(ORASUL,15.00) DEPRESIE – SUICID – SOCOLA/ Depresia afecteaza din ce in ce mai multi ieseni
(CUZANET ,Iasi, 15 martie) – Depresia este o problema de sanatate frecventa, care ne afecteaza, intr-o masura mai mare sau mai mica, pe toti, macar o singura data in viata. Scaderea chefului de viata este unul din principalele motive pentru care sute de ieseni ajung sa se interneze la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Socola". Depresia nu este insa o problema numai la nivelul Iasului, ci una mondiala. Specialistii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii au afirmat chiar ca pana in anul 2020, tulburarea depresiva o sa fie prima cauza de boala.
Ce este depresia?
Depresia este o afectiune psihologica, o tulburare a starii afective, care duce la aparitia unei trairi de tristete sau de pierdere a sperantei pentru o perioada indelungata de timp. Tulburarea depresiva poata sa apara in viata oricui, indiferent de varsta, si se manifesta diferit de la persoana la persoana. Specialistii spun ca cei care trec printr-o depresie pot fi recunoscuti foarte repede. "Este aceea tristete fizica care se vede. Iti dai seama imediat, pentru ca toate liniile fetei sunt prabusite, privirea este trista, si exprima o durere, iar fruntea prezinta niste cute, asa ca niste riduri. In suflet, este o tristete profunda. Apar tulburari cu scaderea vointei de a trai, modificari ale atentiei si ale memoriei, gandirea este de ritm lent si prezinta o ideatie sumbra, cu o tematica de inutilitate si de autoacuzare", a explicat dr. Virginia Marinescu, purtatorul de cuvant al Spitalului "Socola".
Cauze
Motivele principale ale depresiei, la pacientii din Iasi, sunt insatisfactiile profesionale, cele familiale, stresul zilnic, esecul in dragoste, singuratatea si lipsa banilor. De asemenea, starile depresive pot fi declansate de pierderi importante si de afectiuni cronice. Pacientii, care sufera de depresie, traiesc de obicei o stare de ingrijorare si de tristete. Ei se simt nefericiti, lipsiti de ajutor si abandonati. Persoanele depresive sunt nemultumite de lucrurile din jurul lor si nimic nu le poate face fericite. Ingrijorator este faptul ca majoritatea iesenilor care trec printr-o depresie vad sinuciderea ca solutia cea mai buna.
100 de cazuri de suicid
Parasiti de persoana iubita sau lasati fara nicio sursa de venit pentru a se intretine, de la inceputul acestui an aproape 100 de ieseni au ajuns la spital in stare grava, dupa ce au hotarat sa-si puna capat zilelor, fie prin automutilare, ingerarea de pastile, sau prin spanzurare. "Este o perioada mai depresiva, in care echipajele SMURD au tot fost chemate la cazuri de suicid", a spus dr. Diana Cimpoiesu, coordonator SMURD. Cele mai multe tentative de sinucidere sunt intalnite la adolescenti, din cauza problemelor sentimentale, si la persoanele de peste 40 de ani, carora le este frica ca nu isi vor mai gasi un loc de munca. "In ultima perioada, pacientii suicidari declara psihologilor de la CIRTITA ca riscul de a-si pierde locul de munca si dificultatile in platirea datoriilor sau a ratelor, sunt factorii declansatori ai gestului suicidar. In contextul cresterii numarului depresivilor si a conditiilor socio-economice dificile ne asteptam ca la Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU) de la Spitalul de Urgente "Sf Ioan" sa ajunga din ce in ce mai multi pacienti cu gesturi suicidare", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, seful UPU de la Spitalul de Urgente "Sf Ioan".
Baricadati in casa
Suparati, si fara chef de viata, zeci de ieseni refuza sa iasa din casa, uneori chiar si cateva luni. "In cazul unei depresii, primul sentiment pe care il au pacientii este acela ca viata lor s-a terminat, ca nu mai au pentru ce sa traiasca, si nici de ce sa iasa din casa", a explicat dr. Marinescu, purtator de cuvant la Spitalul de Psihiatrie. Baricadarea in casa predomina la persoanele de peste 55 de ani, in special la cele singure, care tocmai au pierdut pe cineva. "Desi mai mult pacientii varstnici stau cu lunile in casa, avem si tineri care recurg la aceasta metoda, in special din cauza depresiilor din dragoste. Am avut odata o studenta, de 21 de ani, care nu a iesit timp de trei saptamani din camera de camin, si mai rau, nici nu a mancat nimic. Avea un negativism activ, inclestea dintii si refuza mancarea, deoarece spunea ca vrea sa moara. A fost adusa pe targa la noi si a fost un chin sa o tratam, pentru ca refuza perfuziile. Noi incercam sa o hranim prin perfuzii si pana la urma am reusit; am bagat pe sonda si antidepresive si dupa 16 zile de tratament a plecat acasa", a povestit dr. Marinescu.
Familia este principalul tratament
Specialistii spun ca depresia este in crestere permanenta, iar in lupta impotriva depresiei este foarte important sprijinul familiei. "Noi avem o paleta foarte mare de medicamente pentru tratament, nu am dus lipsa niciodata de medicatie adecvata, insa problema e sa simti pacientul si sa stii exact ce tip de medicatie i se potriveste. Pe langa tratament, foarte importanta e terapia cu familia. Pacientul trebuie sa aiba sprijin, sa simta si sa inteleaga ca nu e singur pe lume", a precizat dr. Virginia Marinescu./ Ana Oleinic
Niciun comentariu