(ORASUL, 10 00) BOBOTEAZA-SARBATOARE-TRADITII/ Boboteaza sarbatorita astazi de credinciosi
(CUZANET, Iasi, 6 ianuarie) In fiecare an, romanii crestin ortodocsi SI CATOLICI sarbatoresc, pe 6 ianuarie, botezul Domnului. Se spune ca Sf. Ioan Botezatorul l-a botezat pe Iisus Hristos in Iordan, moment in care s-a pogorat Duhul Sfant intrupat in porumbel, iar Tatal a vorbit din ceruri. Botezul reprezinta eliberarea lui Adam, care a incalcat porunca divina si si-a vandut sufletul sau si al urmasilor, diavolului.
Inainte de aceasta sarbatoare, preotii vin din casa in casa, aducand apa sfintita, pe care oamenii o beau in fiecare dimineata pe namancate, opt zile consecutiv incepand cu Boboteaza. Aceasta apa sfintita, numita „aghiazma mare” se mentine proaspata tot anul si se spune ca are puteri tamaduitoare.Cu aghiazma se stropesc lucrurile din casa si tocurile usilor. Ea mai poate fi bauta dupa fiecare spovedanie. In aceasta zi, se sfintesc raurile si lacurile, prin slujba de Sfintire a Apelor. Traditia face ca opt zile incepand cu Boboteaza, femeile sa nu spele rufe, deorece se crede ca toate apele sunt sfintite si ca nu trebuie murdarite. In general, la slujba este pregatita o cruce de gheata, pentru a fi marcat locul. La final, preotul care tine slujba in apropierea unui lac sau rau, arunca o cruce de lemn in apa. Barbatul sau baiatul care o scoate la mal este ferit tot anul de boli si necazuri.
Fetele nemaritate care cred in obiceiurile stravechi, isi pun sub perna busuioc si in noaptea de Boboteaza isi viseaza viitorul sot. Se spune ca fetele care aluneaca pe gheata astazi, se vor marita pana la sfarsitul anului. In zonele rurale, satenii cred ca in daca in ajunul sarbatorii pomii au promoroaca, vor avea roade bogate.De asemenea, este cunoscuta expresia „gerul Bobotezei”, pentru ca aceasta perioada este cea mai friguroasa din an. Potrivit traditiei, ca sa nu va mearga rau tot anul, astazi nu va certati si nu imprumutati nimic la nimeni. /Mihaela Uglea
Niciun comentariu