(ORASUL, 14.00) RELATARE– „URGENTE” – VIZITE MINISTERIALE/ Ministrul Sanatatii, Attila Cseke: „Minuni de pe o zi pe alta nu exista in sitemul sanitar romanesc din 2010”
(CUZANET, Iasi , 17 martie) – Vizitele ministeriale la Spitalul Clinic de Urgente „Sf. Ioan” au inceput in jurul orei 11.30, imediat dupa ce s-a incheiat sedinta din cadrul Prefecturii Iasi. Ministrul Apararii Nationale a fost primul care a calcat pragul Unitatii de Primire Urgente pentru a putea vedea exact care sunt problemele cu care se confrunta medicii ieseni. Gabriel Oprea a fost insotit in scurta sa vizita de cativa dintre componentii echipei de medici ai spitalului, in frunte cu managerul interimar Vladimir Poroch si cu seful sectiei de Primire Urgente, Tudor Ciudodaru. In functie de indicatiile acestora, ministrul s-a mutat in scurt timp si in cel de-al doilea pavilion al spitalului, unde a putut inspecta starea sectiei de radiologie dar si a blocului operator. „Avem in curs de derularea un proiect in colaborare cu Consiliul Judetean Iasi, prin care dorim sa imbunatatim conditiile Spitalului Judetean. Este foarte greu, si numai cu oameni hotarati se pot realiza proiecte mari in acest vremuri grele”, a precizat Oprea, predandu-i legatura doctorului Ciuhodaru, care a pomenit si despre proiectul asistentei medicale si sociale a persoanelor fara locuinte si si-a exprimat speranta ca „sa nu mai moara romani pe strazi, de frig, iarna”. Gabriel Oprea a continuat planul, sustinand ca ministerul pe care il are in subordine va pune la dispozitia cazarme dezafectate, si impreuna cu armata si cu Biserica Ortodoxa Romana va incerca sa solutioneze aceste problemele sociale.
Gabriel Oprea: „Am multe defecte, dar printre calitati este faptul ca ma tin de cuvant”
Plimbandu-se printre saloane, ministrul a dat mana cu pacientii, sustinand ca „am ramas impresionat. Oamenii cand vad o autoritate spun adevarul, pentru ca stiu ca aceasta e singura sansa ca parerea lor sa mearga mai departe. Ei bine, bolnavii de aici mi-au spus toti ca medicii care ii trateaza sunt niste profesionisti, si merita conditii mai bune”. Si-a continuat discursul in timp ce seful UPU ii arata in cladire „improvizatiile” termice sau „artificiile” pe care le-au mai facut in ultimii ani pentru a combate conditiile proaste. Concluzia ministrului a fost una simpla, menita sa raspunda si rugamintii directorului Vladimir Poroch de a se „muta in noua cladire”, si anume a garantat sprijinul pentru ca acest proiect sa fie in sfarsit implinit. „M-a impresionat echipa profesionista, de oameni bine pregatiti si inimosi, si suntem dispusi sa ajutam acest proiect, dupa cum am discutat si in sedinta de dimineata. Am multe defecte, dar printre calitati este faptul ca ma tin de cuvant”, a precizat acesta inainte de a purcede spre cladirea noua, aflata inca constructie de 16 ani.
Attila Cseke: „Indiferent cine va fi ministru al Finantelor sau al Sanatatii, noi incercam sa finalizam tot ce construim”
Odata intrat in noua cladire, menita sa cuprinda in viitor toate sectiile spitalului si a Institutului de Oncologie, grupului i s-a alaturat si ministrul Sanatatii, Attila Cseke. Acesta a ascultat problemele medicilor de la Spitalul de Urgente, dar si parerile directorului Directia de Sanatate Publica(DSP), Vasile Cepoi: „In 2007 cand s-a prevazut conditiile de constructie a clinicii de Radioterapie, insa nu au fost prevazute si fondurile restului de dotari necesare pentru buna functionare a acesteia”. Ministrul nou venit a preluat cuvantul precizand ca Spitalul Clinic de Urgente „cea mai importanta investitie in curs de derularea a ministerului. Aveam 14 astfel de proiecte, dintre care speram sa terminat 10 chiar anul acesta. Deci, promisiunea este ca anul viitor, Spitalul Judetean din Iasi sa fie terminat”.
Dupa acest discus, inginerul Victor Alexandrine, din partea DSP, a prezentat planurile cladirii si a invitat intreaga echipa ministeriala sa paraseasca parterul dezafectat pentreu a se indrepta spre etajele finalizate deja ale noii cladiri. Prin sunetele de ciocane ale muncitorilor care isi faceau treaba, ministrii si medicii au urcat sase etaje pentru a putea vedea conditiile pe care cei din urma doar le viseaza. „Din punct de vedere al interioarelor de urgente suntem foarte bine pusi la punct”, a precizat Victor Alexandrine. Printre holurile cu miros de var si de linoleum nou, inginerul s-a plimbat, aratand in dreptul fiecarei incaperi scopul in care va fi intrebuintata, fie ea salon, cantina, sai sala de vizita. „Am mai vazut astfel de spitale la Hunedoara si Baia Mare, cladiri construite in anii 1960, cu o structura foarte puternica, construite special pentru a rezista zeci de ani”, a precizat printre „saloane” ministrul Sanatatii, multumit de felul in care arata viitorul spital. „Ceea ce depinde de noi incercam sa ajutam. Indiferent cine va fi ministru al Finantelor, al Sanatatii, noi incercam sa finalizam tot ce construim. Sa finalizam si apoi om vedea”, a revenit acesta asupra rugamintii directorului Vladimir Poroch, de a se muta in noul sediu.
Gabriel Oprea: „Viitorul sistemului sanitar romanesc il constituie descentralizarea”
Cand au incheiat plimbarea printre peretii gumati, proaspat finisati, cei doi ministri au coborat la parter si in acelasi timp au revenit cu picioarele pe pamant. Ministrul Afacerilor Interne a tinut mortis sa precizeze ca „viitorul sistemului sanitar romanest este descentralizarea”, mizand pe implicarea autoritatilor locale, cele care pot accesa finantarile, si pe colaborarea acestora cu administratia capitalei. Concluzia lui Attila Cseke a fost in acceasi directie. „Minuni de pe o zi pe alta nu exista in sistemul sanitar romanesc din 2010. Eu nu ma pot impune de la Bucuresti, vrem ca si autoritatile locale sa se implice. Daca dumneavoastra decideti, eu va sustin”. Cei doi ministri si-a incheiat vizita, pentru isi continua agenda vizitelor in Iasi, indreptandu-se spre iesiri prin parti opuse. „In viata asa se intampla, cararile se despart”, conchide Gabriel Oprea. / Gianina Petruca
Niciun comentariu