(ORASUL, 18.00) APIA – GRAU- PRODUCATORI/ Agricultorii isi pot vinde graul la stat cu 101,31 euro/tona
(CUZANET, Iasi, 20 ianuarie) Doar doua cereri de oferta din partea producatorilor agricoli de cereale au fost inregistrate la Agentia de Plati si Implementare in Agricultura(APIA). Prima cerere de oferta este pentru 500 tone de grau comun si 500 tone de porumb. Cererile de ofertare au fost respinse intrucat au picat testul de verificare administrativa. Acestea au fost depuse in cadrul masurii de interventie pe piata cerealelor care a  inceput din data de 1 noiembrie 2008 si se va desfasura pana la data de 31 mai a.c.
Conditia este ca cerealele sa indeplineasca conditiile referitoare la nivelul maxim admis de substante contaminante (micotoxine, resturi de pesticide, metale grele si de contaminare radioactiva), precizate de legislatia europeana.
Cerealele pentru care se pot aplica masuri de interventie sunt graul, orzul, sorgul si porumbul. Astfel, orice detinator al unei cantitati de cel putin 80 de tone de cereale, respectiv 10 tone de grau dur, poate depune o oferta la centrele judetene APIA.  Totusi, pretul oferit de stat, adica aproximativ 0,4500 lei/ kg este considerat mic de cei mai multi dintre producatori si s-ar putea ca acestia sa nu fie atrasi de pretul oferit de stat intrucat in prezent graul se vinde cu preturi ceva mai mari, in medie 0,5 si 0,6 lei/kg.
Potrivit comunicatului de presa primit la Agentia CuzaNet, cei interesati de oferta APIA trebuie sa completeze un formular-tip pe care trebuie sa il depuna la centrele judetene APIA. Atasat acestuia trebuie sa existe dovada virarii in contul APIA a sumelor aferente efectuarii analizelor, precum si copii ale documentelor prin care se poate face verificarea informatiilor solicitate. In plus, pentru vanzarea porumbului la un pret de interventie, ofertantul trebuie sa faca dovada ca a constituit o garantie de 15 euro pe tona.
Depozitarea cerealelor preluate la interventie se face in depozite agreate de APIA din cadrul celor autorizate de Ministerul Agricuturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale prin directiile agricole judetene si cu obligatia depozitarilor de a pastra nealterate cantitatile si calitatile cerealelor, in baza unor contracte de depozitare incheiate de acestia cu APIA./Cornelia Barbacariu