(ORASUL, 11.00) FARA TUTUN – SANATATE – CAMPANIE/ Astazi este „Ziua Nationala fara Tutun”
(CUZANET,
Iasi, 18 noiembrie)- Astazi este „Ziua Nationala fara Tutun”, zi dedicata incurajarii renuntarii la fumat. Celebrarea zilei este stabilita printr-o hotarare de la Guvern, prin care, cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie se declara “Ziua Nationala fara Tutun”.
Ca în fiecare an, Ministerul Sanatatii deruleaza si in anul 2010 subprogramul de promovare a unui stil de viata sanatos, coordonat de Institutul National de Sanatate Publica prin Centrul National de Evaluare si Promovare a Starii de Sanatate, in cadrul caruia celebrarea Zilei Nationale fara Tutun reprezinta un moment important.
In perioada 19–30 noiembrie 2010, se va desfasura Campania de celebrare a Zilei Nationale fara Tutun, cu sloganul „Fara tutun, pentru o viata mai lunga si sanatoasa!”.
"Scopul campaniei este reducerea prevalentei fumatului in randul tinerilor si gravidelor prin promovarea unui stil de viata fara tutun si constientizarea populatiei generale cu privire la efectele nocive ale fumatului. Campania se adreseaza populatiei generale si in special adolescentilor, elevilor, tinerilor, parintilor si gravidelor. Obiectivele generale ale acesteia sunt: cresterea numarului de persoane din grupul tinta informate cu privire la efectele nocive ale fumatului si cresterea numarului de persoane care nu incep sa fumeze si a celor care renunta la fumat.", a declarat Marius Voicescu, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica, Iasi.
Activitatile campaniei se vor derula la nivel national cu participarea personalului din cadrul compartimentelor de promovare a sanatatii din directiile de sanatate publica judetene si Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti si anume diseminarea de informatii referitoare la efectele nocive ale fumatului, factorii de risc, modalitati de prevenire a inceperii fumatului si de renuntare la fumat, catre unitati deinvatamant, cabinete de medicina de familie, autoritati locale di alte organizatii  prin canale multiple: e-mail, retelele sociale, website-ul DSP- urilor, website-urile institutiilor partenere, articole in ziarele locale, reviste.
Partenerii acestei campanii vor fi Administratia publica locala, Inspectoratul scolar, scoli, licee, universitati, Directia judeteana de asistenta comunitara, Directia de Sanatate Publica, organizatii nonguvernamentale, mass – media./ Delia Raluca Moisa