(ORASUL, 16.00)OPERATIE – PREMIERA – IASI/Un sucevean a fost operat la Iasi cu o tehnica in premiera pe Moldova
(CUZANE, Iasi, 7 aprilie) – Ioan Sorin Lupu, in varsta de 33 de ani, din Suceava, a suferit o operatie in premiera pe Moldova, la Spitalul de Urgente „Sf Ioan”. Intr-un accident pe care l-a caracterizat ca stupid, barbatul si-a distrus genunchiul. „Sunt profesor de sport. Ma duceam de la serviciu acasa, cu un maxi-taxi, si cand am vrut sa cobor, in loc sa pun piciorul pe scara, m-am dus direct pe ciment. Am stat internat o zi la Suceava, dupa care am fost transferat aici”, a explicat pacientul. Medicii de la Clinica de Ortopedie de la Spitalul de Urgente au folosit in premiera o multitudine de tehnici care au dus la recontructia tibiei, cat mai aproape de forma anatomica. Ca sa poata sa-si foloseasca din nou genunchiul drept, barbatul va trebui sa faca o gimnastica de recuperare foarte serioasa. Fara operatie, suceveanul nu si-ar mai fi putut folosi piciorul niciodata. „Mai intai am facut pe calculator o reconstructie tridimensionala, care ne-a permis sa vedem exact bucatile afectate. Dupa ce ne-au fost confirmate banuielile, am facut operatia, ghidati de controlul artoscropic. Asta este viitorul acestor fracturi grave, reconstructia cu ajutorul controlului artoscropic. Am avut succes 95% cu aceasta interventie, pentru ca nu am avut o masa de operatie buna, altfel ar fi fost o operatie de nivelul celor care se fac in strainatate”, a spus dr. Paul Sarbu, medicul ortoped care a facut operatia.
Ioan Sorin Lupu va avea mobilizat piciorul timp de o luna, dupa care va trece printr-o perioada foarte dura de recuperare a genunchiului.
Ce este artoscropia?
Artroscopia reprezinta procesul prin care o articulatie este operata cu ajutorul unei camera video cu fibra optica, de dimensiuni reduse. Avantajul fata de metoda clasica il reprezinta faptul ca se fac incizii de foarte mica dimensiune iar articulatiile nu trebuie deschise in totalitate. Acest lucru reduce timpul de recuperare al pacientului si creste procentul de reusita al operatiei, deoarece tesuturile sunt mai putin lezate. Operatia a fost facuta dupa ce medicii ortopezi de la Spitalul de Urgente „Sf Ioan” au facut timp de doi ani cursuri la Asociatia de Osteosinteza. „De ajutor ne este si faptul ca multi medici rezidenti au facut practica cate un an, sau chiar mai mult, in strainatate, unde se lucreaza de multi ani cu aceasta metoda. In momentul de fata, exista toate conditiile necesare pentru artoscropii. Nu a fost usor, dar perseveram”, a spus dr. Lucian Popa, managerul spitalul. La „Sf Ioan”, prin artoscropie, pot fi rezolvate fracturile la umar, cot, glezna, pumn si genunchi./ Ana Oleinic
Niciun comentariu