Interviu cu Otilia Sarban, consilier la Centrul de consuliere a persoanelor dependente de alcool, Otilia Sarban.
“ Cand ajung la fundul sacului alcoolicii te cauta”
Reporter (R): .Ce e alcoolismul?
Otilia Sarban (OS) : Alcoolismul e o boala care se poate trata fara a te vindeca insa. Esto o boala care progreseaza chiar si in perioada de abstinenta.
R.: Cum ii ajuta Centrul de consiliere si reabilitare pe cei dependenti de alcool?
O.S. : Alcoolismul e o problema care trebuie atacata din 4 puncte: bio-psiho-socio si spiritual. Aici, noi, le oferim dependentilor de alcool consiliere psihologica, spirituala si sociala. Biolgic nu avem inca resurse sa ii ajutam.
R.: Nu le administrati medicamente?
O.S.: Nu.
R. : Alcoolicii vin singuri sau sunt “gasiti, detectati”?
O.S. :Noi asteptam ca ei sa ajunga la fundul sacului, atunci vin la noi. Unii isi pierd familia, altii serviciul iar altii chiar capata o boala. Am avut un pacient care s-a trezit intr-o dimineata dormind pe strada, atunci a realizat ca viata lui este pe punctual sa esueze. Fie vin singuri , pentru ca isi doresc cu adevarat sa faca ceva cu viata lor, fie sunt adusi de rudele lor , sotii adesea. Daca sunt adusi de cineva si nu fac asta din propria initiativa cu siguranta nu mai vin si a doua oara.
R.: In ce consta tratamentul?
O.S.: In prima faza, le dam un test cu 20 de intrebari. Daca raspund pozitiv la 12 dintre ele atunci inseamna ca sunt alcoolici. Terapia consta in 10 sedinte de consiliere individuala, cate una pe saptaman. Paralel ei participa la un grup de tratament unde sunt consiliati de un psiholog. Avem si preoti care ii pot ajuta spiritual. La aceste sedinte participa si un consilier egal.
R.: Ce e un consilier egal?
O.S.: Un consilier egal e un alcoolic recuperat. Consilierul nostru e un inginer care pierduse tot: familie, servici, statut social. Acum e alt om si de schimbarea lui profita acum cei care sunt bolnavi.
“Nu dam minori alcoolului”
R.: In doar 10 saptamani se recupereaza?
O.S.: Noi ii luam bolnavului dependenta de alcool si ii dam alta dependenta: fata de grup. De aceea alcoolicul vine saptamanal la sedintele de grup cu alcoolicii anonimi. Daca renunta va recidiva sigur. Are nevoie de un grup-suport, si de discutii cu cei care au aceleeasi probleme
R.: De ce se apuca de baut?
O.S.: Barbatii din cauza anturajului iar femeile din cauza greutatilor. Femeile, de regula, beau singure. Am avut o femeie care ingropase doi barbati si, din prea multa suferinta, se incuia in casa si se apuca de baut.
R.: Cum se vindeca?
O.S.: Doar prin abstinenta totala. Alcoolicului ii este interzis sa mai bea chiar si o picatura. Am avut un pacient care nu a baut timp de cinci ani si care intr-o zi a baut un pahar si dupa trei saptamani a murit.
R.: Ce ii motiveaza sa se lase?
O.S.: Cei care chiar realizeaza ca sunt alcoolici sunt motivati sa renunte la acest viciu de faptul ca de multe ori isi pierd familia sau sanatatea. Noi aici le sarbatorim anii de abstinenta.. Cand fac un an de cand s-au lasat ii sarbatorim ca si cum ar fi aniversarea lor. ( rade)
“ Vin alcoolici din toate orasele tarii”
R.: Serviciile voastre sunt gratis. Cat ar costa tratamentul intr-o asociatie particulara?
O.S.: Am inteles ca este o asemenea organizatie la Sibiu si ca tratamentul acolo costa aproape 1500 de lei.
R.: Pe cei din familia alcoolicului cum ii ajutati?
O.S.: Copii sau sotille dependentilor sunt codependenti. Statisticile arata cei care provin din familii cu parinti dependenti de alcool sunt de 4 ori mai predispusi sa devina dependenti. De aceea pentru ei organizam tabere, jocuri si discutii in care pot vorbi cu cei care au parinti alcoolici.
R.: Cum sunt copii care au parinti alcoolici?
O.S.: Copii de alcoolici sunt fie foarte retrasi, fie foarte rebeli. Aceasta problema este reala! Am avut chiar cazul unui student care avea tatal alcoolic care spunea ca mai bine se apuca acum de baut pentru ca oricum mosteneste boala tatalui sau.
R.: Cazuri de minori alcoolici ati avut?
O.S.: Nu. In schimb am avut o studenta de 20 de ani. S-a tratat si acum e bine. Ea a avut aceeasi problema: anturajul si necazurile.
R.: Cati din cei care vin se vindeca?
O.S.: Cam 80% se vindeca.
R.: Aveti pacienti doar din Iasi?
O.S.: Nu. Am avut pacienti din Bucuresti chiar, din Bacau, Roman, Targu Neamt sau Botosani. Vin oameni din toate orasele tarii pentru ca doar aici si la Cluj mai exista asemenea centre.
R.: Cati alcoolici ati tratat pana acum?
O.S.: Din 2005 si pana astazi am tratat 136 de dependenti si 150 de codependenti.
R. : Unde va gasesc cei interesati?
O.S.: In spate la Moldova Mall.
Andreea Marinciu
Niciun comentariu