(ORASUL, 11.00) INVATAMANT – CADRE DIDACTICE – INITIATIVA / Profesorii pensionari ar putea ramane la catedra, cu acordul facultatii sau a scolii.
(CUZANET, Iasi, 01 martie) Profesorii ajunsi la varsta de 65 de ani nu vor mai fi obligati sa se pensioneze. Desi in Legea Educatiei Nationale se precizeaza ca angajatii din sistemul educational trebuie sa se pensioneze la varsta de 65 de ani, aceasta prevedere ar putea fi modificata. Conform unei initiative adoptate de catre Camera Deptutatilor, cadrele didactice se vor pensiona la sfarsitul anului universitar sau scolar in care implinesc varsta de 65 de ani. In Romania, aproximativ 2.000 de profesori universitari si preuniversitari se afla in aceasta situatie. Aceasta incercare de modificare a Legii Educatiei a fost initiata de Petru Movila, deputatul iesean PDL, independentul Mircea Giurgiu, deputatul Tudor Ciuhodaru si Amet Aledin, reprezentant al minoritatilor nationale. Initiativa a fost adoptata de Camera Deputatilor, iar decizia finala va fi luata de catre Senat. “Legea vizeaza activitatea de predare si cercetare, tot ceea ce se face in folosul elevilor si al studentilor. In invatamantul universitar si preuniversitar exista mari blocaje care apar din cauza pensionarii profesorilor sau a cercetatorilor in timpul anului. Daca un profesor implineste 65 de ani in luna ianuarie sau aprilie acesta trebuie sa fie inlocuit imediat. Acest lucru reprezinta, in primul rand, un dezavantaj pentru elevii sau studentii care sunt angrenati intr-un proiect si este normal ca tot ceea ce incepe un profesor sa fie si terminat. De aceea, este important ca acesta sa isi poata finaliza cercetarile pana la incheierea anului de studiu”, a declarat deputatul – doctor Tudor Ciuhodaru.
"Amanarea pensionarii, o problema reala, pe care o au sute de profesori din Romania"
Pe langa amanarea pensionarii profesorilor la varsta de 65 de ani, proiectul initiat de Camera Deputatilor prevede si faptul ca profesorii ar trebui sa poata ramana in invatamant dupa pensionare, cu conditia sa nu mai fie titulari. “Exista profesori care au implinit varsta de 65 de ani si care nu mai pot depune o anumita activitate din punct de vedere fizic, dar sunt si persoane care, desi au 65 de ani, sunt minti luminate, indrumatori de doctorate, cercetatori emeriti, care merita sa ramana in invatamant. Bineinteles ca trebuie sa promovam noul in invatamant, pentru ca sunt foarte multi tineri talentati care merita sa li se acorde o sansa. Oamenii au trebui sa aiba in vedere, inainte de toate, importanta invatamantului, importanta persoanelor care fac posibil acest proces didactic”, a declarat deputatul Tudor Ciuhodaru. Conform deputatului PDL, Petru Movila, “este mult mai bine ca institutiile in care lucreaza cadrele didactice aflate in aceasta situatie sa decida cand sa inceteze sa mai profeseze. De asemenea, chiar daca profesorii implinesc 65 de ani, este corect ca acestia sa predea in continuare daca conducatorii instututiilor ii doresc inca in sistem, cu conditia sa nu mai fie titular”. Aceasta atitudine a fost luata dupa ce, asa cum afirma deputatul Tudor Ciuhodaru, s-a vazut nevoia oamenilor de a fi intelesi, de a primi ajutor si de a li se recunoaste meritele obtinute in invatamant. “Mi-au veni la cabinet asociatiile de profesori, sindicatele de sanatate, profesori din diferite unitati de invatamant, iar atunci am inteles ca amanarea pensionarii cadrelor didactice este o problema reala, pe care o au sute de profesori din Romania. Este normal ca profesorii sa aiba dreptul sa-si termine proiectele incepute intr-un an universitar”, a declarat doctorul Tudor Ciuhodaru.
"Profesorului trebuie sa i se permita sa finalizeze ceea ce a inceput”
Majoritatea profesorilor considera ca aceasta initiativa ar aduce doar beneficii cadrelor didactice si invatamantului si le-ar permite profesorilor sa finalizeze toate proiectele pe care le-au inceput in anul respectiv. “Cred ca este importanta continuitatea in sistemul de invatamant, indiferent de palierele despre care vorbim: primar, gimnazial, liceal sau universitar. E bine de stiut si de catre cadre didactice si de catre elevi cum este organizata activitatea de la inceputul anului, iar o inlocuire a profesorilor la mijlocului anului ar crea haos in interiorul institutiilor. Profesorului trebuie sa i se permita sa finalizeze ceea ce a inceput”, a declarat conf. univ.dr. Daniela Soitu de la Facultatea de Filosofie si Stiinte Social – Politice din cadrul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC).
“Fiecare profesor face la inceput de an o planificare si este normal ca acesta sa predea pana la sfarsitul anului. Eu am implinit 61 de ani in ianuarie si imi doresc, ca peste patru ani, sa imi duc la bun sfarsit proiectele si sa petrec intregul an alaturi de studentii mei, fara a imi face griji ca voi fi inlocuit imediat ce implinesc varsta de pensionare”, a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Nemtoiu, Facultatea de Chimie, UAIC.
“Cu totii vom ajunge la varsta pensionarii si ne vom dori sa ni se permita sa petrecem ultimul an fara a ne face griji ca va trebui sa ne parasim catedra de pe o zi pe alta. Aceasta initiativa pune accent pe importanta cadrelor didactice si a proiectelor pe care le deruleaza acestea pe parcursul unui an universitar”, a declarat conf. univ. dr. Florea Ioncioaia, Facultatea de Litere, UAIC.
Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputatilor in conditiile in care termenul pentru dezbatere si vot final stabilit pentru 19 februarie a fost depasit. Senatul este forul care va decide daca initiativa celor doi deputati ieseni va fi adoptata. In Uniunea Europeana, doar in Germania si Suedia pensionarea profesorilor are loc la varsta de 67 de ani. In restul statelor, cadrele didactice lucreaza ca titulare in invatamant pana la varsta de 60 de ani (in Franta), respectiv 65 de ani (Marea Britanie, Danemarca, Grecia, Romania). / Claudia – Mirela Danaila
Niciun comentariu