(ORASUL, 14.00) INFECTIOASE – GRIPA – SIMPTOME / Dupa ce anul trecut a facut ravagii in Iasi, acum gripa AH1N1 este considerata doar o gripa sezoniera.
(CUZANET,
Iasi, 22 februarie) – Iasul nu a scapat inca de virusul AH1N1, insa numarul cazurilor semnalate pana acum este mai mic decat in aceeasi perioada a anului 2010. Cu cinci cazuri depistate doar in luna ianuarie si cu doua decese inregistrate pana acum, Iasul se afla in fruntea oraselor celor mai afectate de virusul gripal din tara. In urma cu doua saptamani, la Iasi a fost internata o femeie din Suceava, in varsta de 59 de ani, purtatoare a virusului gripal AH1N1. Din cauza evolutiei bolii si a stadiului ei, femeia a fost transferata de la Spitalul Judetean de Urgenta Suceava catre  Centrul Regional Iasi, la Spitalul “Sf. Spiridon” Iasi, la Terapie Intensiva.
Cu toate acestea, medicii de la Spitalul de Boli Infectioase “Sfanta Parascheva” din Iasi, spun ca personalul medical nu se confrunta cu afluxul de pacienti inregistrat la inceputul anului 2010. Insa probleme mari apar in cazul virozelor respiratorii. “Cum era de asteptat, in aceasta perioada de sfarsit de iarna si inceput de primavara, cu diferente mari de temperatura, ne asteptam la un numar mare de infectii de cai respiratorii superioare, printre care avem si gripa. Din determinarile care s-au facut, exista si cazuri de gripa AH1N1, insa pentru ca anul trecut am avut o campanile de vaccinare relativ buna, in acest sezon cazurile de gripa AH1N1 nu prezinta gravitatea celor de anul trecut. Spun “campanie relativa buna”, pentru ca s-ar fi putut vaccina un numar mai mare de pacienti.”, a declarat prof.dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase “Sfanta Parascheva” Iasi.
Medicii au tras un semnal de alarma in ceea ce priveste persoanele care nu s-au vaccinat in toamna lui 2010 si precizeaza ca riscul imbolnavirii poate creste din cauza lor. Vaccinul contine protectie impotriva gripei, iar cei care manifesta simptome gripale trebuie sa ia legatura in cel mai scurt timp cu un cadru medical. “Ideal ar fi fost ca pacientii si populatia sa se vaccineze in toamna anului trecut, pentru ca vaccinul produs de “Institutul Cantacuzino” pentru iarna in curs, contine si protectia pentru gripa AH1N1. Dar sigur, nu toata populatia a fost vaccinata. Ca urmare avem si cazuri de gripa, dar nu foarte grave.  Ca masuri de protectie trebuie sa evitam spatiile aglomerate, in special cele inchise,  sa consumam fructe si legume bogate in vitamine, sa evitam pe cat posibil stresul, si ideal ar fi fost sa ne fi vaccinat in toamna anului trecut. Daca apar simptome caracteristice unei gripe, adica febra mare 39-40 de grade, frison, alterarea starii generale, este de dorit sa ne adresam medicului de familie categoric, si ulterior medicului infectionist, daca este cazul unor complicatii cum poate da gripa, cum ar fi : pneumonia, miocardita in special la organismul tanar, unde poate da un tablou clinic grav sau mai rar, manifestari de encefalita sau de meningita.”, a declarat prof.dr. Carmen Dorobat.
In ultima perioada, la Iasi nu a mai fost confirmat niciun caz de gripa AH1N1. Medicii spun ca nu se mai fac analize decat periodic pentru ca gradul de risc al imbolnavirii a scazut mult fata de anul trecut. “Nu se mai fac testari ca in 2010, iar daca se fac, ele au loc doar din cand in cand, si exista un numar nu foarte mare de cazuri confirmate. Nu mai facem analize la toti cu simptomatologie respiratorie pentru ca in acest an, gripa AH1N1 este considerata ca orice alta gripa sezoniera. ”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobat.
Dintre pacientii depistati in luna ianuarie, la Iasi, ca fiind purtatori de virus gripal AH1N1, doi au murit. Este vorba despre un barbat architect, in varsta de 60 de ani, care a contactat virusul din Egipt, si despre o femeie de 29 de ani, ambii decedati la Spitalul de Pneumoftiziologie. Starea celorlalti bolnavi diagnosticati s-a imbunatatit pe durata spitalizarii. / Vlad Trifan