(ORASUL, 10.00) RELATARE-ARAS-SEMINAR/ Asociatia Romana Anti-Sida a organizat un seminar de promovare a sanatatii pentru femeile vulnerabile.
(CUZANET, Iasi, 21 octombrie) Ieri, 20 octombrie a.c., ora 13.00, in Sala Galbena din cadrul Institutiei Prefectului Iasi, a avut loc un seminar prin care ARAS (Asociatia Romana Anti-Sida) a urmarit sa evidentieze rolul actorilor sociali, medicali si al mass-media in combaterea discriminarii femeilor vulnerabile. In acest sens, la aceasta dezbatere a fost invitat comisarul sef Vasile Dron din cadrul Agentiei Impotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Iasi. In sala au mai fost prezenti reprezentanti ai D.A.C Iasi (Directia de Asistenta Comunitara Iasi), D.G.A.S.P.C. Iasi (Directia Generala de Asistenta si Protectia Copilului Iasi). Sedinta a fost moderata de Beatrice Manea, director executiv ARAS Iasi.
In prima parte a seminarului, Betrice Manea a prezentat scopul proiectului intitulat „Este dreptul tau sa stii” si grupul tinta al acestuia. Programul se adreseaza femeilor vulnerabile social, in special persoane infectate cu HIV, partenere ale consumatorilor de droguri injectabile, femei implicate in sexul comercial si femei aflate la limita saraciei. „ Dorim sa atragem de partea noastra in aceasta campanie forta formatoare a jurnalistilor si puterea de decizie si sprijin a coordonatorilor de servicii sociale, implicandu-i in combaterea discriminarii femeilor vulnerabile si in cresterea accesului lor la informatii, sanatate, munca” a precizat Beatrrice Manea.
„Femeile considera ca este rusinos sa vorbesti despre sexualitate”
Din studiile analizate, reiese ca femeile sunt mai predispuse infectiei cu HIV decat barbatii ,din motive anatomice si sociale. „Unele femei considera, in mod eronat, ca infectia cu HIV nu afecteaza femeile, iar altele nu se considera la risc, deoarece au un singur partener. In multe comunitati, femeile considera ca este rusinos sa vorbesti despre sexualitate si de aceea nu pot decide tipul contactului sexual sau utilizarea mijloacelor de protectie”, a spus Beatrice Manea. Aceasta a mai specificat faptul ca prezervativul, singura metoda de protectie impotriva infectiei cu HIV, este utilizat de barbati, ceea ce limiteaza controlul femeii asupra corectitudinii utilizarii acestuia.
„70 de fetite intre 12 si 13 ani sunt agresate sexual in fiecare an”
In continuare, Comisarul sef Vasile Dron a prezentat cateva statistici care aratau ca de anul trecut pana acum s-a dublat numarul de persoane traficate si ca mai bine de jumatate sunt minori. „Aproximativ 70 de fetite cu varste cuprinse intre 12 si 13 ani sunt agresate sexual in fiecare an, si nu doar minore din mediul rural unde conditiile de viata sunt mult mai reduse, ci si minore din mediul urban, chiar din Iasi, abuzate de parinti,bunici”, a declarat Dron. Traficul de persoane este o realitate omniprezenta si ingrijoratoare, in opinia comisarului, 30% din persoanele intervievate in CSW (Studiul privind cunostintele legate de HIV/SIDA, compotramentul sexual si determinantii acestuia in randul femeilor care practica sexul comercial) declarand ca au fost vandute sau cumparate. La momentul studiului (2005), 8,63% dintre persoanele intervievate erau minore, in timp ce 12% nu frecventasera scoala. „Unul din patru copii abandoneaza scoala in clasele primare. Unde merg acesti copii? Ce se intampla cu ei? In clasele gimnaziale se intampla acelasi lucru. Am mers in scoli sa ii avertizez pe profesori, pe directori ca sunt masini care le iau copilele din fata scolii in timpul orelor. Imi spuneau ca nu e problema lor atat timp cat aduc scutiri. Aici e problema. Nu le pasa.”, a mentionat Vasile Dron.
„Banul si audienta primeaza”
In continuare, Beatrice Manea a vorbit despre fenomenul sexului comercial in Iasi care se practica atat pe strada, in zone deschise, in apartamente,hoteluri cat si ocazional, de catre persoanele fara adapost. Calcand pe taram politic, comisarul sef intervine cu precizarea ca in urma cu trei luni a fost respinsa legea prostitutiei. „Banul si audienta primeaza, de aceea a fost respinsa legea. Nu exista nici un fel de interes pentru putere fata de acest fenomen. In Europa exista organizatii care se lupta prentru respectarea drepturilor femeilor ce se afla in situatii critice”, a declarat acesta. Beatrice Manea a mentionat ca a intalnit cazuri in care prostituatele ar fi vrut sa iasa din sistem: „Imi spuneau >>Hai ca ies, vreau sa ies. Dar unde ma duci? Nu am scoala, nu am casa, nu am nimic. Ce pot sa fac?”. Cele mai multe prostituate nu vor sa se intoarca la o munca grea cu putini bani, idee care se raspandeste si printre tinerele care practica video-chat.
In Romania, nu sunt disponibile date la nivel national, referitoare la situatia reala a femeilor vulnerabile social. Observatiile lucratorilor sociali arata ca ele nu pot avea acces la informatii despre sanatate, la materiale de protectie, la servicii scolare si medicale, la locuri de munca. Uneori nici nu pot lua decizii cu privire la propria lviata sexuala, cu atat mai putin cu privire la viata sociala.
Proiectul „Este dreptul tau sa stii” este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Parteneri ai acestui proiect sunt RHNR (Romania Harm Reduction Network), Institutul National De Boli Infectioase „Prof. Dr. Mate Bals” si TAMPEP ( European Network for HIV/STI Prevention and Health Promotion among Migrant Sex Workers)./ Adina Zaharia
Niciun comentariu