(ORASUL, 10.00) SFANTUL IOAN- SEMINIFICATII -TRADITII / Pe 7 ianuarie, credinciosii ortodocsi il praznuiesc pe Sfantul Ioan Botezatorul
(CUZANET,
Iasi, 7 ianuarie) – Pe 7 ianuarie, crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Prooroc Ioan Boteazatorul si Inaintemergatorul Domnului. Considerat unul dintre marii sfinti ai panteonului crestin, Sfantul Ioan a fost cel care a vestit venirea Lui Hristos si a fost cel dintai care L-a recunoscut ca fiind Mesia cel asteptat. Sfantul Ioan Botezatorul este numit de catre Hristos inger in trup, cel mai mare om nascut din femeie. Nasterea sa a fost anuntata de Arhanghelul Gavriil, care i-a vestit Elisabetei ca-l va naste pe cel ce va pregati calea Domnului.

      Inca din tinerete, Sfantul s-a dovedit a fi un proroc al pocaintei, care a iubit postul si viata aspra din pustie. Sfantul a trait numai pentru Dumnezeu si pentru oameni, si-a implinit menirea pentru care se nascuse, aceea de a-i face pe oameni sa-si recunoasca pacatele, sa-i boteze si sa-L arate omenirii pe Hristos. Ca om, Sfantul Ioan a trait in pustie, a mancat miere salbatica si lacuste, iar corpul ii era acoperit cu o pelerina din par de camila. Prin predica, Inaintemergatorul le cerea tuturor sa nu mai pacatuiasca, sa se intoarca la Dumnezeu, sa se impace cu El, pentru a primi viata cea noua adusa de Imparatia lui Dumnezeu. Botezul lui era unul al pocaintei, Hristos fiind Cel ce va boteza cu „Duh Sfant si foc, spre mantuirei”. Cand Hristos S-a apropiat sa primeasca botezul de la Ioan, Inaintemergatorul a sovait, deoarece nu se simtea vrednic sa atinga crestetul Mantuitorului. Dupa ce l-a Botezat pe Hristos, a marturisit ca „acesta este Fiul lui Dumnezeu ”. 
        “Model de infranare, de pocainta, de curatire de patimi, prin asceza si rugaciune, initiator al vietii monastice si al celei pustnicesti, Ioan nu va inceta niciodata sa fie cel care gateste calea ce duce la Hristos. Sfantul Ioan, sarbatorit astazi, incheie timpul magic al celebrarii nasterii fizice (Craciunul) si spirituale (Botezul) a Mantuitorului” , precizeaza  Cezar Harlauanu , preot  la Parohia Sfanta Cuvioasa Parachiva din Iasi.
 
Datini populare 

In ceea ce priveste datina populara, „Ghidul sarbatorilor romanesti” precizeaza ca lui Ioan i se mai spune si Nanasul lui Iisus. Acesta este considerat patronul pruncilor, pe care-i ajuta sa nu moara nebotezati. De asemenea, Sfantul Ioan „boteaza gerul”, iar frigul se mai inmoaie.
          In etimologia populara, Sfantul Ioan mai este cunoscut si sub numele de Sant-Ion, Simion Nebunul sau  Iordanitul femeilor. In Moldova se crede ca Ioan este patronul si aparatorul pruncilor. Moldovenii il serbeaza zicand ca el i-ar apara pe prunci de toate nenorocirile, mai ales ca sa nu moara nebotezati. In aceasta zi, gospodarii sfintesc casele, gradinile si animalele cu agheasma luata de la Boboteaza. Femeile merg la moasa cu plocon. Se obisnuia ca femeile sa duca si mai marilor satului plocon, adica oua, unt si carnati. Erau rasplatite in vin si bani. Se crede ca in aceasta zi s-a facut lumea. Ziua de Sfantul Ion este  o zi de bucurie. Cine nu se veseleste in aceasta zi va fi trist tot anul. Dupa iesirea din biserica sunt iordaniti copiii, crezandu-se ca traiesc mult. Un grup de feciori iau de la preot, in ajun, o caldarusa cu agheasma de la Boboteaza. Cand iese lumea de la biserica, nu lasa pe nimeni sa iasa, pana nu-i iordanesc, adica-i iau pe brate, ii ridica in sus de trei ori, dand niste chiote in cor, apoi ii stropesc cu agheasma. Oamenii urati le dau bani cu care seara fac chef. La hora se iordanesc fetele. Barbatii pandeau fetele la fantana si le turnau apa in cap. Ele aduceau mancare si petreceau cu flacaii si lautarii.  Cei care poarta numele de Ion fac pomana pentru cei care au purtat numele de Ion, dar  au raposat. In unele sate, saltatul in sus al celor numiti Ion inceta daca ei dadeau de baut. In caz contrar, erau dusi la rau si dati pe copca sau doar amenintati. In aceasta zi, femeile se cred mai tari decat barbatii. / Alina Iosub, Roxana Nona Jugaru