(ORASUL, 9.00) RAJAC – CRIZA ECONOMICA – SCUMPIRI/Criza economica va duce la scumpirea apei potabile.
(CUZANET,
IASI, 20 noiembrie) –  Directorul Apa Vital, fosta regie autonoma de apa canal Iasi, Ion Toma, lanseaza un semnal de alarma asupra modului in care criza economica mondiala afecteaza institutia pe care o conduce si, implicit, pe consumatori. "Eu am intalnire cu oficialii BERD (Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare-n.red)  de doua ori pe an, deci numai de doua ori pe an pot pune problema scumpirii apei: la 1 iulie si la 1 ianuarie. La  data de 1 ianuarie voi propune scumpirea unui metru cub de apa cu cel putin inflatia, atat cat va fi ea la momentul respectiv" a explicat Ioan Toma. Pretul actual al unui mc de apa este de 2,3 lei. Ultima scumpire a apei a fost la 1iulie 2008 cand de la 2,23 lei s-a trecut la 2,30 lei pentru un metru cub de apa.

Marii consumatori isi inchid portile, Apa Vital functioneaza in pierdere

Ion Toma spune ca daca situatia nu-si revine la normal, iar firmele continua sa se confrunte cu probleme financiare grave, se va ajunge la majorarea pretului apei potabile. Astfel, vom scoate mai multi bani din buzunar pentru un metru cub de apa, in conditiile in care sute de ieseni vor ramane pina la sfirsitul acestui an fara locuri de munca. " Tot ce aud. Pleaca Coca-Cola, Tesatura, Ceramica merge la o treime, Tepro la un sfert si dau faliment alte si alte firme care consuma in general foarte multa apa,  inclusiv Avicola isi reduce activitatea, toate astea ne afecteaza pentru ca vindem mai putina apa. Ajungem sa vindem doar la populatie. In situatia asta va trebui sa marim tariful pentru ca altfel nu avem cum sa acoperim costul, adica minimul necesar. La noi 80 la suta sunt costuri fixe, indiferent de cata apa vindem. Am 1000 de salariati, o retea de distributie de 500 de km care trebuie intretinuta,12 miliarde pe luna la curentul electric, plus alte cheltuieli. Daca nu maresc tariful, intram in faliment" a declarat managerul Apa Vital Iasi. Prima scadere importanta a productiei, cu 5 la suta, a RAJAC-ului a fost o data cu inchiderea fabricilor de bere si de ulei de pe urma carora regia castiga anual 40 de miliarde de lei, in conditiile in care venitul total era de 800 de miliarde pe an.
 

Lista datornicilor la Apa Vital creste de la o zi la alta

Daca iesenii isi platesc la timp facturile pentru apa rece, in schimb sunt institutii care au datorii mari fata de Apa Vital. Fostul Combinat de Utilaj Greu, Fortus are  restante " istorice" castigate, o parte dintre ele, in instanta de Apa Vital. Cercul vicios al datoriilor continua si la i CET-ul care are deja datorii de 40 de miliarde in conditiile in care factura lunara la apa rece este de 70 de miliarde de lei. "O sa putem acoperi datoriile pentru ca am inceput si noi sa producem si atunci vom incasa mai mult si vom repartiza si regiei de apa sumele datorate. N-au ramas in pierdere niciodata din cauza noastra. In final platim toate datoriile" a declarat Didi Melinte, directorul CET Iasi, pe reprezentantii RAJAC-ului.
 
Solutia pentru criza: consumul din productia proprie

Managerul Apa Vital, Ion Toma  a precizat ca nu ar vrea ca iesenii sa scoata mai multi bani din buzunar pentru un metru cub de apa. Ion Toma a afirmat ca  singura solutie pentru a depasi situatia de criza este consumul din productia proprie. "As fi foarte bucuros ca tot ce ne trebuie pentru industria apei sa se faca in tara, pompe, reactivi, celule electrice, care sunt foarte scumpe si care se faceau candva la Bals. Am avut o fabrica mare de pompe la Bucuresti, <Aversa>, care se adresa strict pietei din Romania, dar au inchis-o, au falimenat-o. Avea 10 hectare in centrul Bucurestiului  si acum fac acolo rezidentiat. In conditiile astea cumparam  pompe din Germania, din Danemarca , din Suedia si piesele de schimb tot de la ei." a detaliat Ion Toma care a spus ca intr-o singura privinta este de acord cu ceea ce a spus Ceausescu. " 5 la suta din productia proprie trebuie sa fie de top mondial ”, a explicat managerul Apa Vital. " E adevarat ca nu poti fi bun in toate dar trebuie sa fim foarte buni in ceva. Am putea sa fin buni pe agricultura si turism si restul, luam de afara, dar sa avem cu ce lua de afara. Deocamdata noi ne-am vandut puterea de munca, nu produsul finit. " a adaugat directorul RAJAC Iasi.

Salarii inghetate la Apa Vital

Salariile angajatilor nu sunt in pericol de a nu fi platite deocamdata, dar nici nu pot fi crescute nici macar cu minimul necesar. " Au si ei dreptate, macar inflatia sa le-o dau. Noi nu suntem in pierdere, dar nu avem bani, nu avem lichiditati", a explicat managerul Apa Vital. . Nici bine-venitele "prime de sarbatori" nu mai sunt sigure acum. Salariatii de la Apa Vitalar putea primi de Craciun cadou doar locul de munca. Si atit. O decizie cu privire la primele de sarbatori va fi luata la sfarsitul lunii noiembrie, in sedinta consiliului de administratie. Ion Toma a spus insa ca este posibil sa le ofere o indemnizatie de 120 de lei, dar totul depinde de inchiderea financiara a lunii./Roxana Maticiuc