(ORASUL, 13,30)ISU-RECOMANDARI-ANOTIMP RECE/ Cum sa evitati accidentele si incendiile in anotimpul rece?
(CUZANET, Iasi, 26 noiembrie) –Fata de aceeasi perioada a anului 2007, se constata o tendinta de crestere a numarului incendiilor, avand drept cauze: cosurile de fum defecte sau necuratate, instalatiile electrice defecte, echipamentele electrice improvizate.
Lt.col. Dan Marciuc, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Iasi, a oferit cateva sfaturi iesenilor cu privire la folosirea surselor de incalzire: "Nu lasati focul aprins in sobe fara supraveghere! Nu uitati ca imprejurarea favorizanta in producerea evenimentelor cu urmari nefaste este neglijenta". In acest an, din cele peste 330 de incendii, din judetul Iasi, majoritatea, reprezentand 250 de cazuri, s-au produs in gospodariile populatiei din mediul rural, aproximativ 75 %. In urma acestora, si-au pierdut viata 12 persoane, din care 4 copii, iar pagubele s-au ridicat la peste 5,5 milioane lei.
De asemenea, cele mai multe incendii au fost generate de cosurile de fum defecte sau necuratate si mijloacele de incalzire defecte( peste 10 %), de instalatiile defecte sau improvizate(peste 21%), de focul deschis(peste 7 %), de chistoace de tigara aruncate la intamplare(16 %), de actiuni intentionate(peste 9 %).Pentru asigurarea prevenirii si stingerii incendiilor, pompierii recomanda verificarea instalatiilor de incalzire, repararea sau curatarea sobelor si cosurilor pentru evacuarea fumului si evitarea supraincalzirii sobelor. Peste 13% din incendiile produse in judetul Iasi in ultimle zece luni au fost provocate de copii. In scopul prevenirii acestora, specialistii ISU recomanda ca micutii san u fie lasati nesupravegheati. De asemenea, copiii nu trebuie lasati sa se joace cu focul (lampi, lumanari, chibrituri, brichete) si nici nu trebuie lasati sa foloseasca aparatele electrice de uz casnic. / Mihaela Uglea
Niciun comentariu