(CUZANET, 16.00) AUTOMEDICATIE – RACEALA – RISC/ Specialistii avertizeaza asupra riscului automedicatiei
(CUZANET, Iasi, 1
4 noiembrie) – In perioada rece, la cel mai mic semn de raceala, tot mai multi ieseni apeleaza la automedicatie. Semnalul de alarma a fost lansat de medicii ieseni. Ceea ce multe persoane nu stiu-atentioneaza doctorii- este ca exact medicamentele aparent banale, cum ar fi o aspirina, pot duce la numeroase reactii negative. Tinerii se ghideaza dupa sfaturile colegilor, iar batranii pe retetele vecinilor. "Daca imi este rau, astept sa-mi treaca, nu prea iau pastile. In cazul in care ma doare ceva foarte tare, prefer medicamentele pe care le-am mai luat si m-au ajutat sau intreb prietenii ce sa iau. Foarte rar am ajuns la doctor, si nici nu am de gand sa merg, decat daca simt ca mor sau mai stiu eu ce. La riscuri, nu, nu m-am gandit niciodata", a spus Andreea Bradulet, studenta in anul III la Facultatea de Psihologie.

"Automedicatia este posibila, se poate lua ceva pentru nas, pentru gat, dar atunci cand fenomenele sunt cu adevarat serioase, dureri de cap sau dureri musculare, pacientul trebuie sa se prezinte la medicul de familie sau in ambulatoriul de specialitate", a precizat dr. Diana Cimpoiesu, medic de urgenta la spitalul "Sf. Spiridon". Farmacistii spun ca acesta perioada a anului, zeci de ieseni vin sa cumpere paracetamol, aspirine si calmante. Multe persoane nici nu mai cer sfatul farmacistului, cum se intampla in anii anteriori, ci spun exact numele medicamentului dorit. "Eu sunt singura, nu are cine sa ma duca la doctor, asa ca mai intreb vecinii de pe scara ce medicamente iau, si le cumpar, sa fie in casa. Cine stie cand mi se face rau?", a spus Maricica Sofronea, pensionara. 

Ca efecte secundare, sunt semnalate –dupa cum sustin medicii- sangerarile la nivelul gastric si cazurile de insuficienta hepato – renala. Mai mult, imunitatea organismului scade, iar la o boala mai grava, medicatia nu va mai avea acelasi efect. "Toata lumea se pricepe la medicina, politica si fotbal, si se vede si prin modul in care se administreaza medicatia de multe ori. Faptul ca ne-am consultat cu un membru al familiei, cu o buna cunostinta sau cine stie cine care a mai avut experienta in folosirea unei anumite medicatii, duce la metode total gresit de tratament", a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic de urgenta la spitalul "Sf. Ioan". Specialistii atrag atentia asupra faptului ca, daca un anumit medicament a fost recomandat unui  prieten, nu inseamna ca e bun pentru toata lumea."Nu folositi automedicatia, nu va face bine. Adresati-va unui medic, pentru ca doar in aceste conditii veti avea parte de un tratament eficient", a adaugat dr. Tudor Ciuhodaru. /Ana Oleinic