(ORASUL, 13.00) JUSTITIE JUVENILA – PROTECTIA COPILULUI – PROIECT/ 150 de specialisti in justitia juvenila din Romania si Republica Moldova au fost instruiti in ultimul an
(CUZANET,
Iasi, 29 februarie) Asociatia Salvati Copiii, Asociatia Magistratilor din Iasi (AMI) si Directia de Asistenta Sociala si Protectia Familiei Ungheni (Republica Moldova) au organizat astazi, 29 februarie, la ora 11.00, la sediul AMI, o conferinta de presa care sa marcheze finalizarea proiectului “Etica profesionala in solutionarea cazurilor cu minori”.
In cadrul conferintei a fost prezentat modul in care s-a desfasurat proiectul. “Atat in Romania, cat si in Republica Moldova, justitia pentru minori este un domeniu in care este nevoie de solutii de eficientizare si perfectionare  in contextul cresterii numarului de cazuri de delincventa juvenila, precum si a cazurilor de incalcare a drepturilor copiilor”, a explicat Liviu Margineanu, reprezentant al Asociatiei Salvati Copiii. Obiectivul proiectului a fost dezvoltarea managamentului judiciar la nivelul instantelor pentru minori in cele doua state vecine. S-a reusit dezvoltarea resurselor umane din domeniul justitiei juvenile, 150 de specialisti (judecatori, procurori, politisti, psihologi, specialisti din cadrul serviciilor de probatiune) participand la cinci seminarii de formare.
In cadrul conferintei a fost lansat studiul comparativ “Justitia Juvenila  in Romania si Republica Moldova”. Narcis Stoica, vicepresedinte al Asociatiei Magistratilor din Iasi si co-autor al studiului, a accentuat problematica copiilor reflectata in mass-media  si gradul de protejare a identitatii si a imaginii minorului implicat in proceduri judiciare. “Am monitorizat 79 de institutii mass-media din Romania si Republica Moldova: aceasta este noutatea proiectului nostru. Am realizat un raport de monitorizare a presei care reflecta activitatea instantelor pentru minori in presa scrisa si audio-vizuala, am facut recomandari care ar imbunatati reflectarea imaginii  copiilor in presa”, a declarat Narcis Stoica.
Proiectul “Etica profesionala in solutionarea cazurilor cu minori” s-a desfasurat  in perioada 2 martie 2011 – 1 martie 2012 in judetele Vaslui, Botosani, Suceava, Iasi, dar si in Republica Moldova- Ungheni si Chisinau.  Acesta a fost finantat de Uniunea Europeana prin Programul Operational Comun Romania- Ucraina – Republica Moldova si a avut o valoare de 141 580 euro. / Liliana – Gabriela Ginju