNet.
Parada de proiectile
Inca de ieri s-a sapat o groapa special amenajata departe de vecinatatile caselor din comuna, pe un teren izolat, unde doar cativa iepuri salbatici scormoneau zapada dupa cateva fire de iarba. In dimineata aceasta pirotehnistii, indrumati de maistrul militar principal David Catana si coordonati de prim-adjunctul inspectorului sef, col. Dan Axinte, au transportat munitia (2 bombe aruncător cal. 120 mm, 7 cartuşe cal. 7,92 mm, 3 proiectile explozive cal. 100 mm, 1 focos U 2, 7 proiectile explozive cal. 76 mm, 2 proiectile perforante cal. 76 mm, 1 proiectil perforant cal. 57 mm) la locul distrugerii, asezand-o strategic intr-o groapa in care ar incapea un singur om.
In groapa, stau inghesuite 23 de proiectile batrane de cel putin 65 de ani, care au auzit candva limba germana si rusa, dar care se supun acum ordinului romanesc. Nu mai pot fi folosite. Corpurile grele sunt roase de rugina. Insa inauntru le clocotesc tacut resturile neexplodate. Sunt vechi, iesite din uz pentru a mai putea fi folosite intr-o eventuala defensiva a armatei. Intre timp au fost inlocuite de altele mai performante. Unele au defecte de fabricatie, pentru ca in timpul razboiului se produceau cat mai multe si nu erau neaparat bune calitativ. Altele nu au tusit cand le-a venit randul sa explodeze pe fronturile armatei. Toate isi asteapta randul sa "cante", si-si vor chema sfarsitul intr-un glas.
Proiectile "batrane" da` in putere
Pe teritoriul judetului Iasi a fost gasit si inca exista cel mai mare numar de munitie neexplodata din tara. Datorita lucrarilor de asanare a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, numarul incidentelor este redus. Munitia din groapa este aparent neprimejdioasa, dar ascunde pericole. Pe drum inspre Romanesti, colonelul Dan Axinte povesteste despre doua cazuri pe care le-a tinut minte de-a lungul anilor." Prin `94-`95 niste copii care s-au jucat in apropierea unui proiectil au fost accidentati. Proiectilul a explodat si doi sau trei dintre ei au murit.(…) Prin `96 niste adulti au gasit un proiectil si vroiau sa-i scoata focosul, sa-l foloseasca la pescuit. Cand au incercat sa faca asta, a explodat". Acum insa frecventa acestor incidente este redusa pentru ca localnicii sunt constienti de pericolul manipularii unor astfel de proiectile si de aceea cer ajutor la 112 de fiecare data cand gasesc materiale explozive in pamant.
"BUM" si gata!
Un cablu alb se intinde de la groapa cu proiectile la declansatorul exploziei. Luam distanta, sa fim siguri ca nu vom fi loviti de resturi de proiectil. La un semnal, un pirotehnist declanseaza explozia. Din departare se aude un bubuit, asemanator artificiilor de anul nou, dar mai puternic si mai impunator. Apoi un val de fum negru se ridica din groapa. Se dizolva in aer, ca o pata de cerneala in apa. Ne apropiem de groapa. Imprejurul ei bulgari mari de pamant zac risipiti. Bucati mici, dar grele de proiectil inca fierbinte scot aburi. Groapa care abia masura circumferinta unui om matur, sta cascata diform. S-a marit considerabil. Taraim talpile imbibate greu cu noroi si ne intoarcem cu masinile Inspectoratului, parasind terenul viran din Romanesti. Pe locul gropii bolboresteste in cuvinte neintelese, frigul./ Mihaela Uglea
Niciun comentariu