Luni, 24 februarie a.c., s-a dat startul înscrierilor la clasa zero pentru anul şcolar 2014-2015. În ceea ce priveşte numărul de cereri depuse, Iaşiul se află pe locul al doilea pe lista cu cei mai mulţi elevi înscrişi în prima zi, după Bucureşti. Un număr de 1.131 de părinţi au depus fişele. După prima zi, în toate judeţele s-au înregistrat 22 389 de cereri, în Vîlcea fiind depuse doar 120. Listele finale cu elevii înscrişi vor fi făcute publice pe 11 aprilie.

Din anul şcolar 2012-2013, cînd fostul ministru al învăţămîntului, Daniel Funeriu, a introdus clasa „0” în sistemul de învăţămînt obligatoriu, şcolile din întreagă ţară s-au confruntat cu o serie de probleme, de la sălile de clasă puţine la număr pînă la problemele de predare cauzate de numărul prea mare de elevi înscrişi într-o clasă. Pentru directorul Şcolii Generale nr.23 „Titu Maiorescu” din Iaşi, Jipu Gabriela, noua „lege a învăţămîntului a fost una binevenită”, însă problema spaţiilor didactice ar fi trebuit dinainte gîndită dinainte.

„Şcoala are şase clase pregătitoare, iar fiecare are un numar de 36 de copii, în loc de 25 aşa cît ar trebui în mod normal.” a precizat cadrul didatic. Astfel, consideră că „legea trebuia să facă în aşa fel încît clasele zero să rămînă doar la gradiniţă şi sa nu fie aduse şi în şcoli”, spune aceasta.

Despre modul de predare şi învăţare, cadrul didactic, Şmalin Adina, care predă la una din clasele 0 de la Şcoala „Titu Maiorescu”, susţine că este dificil în condiţiile în care elevii sunt 36 la număr. „Fiind atît de mulţi ei nu pot sta decît în băncuţe, motiv pentru care nu putem organiza prea multe jocuri de cunoaştere, nu putem lucra în echipe, nu putem organiza jocuri de relaxare în care ei să se poată mişca. Cred că s-ar crea alte relaţii şi aş aplica alte metode dacă ar fi mai mult spaţiu pentru mai multe clase.” a declarat profesorul.

Până la 28 februarie, în fiecare unitate de învăţământ cu clase pregătitoare va fi organizată „Ziua porţilor deschise”, în care părinţii, copiii şi alte persoane interesate pot vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul unităţii de învăţământ implicat în această activitate. Totodată, în şcoli vor avea loc întâlniri pentru informarea şi consilierea părinţor copiilor din grădiniţă care vor fi cuprinşi, în anul şcolar 2014 – 2015, în învăţământul primar.

Foto: http://www.puterea.ro