(ORASUL, 9.00) ARTIFICII- TARA- REVELION/ Australia-tara unde se desface prima sampanie si au loc cele mai spectaculoase focuri de artificii
(CUZANET, Iasi, 29 decembrie) ‘‘5..4..3..2..1..La Multi Ani 2009!’’ vom spune in scurt timp. Prima tara de pe harta lumii, unde locuitorii vor deschide sampania cu ocazia zilei de 1 ianuarie 2009 este Australia. Nu doar australienii vor sarbatori pentru prima oara pe glob noul an ci si milioanele de turisti care se aduna aici in fiecare an. Orasul care se afla in topul preferintelor turistilor care vor sa-si petreca trecerea dintre ani intr-un loc exotic este Rio de Janeiro, care atrage peste doua milioane de persoane pe plaja din Copacabana. Cel mai populat oras al Statelor Unite ale Americii, New York-ul, alaturi de capitala Marii Britanii, Londra aduna intre 800.000 si un milion de petrecareti.
In Sydney, focul de artificii este lansat de podul in forma de arc. Sydney Harbour este cunoscut ca al patrulea pod ca marime in lume. Acest moment spectaculos poate fi vazut pe o raza de 16 km si strange peste 300.000 de turisti in fiecare an.. In 2007-2008, tema spectacolului de artificii a fost ‚‚The time of our lives’’ si oamenii au asteptat mai mult de zece ore pentru a vedea un spectacol pirotehnic de exceptie. Primarul orasului Sydney, Clover Moore a declarat reporterilor cotidianul local, Sydney Morning Herald ca toti cei veniti de la mare departare au avut cu siguranta un moment pe care nu-l vor uita niciodata iar acest lucru a fost si tema principala a spectacolului. Focul de artificii a avut peste 20, 000 de efecte pirotehnice si a fost ultimul spectacol realizat de catre directorul de creatie, Wayne Harrison. Pentru trecerea din anul 2008 spre 2009, tema spectacolului este ‘‘Creatia’’iar detaliile legate de acest eveniment nu sunt dezvaluite pentru a crea cat mai mult suspans.
Tarile care sarbatoresc Anul Nou dupa calendarul Iulian sunt : Bulgaria, Cipru, Egipt, Grecia, Polonia, Romania, Siria si Turcia. Biserica Ortodoxa Rasariteana respecta calendarul Gregorian dar multe tari sarbatoresc trecerea dintre ani tot pe 1 ianuarie, spre exemplu, Georgia, IRusia, Macedonia si Serbia care folosesc tot calendarul Iulian.
Revelionul in China este cunoscut ca un eveniment lunar si are loc inainte de venirea primaverii cu patru sau opt saptamani. Fiecare an este simbolizat de catre un animal din cele 12 sau prin cele cinci simboluri fundamentale ale vietii. Anul 2009 este recunoscut de catre chinezi ca anul boului.
/ Cornelia Barbacariu
Niciun comentariu