(ORASUL/ECONOMIC, 17.00)IMM-CERINTE-CONSILIU/ Oamenii din mediul de afaceri iesean ingrijorati de criza economica
(CUZANET, Iasi, 13 ianuarie) – O comisie tripartita, formata din Guvern, patronate si sindicate functioneaza incepand cu data de 12 ianuarie la sediul Ministerului Finantelor Publice. Comisia trebuie sa elaboreze o platforma de masuri anticriza in domeniul intreprinderilori mici si mijlocii.
In urma unei sedinte a patronatelor regionale de luni, 12 ianuarie, s-au stabilit propunerile pe care acestea vor sa le lanseze catre Bucuresti la prima sedinta a Comisiei. Cele mai importante sunt definitivarea si aprobarea bugetului IMM-urilor, precum si respectarea promisiunii de acordare a 0,5% din PIB pentru stimularea infiintarii si cresterii performantelor IMM-urilor, deblocarea sistemului bancar, lansarea programelor Ministerului IMM-urilor, in regim de urgenta, dupa aprobarea bugetului. „Nu am vrea sa se intample ca in 2008, cand programele s-au lansat abia in semestrul II. Banii erau inca de la inceptutul anului, dar s-au tergiversat lucrurile ca sa nu ajunga banii la investitori”, a declarat Neculai Vitelaru, presedinte al Patronatului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocrii pe Regiunea Nord – Est (PIMMNE). Printre propunerile lansate, ieri, s-au numarat si neimpozitarea profitului reinvestit, plata TVA-ului numai pe facturile investite si comasarea agentiilor guvernamentale si eficientizarea lor. „Avem in fiecare regiune de dezvoltare diferite agentii, care, pana la urma, propun aceeasi chestie. Mai mult ne incurca prezenta atator directori, angajati, care si asa sunt platiti din banii nostri”, a adaugat presedintele PIMMNE.
Problemele sunt multe, criza este insa prioritara
Mediul de afaceri iesean se confrunta, totusi, cu nenumarate probleme, printre care cele legate de raporturile de munca. In codul muncii, 75 % din prevederi sunt in favoarea angajatilor. Presedintele PIMMNE Neculai Vitelaru a dat un exemplu. Daca o mica intreprindere disponibilizeaza putinii angajati pe care ii are deoarece nu mai are comenzi, intreprinzatorul nu are voie sa faca angajari timp de sase luni de la disponibilizare, cu toate ca a primit comenzi. „Sunt probleme, trebuie sa fim mult mai flexibili. Codul muncii, in actuala structura, nu ia in calcul faptul ca patronul poate intra in faliment.Criza nu te asteapta sase luni, sa faci birocratie. Suntem o rotita intr-un mecanism, deoarece avem destule resurse”, a mai afirmat Neculai Vitelaru.
La randul sau, reprezentantii Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) au trimis catre patronate o serie de masuri anticriza, printre care se numara si cele punctate de patronatele din Iasi. In plus, ACPR a mai mentionat necesitatea transpunerii la nivel national a Small Business Act, adoptat de UE in decembrie 2008. Ceea ce inseamna stimularea muncii prin asigurarea unor facilitati angajatilor si angajatorilor sau imbunatatirea cadrului legislativ.
Problema cea mai ardenta ramane cea a obtinerii creditelor necesare atat pentru infiintarea societatilor, cat si pentru asigurarea continuitatii celor deja existente. „Bancile cer dobanzi foarte mari, unele de 20%. Care ar trebui sa fie rata profitului unei afaceri ca sa acopere aceste costuri? Merge in paguba, am ajunge sa facem protectie sociala, si nu e rolul patronatelor sa faca protectie sociala”, a declarat presedintele PIMM Iasi.
Prima sedinta a Comisiei Tripartite va avea loc vineri, 16 ianuarie la Hotelul Intercontinental. La sedinta vor participa presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si ministrii de resort. /Raluca Sipurel
Niciun comentariu